ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Елена Петкова: Страничните ефекти при лъчетерапия са преодолими!

Лъчетерапията е ефективно лечение за много Видове рак, но може да причини нежелани странични ефекти. Повечето от тях са бързо преходни и причиняват временен дискомфорт.

Страничните ефекти се различават значително. Пове­чето от тях са специфични за всеки отделен пациент и се различават по интензитет. Двама души при една и съща терапия могат да реагират по съвсем различен начин. При някои пациенти въобще не се появяват странични ефекти.

Ако обаче тази процедура се прилага с цел да излекува рака, лекарят ще избегне да приложи други медикаменти, за да няма нежелани лекарствени реакции. Това е така, защото използването на лекарства по време на тази терапия може да направи лечението-по-малко ефективно.

„Най-честите нежелани реакции са умора и загуба на апетит. При някои пациенти се появяват кожни проблеми. По време на лъчелечение тялото използва много енергия, за да може да се справи с ефектите на радиацията върху нормал­ните клетки. Много хора се чувстват уморени по време и след лечението. Умората може да се надгражда бавно и без да се усети по време на курса на лечение и да изчезне постепенно, след като лечени­ето приключи“, коментира д-р Елена Петкова, началник на Клиниката по рентгенология в Националната онкологична болница в столицата.

Съветите при терапия с радиоактивен йод са няколко: мобилизирайте се – тялото и психическата ви нагласа тряб­ва да са готови да се преборят със заболяването. Съпричаст­ността на най-близките ви хора ще ви даде сила и увереност. Не използвайте каквито и да е лекарства. Спрете употребата на тютюн и алкохол. Опитайте се да спите повече през но­щта, както и през деня, ако се чувствате уморени. Опитайте се да се храните със здра­вословни продукти. Може да има дни, в които да не ви се яде. Тогава пийте повече вода, както и айрян и билков чай с мед. Така помагате на организма си да изхвърли токсините. Ако лъчетерапията е в областта на главата и шията, дъвченето или гълтането може да бъде затруднено или дори болезне­но. При проблеми с преглъщането, при гадене, повръщане обикновено се прилага мускул­но урбазон.

Ако се чувствате зле, опитайте се да ядете и пиел по-малко, но често. Организми ви има нужда от калории хранителни вещества, за да се справи с болестта.

Къпете се най-малко два пъти на ден, използвай мек сапун. След изпиране на дрехите, с които сте били облечени, радиацията от изчезва. Понякога при терапия с йод кожата става суха и има сърбеж. Не ползвай домашни средства за защита или кремове. Те могат да предизвикат алергия. Освен това кожата трябва да диша, там се излъчва доза радиация. Честото къпане и чистите дрехи ще ви помогнат да се чувствате добре и без козметика, допълни експертът.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Д-р Елена Петкова: Страничните ефекти при лъчетерапия са преодолими!

  1. Георги Петров каза:

    Статията определено не е написана от специалисти в тази област. Дори коментара на д-р Елена Петкова (рентгенолог, не е лъчетерапевт) пациентите да се чувстват уморени, защото тялото се изморявало при възстаноновяването след лъчетерапия е невярно.
    Моля, имайте в предвид, че коментара „Къпете се най-малко два пъти на ден“ и „След изпиране на дрехите, с които сте били облечени, радиацията от изчезва“ такова нещо няма при повечето пациенти провеждащи лъчелечение. Няма натрупваща доза при провеждане на външно облъчване. Единствено това може да се вземе в предвид при пациенти провеждащи лъчелечение с Йод(но в тези случаи пациентите са изолирани в стая за няколко дена и много ясни инструкции се дават!).
    Г-жо Иванова, съжалявам, че при Вас колегите не са били коректни, но Ви моля, както и останалите пациенти и не се доверявайте не нещата, които се пишат по сайтовете (освен ако не са официални сайтове на дадените болници и звена за лечение). Ако имате въпроси се допитайте до лекуващия лекар, а тези статии ги четете с едно на ум!

  2. Дора Иванова каза:

    Колко би било хубаво всички тези препоръки да се дават от лекарите на пациентите, на които предстои лъчетерапия! За съжаление на практика това изобщо не е така. Понякога болният въобще не знае какво да пита лекарят, а той от своя страна не казва нищо за предстоящото лечение. Научават се някои полезни неща от другите пациенти, докато се чака да дойде редът. Чувствам се излъгана и омерзена да науча някои неща от интернет постфактум!Моля направете нещо да се подобри практиката и болните да знаят предварително какво да правят/или не по време на лъчетерапията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *