Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Менингококовата инфекция не търпи бавене!

Въпреки уверенията на специалистите, че на този етап няма огнища на тази болест, разтрево­жени родители се обаждат и пишат до редакцията на в. „Доктор“ по повод така страшната думичка „менингит“. Това заболяване наистина е много опасно, но ако сте информирани, можете да го из­бегнете. С помощта на специалисти подготвихме за вас полезни съвети и препоръки.

Причинителят на инфекцията най-често се активира в студеното време. Й основна мишена са децата до 5 години Ще се изненадате, но източник на инфекцията за децата обикновено са „практически здравите“ им родители, баби, дядо­вци, други възрастни от обкръжението. Причинителят на инфекцията живее в тяхната носо­глътка и се разпростра­нява при кашляне, кихане и разговор – разбира се, при по-продължително общуване.

Заболяването започва внезапно и обикновено при уж напълно здраво дете, много по-рядко се случва то да е с „лека просту­да“. Детето става вяло, много бързо побледнява и само за час температу­рата се покачва до 39-40 градуса.

Понякога първите елементи на този обрив, който обикновено се поя­вява по крайниците (осо­бено краката) и тялото, напомнят ухапване от на­секоми – петънца с розов цвят с тъмна точица по средата. По-често обаче той е с неправилна форма във вид на „звездичка“ с тъмнокафеникав цвят Отначало е ситен, на точици. Но много бързо, буквално пред очите ви се увеличава и се появява по цялото тяло и по лицето на болния. А това е кръво­излив в кожата, същото, което се случва и във вътрешните органи. В резултат на кръвоизли­вите във вътрешните органи и преди всичко в над бъбречните жлези още първите часове от нача­лото на заболяването може да настъпи смърт А когато менингококът проникне в черепната кухина, може да се развие гноен менингит – гнойна поражение на мозъка. Болният получава много силни болки, възможни са гърчове и загуба на съзнание. Затова още при първите признаци на тази болест незабавно- извикайте „Бърза помощ. Колкото по-рана го направите, толкова по-големи шансове съществуват да се спаси болният.

Добре е да знаете, че микробът, който причинява менингококовата инфекция бързо загива извън организма на човека!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *