Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коварното при урологичните заболявания е, че има незабележими симптоми

  • Ако например едно хлапе пие много бода или е с нисък ръст – това може да е признак на сериозно бъбречно заболяване.

Това твърди доц. д-р Анелия Буева, национален консултант по детски болести, невролог и ръководител на Клиниката по нефрология и диализа към Университетската педиатрична болница в София. „Например едно дете пие много вода, напикава се нощно време, но казват, че като влезе в пу­бертета, ще спре. Или пък че пие вода, защото щ жадно – обяснява доц. Буева. – След това – детето е с нисък ръст и се казва: майка му е с нисък ръст, баща му също е с нисък ръст и затова то е ниско. Всъщност и единият, и другият симптом може да са признак на сери­озно бъбречно заболяване“ – казва още специалистът. Тя продължава с друг признак – анемията, като подчертава, че и за това намират обяснение, т.е. ще яде повече месо, ще му дават капки и то ще се оправи. „Но не трябва така – категорична е доц. Буева. – Анемията може да бъде симптом на бъбречно заболяване, пиенето на много течно­сти също, нощното напикаване също, както и ниският ръст. Затова трябва да се провери каква е причината за тези симптоми, може да не е от бъбречна болест, но може и да е!“.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ И В ЕВРОПА СЕ ПРАВИ СКРИНИНГ ЗА ТЪРСЕНЕ НА БЪБРЕЧНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Това пак е инициатива на кли­никата, която ръководи доц. Буева. „Мотивът ни за това е, че възрастните в България, както и в другите страни, в много голям процент са с бъбречна не­достатъчност – съобщава специалистът. – Това са около 10 на сто. Често пъти вече със съвременните познания ние разбираме, че това е някакво малко отклонение, дребно наглед, което обаче продължава няколко десетилетия“. И посочва като такова малко откло­нение нискостепенното количество на белтък в урината, което отначало не впечатлява никого. Тъй като няма отоци, то се открива случайно при някакво изследване, но никои не му обръща внимание. „Не трябва да е така продължава да обяснява доц. Буева.

Защото, когато има белтък в урината, това е необичайна съставка, но увреж­да нефрона, нефрологичната единица на бъбреците, която функционира. И когато тази протеинурия продължава две-три десетилетия, тогава…

КОГАТО СЕ ОТКРИЕ МАЛКО КОЛИЧЕСТВО БЕЛТЪК В УРИНАТА, ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОСЛЕДИ

Това е съветът на доц. Буева към родителите, а и към лекарите. Тя препоръчва родителите отново да се обърнат, и то неколкократно, към нефролог, защото това е моментът, в който може да се диагностицира. Друго необходимо условие според нея е да се вземат мерки, ако се открият и еритроцити в урината.

Ако детето се оплаква от болки в кръста, непременно го заведете при специалист!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.
За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *