Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хипертонията вече не е болест само на възрастните!

  • Стресът е като детонатор за страданието, категорични са лекарите!

Артериалната хипертония, по-известна като покачване на кръвното налягане, е особено болестно състояние. Едва ли не всеки втори, страдащ от високо кръвно, смята, че знае по-добре от лекаря как да се „излекува“ сам. Но какво представлява артериалната хипертония сама по себе си?

Почти всеки има повишено кръвно налягане и смята, че от това не се умира!

Артериалната хипертония е заболяване, ключов признак за което се явява рязкото по­качване на кръвното налягане и от там следва нарушение на функциите на жизненоважни ор­гани – сърце, кръвоносни съдове, а така също и на главния мозък. В днешно време артериал­ната хипертония и нейните усложнения като инфаркт, инсулт е една от главните причина за внезапна смърт.

Болест на възрастните хора? Вече не! Артериалната хипертония стремглаво се подмладява. Вече не са редки случаите, когато при млади хора, под 30 години, се установява при случаен преглед, че страдат от хипертония. Това се оказва твърде опасно. Ако човек на 30-35 години вече има повише­но кръвно налягане и в следващите 15 години въобще не подозира за заболяването си, което означава и че не го лекува, то в пенсионна възраст той ще се „обзаведе“ и със сърдечна недостатъчност, а може би и с инсулт или инфаркт. За всичките тези години посте­пенно се е превърнал в пациент на кардиологията, неврологията и други звена на медицината. Поня­кога такъв заболял не доживява 60-те си години и дори близките му смятат, че си е отишъл от този свят ненадейно, без причина. За да се предотврати целият този ред на негативни последици, трябва всеки един от нас, навършил 25 години, поне 2 пъти в годината да си измерва кръвното налягане. Но не сам, а при специалист!

Смята се, че основните при­чини за артериалната хипертония са „лошото“ генно наследство и стресът. Това само донякъде е така! Разбира се, наследственият фактор играе своята роля за за­боляването. Но сама по себе си генната предразположеност не означава, че човек непременно ще заболее. Най-сигурното нещо в наследствеността е „ДОБАВЯНЕТО“ НА НЕГАТИВНИ ФАКТОРИ.

Един от най-рисковите е злоу­потребата със сол. За нея толкова много се говори, но пак не се знае – дори въобще да не подсоляваме допълнително храната си, използ­ваме 3 пъти повече готварска сол, отколкото ни е необходима. Именно натрият, който се съдържа в готварската сол, е един от най- рисковите фактори за възникване на артериална хипертония.

А това, колко стресов фактор е стресът, можем да спорим… Свикнахме за много заболявания да го изкарваме основен винов­ник. Безспорно, стресът е като детонатор за хипертонията. Но ако на човек, който има неприятности в работата, всеки ден кара колата си в задръстванията, преодолява неприятности в семейството, с близките си, му се предоставят идеални условия за живот, бъдете сигурни, че няма да му се размине хипертонията. Той си остава все така стресиран, защото ще очаква все нещо неочаквано и неприятно да му се случи…

Човек, страдащ от артериална хипертония, може никога да не разбере, че има такова заболява­не. Дори очите му да „кръвясват“, често да се оплаква от главоболие и световъртеж, казано накратко, всички първични симптоми да са налице, пак ще си мисли, че това състояние е временно и е от преумора. Той обикновено остава спокоен, с добро самочувствие. Ето това е КОВАРСТВОТО НА ХИПЕРТОНИЯТА

Докато се усети, времето за профилактика на заболяването вече се е „скъсило“.

Съществува и друго поведе­ние. Имаме заболял, той знае, че страда от повишено кръвно налягане. Естествено, ще намери време да обърне внимание на някои признаци за влошаване, на здравето му – например внезапно влошаване на зрението му, намаляване на силата или чувствителност в ръцете или краката, и в двата или поотделно, рязко и необяснимо намаление на количеството урина, отделяно за денонощие… Но тук вече става дума не за повишеното му кръвно налягане. Това са симптоми на усложненията, които болестта му е сътворила!

При всеки човек нормалното :кръвно налягане има различни параметри. При някого 120/80 е i високо и се чувства зле, друг със 190/110 е добре! Няма правила без изключения – кръвно налягане с параметри не повече от 140/90 и не по-малко от 90/60 се смята от лекарите за нормално. Ако има съ­пътстващи заболявания, например (захарен диабет, тогава горната граница пада на 130. Важното е да се постави диагноза артери­ална хипертония и този човек да се лекува. Не бива всеки, при когото веднъж се е случило да има повишено кръвно налягане, да се слага в графата хипертоник. Това е диагноза, тя трябва да се докаже с изследвания от лекар кардиолог! Кръвното налягане се измерва в покой и когато пациентът не е пил преди това кафе, силен чай, алкохол. Ако не се спазват тези правила, кръвното не е с точните показатели.

Непременно трябва да се спомене, че лечението на арте­риалната хипертония не е само в ръцете на лекаря. То е преди всичко БИЗНЕС СДЕЛКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ МЕЖДУ БОЛНИЯ И СПЕЦИАЛИСТА .

Хипертоникът трябва да спаз­ва указанията на лекаря си, да го посещава в уговореното за преглед време, да приема редовно медикаментите, които са му изпи­сани. Само така лечението ще има очаквания ефект.

За съжаление, веднъж по­явила се, хипертонията остава завинаги при заболелия. И това предопределя лечението й до края на живота – няма значение дали понякога кръвното е ниско, или още малко стойностите са му се завишили! Наложително е да се приемат всички предписа­ни медикаменти. Съвременните препарати не действат самостоя­телно, те „работят“ в екип! Няма как да си помогнеш, ако решиш, че не искаш да гълташ цялата химия. Лечението на артериалната хипертония е комплексно!

Сърдим се, че лекарят ни е забранил едва ли не всичко – да не пушим, да не пием, да не се къпем нито с топла, нито със студена вода, да внимаваме как се държим на морския бряг… За солта е прав – колкото по-малко, толкова по-добре. За алкохола – не е необходимо завинаги да го откажем, но се налага разумно да го ползваме! Има проучвания, до­казали, че чаша червено вино ук­репва кръвоносните съдове – това е разумно потребление! Трябва да се внимава с физическите усилия – не на фитнеса, да на разходката в парка или квартала. Така стои въпросът и с теглото – в никакъв случай не трябва да се допускат наднормени килограми!

Нека да споменем народната медицина. Преди 100 години продължителността на живота е стигала до 40 години! В онези времена народната медицина е била на почит, знахари и билкари са приготвяли лекове за всички болки. Когато някой е страдал от артериална хипертония, рядко е преживявал 40 години. Дори и да ги.е надживял, съвсем не означава, че е бил здрав човек! Поне са живели екологично във всяко отношение, а не като нас сега. Но ние можем да потърсим лекар! И нека това да се случи навреме!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *