Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антидепресантите „Хапчетата на щастието” в 10 въпроса

Отношени­ето към антидепресантите се люшка от възхваляване до пълно отричане, към които трябва да се добавят скептицизмът и демонизирането. Всъщ­ност те са много полезни лекарства, стига да са приложени с мярка.

1. Да взимам или не?
Да, ако симпто­мите са нали­це. Депресията е болест, която тотално променя живота на човека. Такъв обикновен жест като ставането сутрин от легло­то изглежда непосилен. Храненето и спането се влошават. Съзнанието е населено с черни мисли, стигащи дори до намерения за самоубийство. Контактите с другите се превръщат в ад. При тези симптоми антидепресантите са необходими. Тях­ната ефикасност е науч­но доказана при средни и тежки депресии.

Не, ако става дума за вре­менни трудности. Чо­век може да е тъжен или разтревожен, без това да е знак за депресия. Всичко зависи от силата на симптомите. Ако все още е възможен контрол върху състоянието, няма защо да се взимат лекарства. Обикновените, мал­ки човешки „нещастия“ се преодоляват по друг начин. Психотерапията е много по-подходяща, ако става дума за упори­та тъга, но само опитен психиатър може да я разграничи от истинската депресия.

2. Как действат?
Депресията предизвиква химически без­порядък в мозъка. Връзките, които позво­ляват протичането на комуникация между невро­ните, не функционират добре, тъй като нивото на някои нервни трансмитери е прекалено ни­ско. Антидепресантите позволяват то да бъде коригирано. Най-новите медикаменти влияят върху серотонина и норадреналина, които са едни от най-важните нервни трансмитери, както и върху мелатонина, регу­лиращ нарушения при депресията сън.

3. Кои са подходящите?
Съществуват многобройни видове ангидепресанти и само лекар може да прецени конкретната потребност. Някои от тях са стиму­лиращи и подхождат на пациенти, чувстващи голяма умора. Други имат успокояващо действие и са подходящи за тези, които страдат от силно безпокойство и не могат да спят. Ако избраното лекарство не даде ре­зултат до 6 седмици, то може да бъде сменено.

4. Може ли в медика­мент да излеку­ва депресията?
Не бива да се очакват чудеса. Антидепресантите помагат човек да се оттласне от дъното и тона е вече много, но не могат да разрешат про­блема изцяло, защото са само елемент, съпътст­ващ психотерапията и влиянието на външните фактори. Ако обстоятелства като безработица, семейни и любовни про­блеми, загуба на жилище и т.н. продължават да създават напрежение, антидепресантите не могат да повлияят максимал­но.

От друга страна, хапчетата не предпазват завина­ги от депресията, защото тя оставя следи. Повече от половината от паци­ентите свидетелстват за „психологически рани“, които напомнят за болестта – безсъние, ниско самочувствие, безпокойство… Антидепресантите не могат да се преборят с тази психическа уязвимост.

5. Колко време трае лечението?
Най-малко 4-6 месе­ца. Преждевременното прекратяване на лечението може да доведе до повторна криза. За съжаление много хора постъпват точно така. Антидепресантите започват да действат на третата седмица и всеки втори пациент решава, че това е моментът да ги спре поради подобрение­то, което настъпва. Лека­рите също са отчасти отговорни, тъй като често предписват едномесечно лечение.

продължение

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *