ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Виолетка Икономова: 180 хиляди души у нас са с тумори, появата им е пряко свързана с пушенето!

  • Пасивният пушач поема 70 % от канцерогенните съставки на издишания дим, казва специалистът.

Тютюнопушенето е една от водещите причи­нни за рак на бронхите и белите дробове. Според статистиката цигарите са основен рисков фактор за възникването на тумори и в носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката. Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечната жлеза.

През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече – над 25 хиляди са новите случаи през 2010 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хиляди. Специалистите смятат, че най-много от тях ще са случаите на рак на дебелото черво – 3065, на белия дроб и трахеята – 4077, на гърдата – 4046, и др. Данните показват, че по-често боледуват мъжете, отколкото жените. Най-многобройни са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но има засегнати и немалко младежи между 20 и 29 години.

Справка на Националния раков регистър по­казва, че над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето. Бли­зо 262 хиляди са хората с различни онкологични заболявания в България. Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето.

–          Д-р Икономова, тютюнопушенето ли е основната причина за появата на рак на белите дробове?

–          Тютюнът е една от причините за появата на белодробния рак, но в никакъв случай не е един­ствената. Имаме доста закоравели пушачи, които все още не ги е застигна­ло коварното заболяване, но има и заболели, които никога през живота си не са докосвали цигара Става дума за пасивните пушачи, тези хора, които изкарват часове наред, а някои и целия си рабо­тен ден сред дим, сред колеги, които не искат да се съобразят, че има прости правила, най-вече човешки! Едното от тях гласи, че ако около теб има дори един непушач, нямаш моралното право да го подлагаш да търпи всекидневно твоите ка­призи да пушиш папироси на работното място. За голяма радост, напо­следък много от рабо­тодателите разбират вредата от тютюна за персонала си и пушенето в офисите е само на оп­ределени за това места. Пасивният пушач поема 70% от канцерогенните съставки на издишания дим!

–          Има ли леки и тежкицигари и как въздейст­ват върху организма ни?

–          Няма леки и тежки цигари! При т.нар. лека цигара димът достига до последните алвеоли на белия ни дроб! Затова по­раженията са най-тежки именно там! Докато до мозъка и в други жизненоважни органи канцеро­гените от цигарите се „разнасят“ чрез кръвта, имат по-забавено действие, то първичната сила на всички видове тютюневи изделия шамаросва белите ни дробове!

–          Доколко лесно е отказването от цигарите?

–          Доброволното мотивирано отказване от тютюнопушенето най-доброто решение за предпазване от бъдещи заболявания. Много мла­ди хора решават да се откажат от цигарите. Най-младият пациент 29-годишна жена, пропушила на 16 г. Отначало е изпушвала по-малко цигари, но напоследък достигала до 20-30 броя на ден. Идеята й да се откаже от цигарите е, че често пътува, не иска да се изнервя от забра­ните по летища и гари да не се пуши, и смята, че така ще си реши и про­блема с цигарите. Само след една процедура се отказа от цигарите, но мотивацията й беше много силна. Младата жена не искаше вече да бъде зависима от цига­рите, много мотивирано подходи към проблема си и беше достатъчна само една процедура електро-аурикулотерапия.

Днес има много продукти против тютюнопушене, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на цигарите! Хранителната добавка Кудзу Корен, която се предлага в България е продукт на американската фирма „SWANSON” и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/. Тя е доказан лидер като продукт за спиране на цигарите!

Препоръките на специалиста

    • физическата нужда от пушене започва да за­тихва час след първия сеанс и в рамките на три дни стимулирането приключва своето въздействие.
    • За да не пропушите пак, не запалвайте дори една цигара, а ако ви се допуши, масажирайте външната част на ухото си.
    • През първата седмица отбягвайте кафе, ал­кохол, шоколад, мазни храни.
    • Изпивайте поне 8 чаши вода на ден. Така из­веждате токсините от организма.
    • Яжте повече плодове и зеленчуци – те имат отводняващ й прочистващ ефект.
    • Мийте зъбите си след всяко хранене.
    • Разхождайте се на чист въздух – така ще увеличите физическата си активност.

 

 

Все още ли искате да пушите? СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против тютюнопушене!

 

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *