ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Факти, от които може да зависи животът ви!

Ако в показате­лите на кръвното налягане на лявата и дясната ръка има разлика, това може да означава опасност, заплашваща здравето на човека. Това е откритие на изследователи от университета „Екзитър“. Те стигнали до извода, че разликата в систоличното налягане, т. е. горната граница, между двете ръце е свързана с процеса на запушване на артериите, снабдяващи с кръв краката и стъпалата. Този извод те направили след проучване на 28 изследвания в проследяващи различните варианти на показателите на горната граница на кръвното на двете ръце. Ако тази разлика е повече от 15 единици, два пъти и половина повече нараства рискът от заболяване на впериферните кръвоносни съдове.

За високо се смята кръвно налягане със стойности над 140/90, където числото 140 е горна граница, т.е. систоличното налягане. Ако разликата на двете ръце на тази горна граница стигне 15 единици, рискът от развитие на заболяване на периферните кръвоносни съдове нараства два и половина пъти. Опасността от сърдечносъдови болести нараства един и поло­вина пъти.

Според авторите на изследването горната гра­ница на едната ръка при такива пациенти е по-ниска заради намаляване на кръвотока. А именно това е при­знак за артериална болест. Затова е важно редовно да измервате не само кръвното си налягане, но и да обърнете внимание, ако има разлика в показателите на двете ръце.

ВНИМАНИЕ!

,По-истинско“, или по-точно „по-здравословно“е показанието на тази ръка, където горната граница е по-висока. По принцип заболяването на периферните съдове често се диагностицира, когато на болния му е вече трудно да ходи. Да, но тогава вече е късно – това е късен стадий на болестта и лечението може да се окаже недостатъчно ефективно. Разликата в кръвното налягане между лявата и дясната ръка позволява значително по-рано да се разпознае тази болест, а това ще ускори терапи­ята и ще повиши нейната ефективност. Запомнете, че този признак се проявява и при хора, които не страдат от високо кръвно налягане.

Знаете ли, че… караниците с приятелите ще ви докарат рак, депресия и сърдечни заболявания.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *