ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да излекуваме екземата?

Имам зад двете уши някаква екзема от много време, да не кажа и десетина години, когато се изкъпя и ми изсъхне кожата, започва да се лющи и е много неприятно. Мажа се с кремове, но нищо не помагат изобщо. Как да излекувам екземата?

Никола Стефанов – Сливен

За отговор на нашия читател помолихме проф. Георги ЕДРЕВ, специалист по уши, нос, гърло. Й то какво каза той:

– Екземата е заболяване на кожата с локализация във външното ухо. То започва с ушната Мида, продължава с външния слухов проход и завършва като в задънена улица с тъпанчето. В такива случаи се касае за хора с алергия, на които кожата в тази област е чувствителна към влияние на различни контактни алергии. Подчертавам контакт­на защото при 80% внимателна ретроспекция се установява, че оплакванията се появяват или след смяна на козметика сапун, шампоан, боя за коса), или след плуване в басейн (хло­рирана вода), или след престой в запрашена среда и т.н. С други думи, трябва да са налице вътрешното предразположение на организма (алергичен терен) и външното му въздействие.

Основното оплакване е сър­бежът и може да е толкова силен, че да се разрани при чесане кожата на канала. В началото ухото е сухо (суха екзема), но по-късно се явяват периоди на хронично възпаление (мокре­не на кожата, мокра екзема). Често повърхността на кожата загрубява, натрупват се кори. Тъй като в ушния канал има раз­лични бактерии, при разчесване може да се втрият стафилококи в космените торбички и да се появи цирей във входа на ухото, който е силно болезнен. Това е често срещано усложнение на ушната екзема.

Екземата на ушния канал понякога се бърка с инфекция от гъбички. Гъбичките обичат влажна и топла среда и често спохождат хора, които имат навик да слагат памук в ушите, за да не се простудят. И при двете заболявания има упорит сърбеж, но специалистът може да ги различи веднага и да ги лекува правилно.

По принцип екземата се ле­кува с различни мазила – течни и под формата на кремове и мехлеми. Често в тях има кортикостероидна съставка, която влияе локално, а не на целия организъм. От съществено зна­чение е да се установи кога са се явили оплакванията и свързани ли са с определено въздействие. Често по време на лечението трябва да се пази от вода за известен период. Ако вкъщи има домашен любимец, прове­рява се за гъбички. При някои болни има сезонно изостряне на оплакванията заедно с други алергични прояви. Тогава се на- противоалергично лечение по обща схема.

…КОЙ Е НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИЯТ СИМПТОМ

Това е залющването по кожата. Характеризира се с наличието на много суха и без блясък кожа, която често се лющи. Може да се появи на­всякъде по кожата и най-често е като симптом при суха кожа. Проблемът може да се дължи на въздействие на факторите на околната среда и да бъде част от нормалния процес на стареене на кожата. Но може да се дължи и на често измиване и използ­ване на агресивно действащи измиващи вещества.

Подобен симптом възниква и при много кожни заболявания – себореен дерматит, пърхот, атопичен дерматит, алергични кожни реакции, контактен дер­матит, екземи, гьбични, бакте­риални инфекции, псориазис, ихтиоза и много други. Ако това продължава дълго време, е не­обходимо да потърсите лекар, защото това състояние би могло да се дължи на по-сериозни и животозастрашаващи причини. Незабавно трябва да се потърси лекар, ако има признаци на инюкция, повишена температура, зачервяване, подуване, уголе­мяване на лимфните възли.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *