Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алкохол, лекарства, сладкиши… Когато не можем без тях

Само една чаша вино за отпускане след напрегна­тия работен ден, поло­вин таблетка от вълшеб­ното лекарство за сън, още едно парче торта, докато върви любимият сериал по телевизията (какво пък, веднъж се живее!) – много от нас не могат да си представят живота без тези малки „екстри“. Превърнали се в навик, ритуалите на душевния комфорт всъщ­ност ни държат в плен на едно утопично благо­денствие. В момента, в който някой елемент от него липсва, нещата ста­ват прозрачни – станали сме зависими…

Независимо от това дали ста­ва дума за ал­кохол, лекарства или храна, усещането на зависимия винаги е съ­четание от вина и срам. Какво обяснение може да бъде дадено на дете­то, забелязало, че всяка вечер мама пие сама в кухнята? Подозират ли колегите, че приятното момиче от рецепцията вечер се превръща в истеричка, която не може без своите хапчета?

Жените са по-податливи
Статистиките сочат, че жените по-често стават жертва на зависимости към някои вещества (цигари, алкохол, кафе, сладко) или определен тип дейност (интернет, работа). Как се обяснява това? Зависимостта е пряко свързана с емо­циите, а жените са по-чувствителни от мъжете. Три пъти повече жени, отколкото мъже, стават жертва на безпокойство, и 80% от страдащите от депресия и необяс­нима тъга са жени. Женският и мъжкият мозък са еднакви във функциите си, но разликите възникват в обществено и културно отношение. Жените работят, отглеждат деца и са заети поне с 90% от домакинските за­дължения. Към това се прибавя страхът от бъдещето, от самотата, от остаря­ването. И още нещо – хормоналните колебания.

В резултат емоционалното равновесие при жените може да бъде много крехко и всяко непредвидено събитие да го нару­ши сериозно. Тогава на сцената изниква идеалното решение под формата на водка, успокоителни или баклава.

Типично женски
9 към 1 – това е съотношението между страдащите от анорексия и булимия жени и мъже. Причините, водещи към анорексията, отдавна са изяснени: свръх­чувствителност и стремеж към съвършен­ство. Булимията пък е по-скоро израз на патологична липса на вяра в себе си. От 1980 година насам жените консумират два пъти повече лекарства от мъжете и аптеките са едни от любимите им магазини. Малкото хапче изглежда да­леч по-невинно от бутилката алкохол. Спиртните напитки водят до напълнява­не и подпухване на лицето, а любимото лекарство все пак е легално средство за помощ в трудни моменти и няма осъ­дителната лоша репутация на алкохола. Затова и привикването към него минава за нещо напълно редно, а истината е, че това е зависимост като всяка друга, без да говорим за многобройните странични ефекти от продължителното взимане на един и същ химически продукт. Но външно всичко може да изглежда нормално. Всеки ден чаша хубаво вино в тънка кристална чаша – има ли в това нещо смущаващо, което да говори за алкохолизъм? Диагнозата идва много по-късно. Предприемането на лечение обикновено е извънредно трудна крачка, защото е свързана с признаването на про­блема. Но тя трябва да бъде направена. Колкото по-рано, толкова по-добре.

За да не попаднете в зависимост…
1. Разговаряйте за проблемите си с вашите близки още в началото.

2. Поддържайте равнове­сие между семейния и професионалния живот, приятелите, грижите по децата, личното време и почивката.

3. Слушайте сигналите на тялото – стресът, умората, безсънието и раздразнителността подканят към отдих и промяна.

4. Обръщайте внимание на забележките на близките: „Ставаш агресивна“ или „Толкова си се проме­нила“.

5. Ако чувствате, че ви е трудно да овладеете положението, обърнете се към лекар.

 

… а ако вече сте попаднали в неприятната захватка на зависимостта, може да откриете помощ тук!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *