ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Умната чиния измества кардиолога

Хипертонията и холестеролът често вървят ръка за ръка. Проверете кое от следващите разпространени мнения е вярно и кое не.

Високото кръвно налягане е основен риск за сърдечно-съдовите заболявания

Вярно. Колкото по-високо е кръвното налягане, толкова по-голям е рискът за сърцето и артериите. За високи стойности се считат тези над 140/90 или 135/85, когато измерването се пра­ви вкъщи с автоматичен апарат. Едно­кратното повишение не е от значение, но ако то се повтаря в продължение на няколко дни, трябва да се вземат мерки. Не разчитайте, че ще усетите високото кръвно по главоболието или умората, те не са задължителни при­знаци. При отсъствието на каквито и да било оплаквания е разумно поне веднъж в годината лекар да направи измерването.

Холестеролът е мазнина, необходима за организма

Вярно. Той се съдържа във всички наши клетки и е основна съставна част на клетъчната мембрана. Холестеро­лът има много функции – стимулира дейността на жлъчката, служи за про­изводството на някои хормони и вита­мини. Разнася го кръвта чрез две раз­лични „транспортни“ системи, което е свързано с понятията „добър“ (HDL) и „лош“ (LDL) холестерол. Високите стойности на холестерол в кръвта са риск за съдовите заболявания.

Диабетът е най-важният рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания

Невярно. Със същата степен на важност са метаболитният синдром (съвкупност от преддиабетични смущения, увеличена обиколка на талията), фамилната обремененост със сърдечно-съдови проблеми, затлъстяването, тютюнопушенето, злоупотребата с ал­кохол и заседналият начин на живот.

Холестеролът запушва артериите

Спорно. Прекаленото удебеляване на стените на артериите смущава преминаването на кръвта и е важен риск, но може ли да смятаме, че именно холестеролът води до него? Някои лекари казват, че е така. Други поддържат противното мнение, обля­гайки се на факта, че 99% от инфарктите се дължат на тромбоза, тоест на съсирек, който поврежда артериалната стена. Хо­лестеролът би трябвало да се смята за допълните­лен риск. Важно е съще­временно да се знае, че в някои семейства всички членове имат повишени стойности на холестерола, без това да представлява проблем или да е необхо­димо лечение. Понякога пък „лошият“ холестерол се проявява в неочаквано ранна възраст и се отлага в различни органи. Все­ки случай трябва да се разглежда самостоятел­но, като се отчитат начи­нът на живот, фамилното предразположение, подат­ливостта на лечение. Ле­карствата не се предпис­ват веднъж завинаги и е необходимо да се следи влиянието им върху съдо­вата система.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *