Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Мариана Виткина: Прехранването, както и гладуването предизвикват стрес!

През зимните месеци трябва да се храним с идеята да повишим имунитета си, за да защитим организма си от Вирусни инфекции. Доказано е, че имунните функции се нарушават при недохранване и гладуване, при стареене, физически и психически стрес, като и при Въздействие на вредни фактори на околната среда. Трябва да се спазва подходящ режим на хранене, който да е без рискове за здравето – добре е то да бъде рационално през всички сезони на годината. За това съветва д-р Мариана Виткина, диетолог- ендокринолог.

  • Организмът на човек не е „кошче за боклук“, което периодично да бъде изхвърляно, казва специалистът

–          Д-р Виткина, защо е важно да се храним здравословно?

–          Всички знаем, че има незаменими амино­киселини. От общо 20 на брой 8 са незаменими – организмът не може да ги синтезира сам и е необходимо да бьдат приети с храната. Има белтъци от растителен и животински произход и двата вида са много важни за организма. С мазнините нещата стоят по същия начин. Те са основен градивен елемент на всички мембрани, източник на енергия. Мастната тъкан освен склад е и буфер на организма за поддържане на хомеостазата. Не трябва да се забравя ро­лята на холестерола за производство на така важните стероидни хормони.

–          Кои са най-честите и първи симптоми?

–          Първите симптоми са наддаване на тегло, нервност, раздразнителност, безпокойство, лесна умора и намалена работоспособност.

–          Как според вас трябва да се храним през зимата, за да не си вредим?

–          Храненето трябва да е рационално през всички сезони на годината. Добре трябва да са балансирани всички основни групи храни, като да не се прекалява с едни, а други да липсват в менюто. ВСИЧКО, КОЕТО ПРИРОДАТА Е СЪЗНАЛА като плодове и зеленчуци, трябва да се приема, защото всеки от тях съдържа незаменими хра­нителни вещества и витамини.

–          Какво трябва да избягваме като храна?

–          Важно е да се избягват многократно пре­работените храни, както и тлъсто свинско месо, мазнини, сланина, кожа, пържени и панирани храни. Газираните напитки също не влизат в рубриката на здравословните храни. Желателно е да се избягва прием на голямо количество сол, бели брашна, захар.

–          Моля за съвет за един разтоварващ ден.

–          По принцип не препоръчвам разтоварващи дни. Храненето е важно да е балансирано и разнообразно. Прехранването, както и гладу­ването, са стрес за организма и повлияват на основната обмяна. Организмът на човек не е „кошче за боклук“, което периодично да бъде изхвърляно.

–          Кои от консервантите биха увредили организма ни?

–          Почти всички Е-та, които има едва ли не във всички продукти, увреждат в различна степен. В различни дози те имат канцерогенен ефект върху човека.

–          Би ли могъл определен консервант да увреди мозъка ни посредством нервната система или с кръвообращението?

–          На този етап никой не е инвестирал сред­ства да направи подробни научнообосновани проучвания, а тези, които ги произвеждат, нямат интерес от това. Случаи на стомашно-чревни разстройства обикновено не се регистрират, защото всички се опитваме да се самолекуваме, с дренки например. Не очаквам който и да е производител да инвестира собствени средства, за да има черно на бяло списък с непозволени консерванти и да не ги влага в продукта си.

Друг е въпросът дали производителите са описали всичко, което влагат в продукта си. ТАМ Е ОПАСНОСТТА – В НЕДОБРОСЪВЕСТНОСТТА. Това за съжаление е отличителна черта на печалбарите, на тези, които заливат пазара с продукти, намаляват драстично изкупната им цена и разчитат на бързото им разпродаване. Така следите се губят! За нас остава да се чудим откъде сме прихванали бацил и защо имаме стомашно неразположение. Ако добавените консерванти не са в много голямо количество, това състояние е бързо преходно и може да не увреди жизненоважни органи.

–          Как да се предпазим от тях?

–          Трудно, почти невъзможно е да се пред­пазим. Трябва да се върнем да произвеждаме всичко сами, но и природата доста е задръстена с тях. В природата живите организми след смър­тта си стават храна за растения или други микро­организми и така се самоочиства. За химичните съединения, които бълва промишлеността, няма ефикасен вариант. Трябва да се научим да четем етикетите на храните, макар и написани с най- ситния шрифт. И тогава да вземаме решение дали да си купим определен продукт. Като черве­на лампичка първо трябва да ни светва ниската цена – няма качество на ниска цена!

–          Бихте ли споменали какво представля­ват подсладителите?

–          Отново химични съединения, една част от тях са синтезирани случайно – най-старият е захаринът. Той е 200 пъти по-сладък от захарта и в минимални количества дава сладък вкус. Доста по-силен от него е нутрасуитьт, около 500 пъти. Единият има по-горчив вкус в началото, при другия това липсва и комбинацията в храните от няколко подсладителя е най-честа. В големи количества могат да имат канцерогенен ефект. Друг неблагоприятен техен ефект е, че още с приема им организмът се приготвя да получи нужните калории и се отделя инсулин, за да „прибере“ въглехидрата. Енергия не се получава и това обичайно усилва глада и желанието за нов прием на сладка храна. При диабетици е много вредна тази реакция. Инсулинът точно затова се излива в организма – за да поеме сладката храна и да я преработи.

С ПОДСЛАДИТЕЛЯ ГО ЛЪЖЕМ, ЧЕ ВЪОБЩЕ ИМА ТАКАВА ДАЖБА!

–          За или против подсладителите?

–          Има случаи, в които пациентите с диабет трябва да ограничат приема на захар с храната си. Трудно се повлияват някои хранителни на­вици и те прибягват към подсладителите. Лично на моите пациенти предлагам да се научат да не подслаждат напитките си, или ако не могат да свикнат, да приемат малки количества пчелен мед или стевия.

–          Опасни ли са за здравето ни?

–          Фактът, че част от подсладителите са забра­нени за употреба в Америка и Канада, говори, че има данни за тяхната потенциална опасност.

–          Според вас има ли храна без консерван­ти или подсладители?

–          Много трудно би могло да се намери такава храна, но в плодовете, зеленчуците, които не са преработени, със сигурност няма. При тях опас­ността идва от кората им – с какво са пръскани, за да издържат на пътя до потребителите. А това със сигурност са консерванти!

–          Защо българите имат проблеми с храненето?

–          Проблемът не е изолиран само при бъл­гарите. Той е характерен за голяма част от човечеството. Първо възниква в Америка, когато в желанието си да се задоволи с храни бързо на­растващото население започва производството на генномодифицирани продукти. Те имат високи добиви на царевица, соя. За да се подобрят качествата им, се добавят оцветители, подобри- тели, консерванти. Храната става по-достъпна и в по-големи количества. Това в комбинация с липса на физическа активност води до покачване на тегло. Това не е само козметичен дефект, а води след себе си и здравословни проблеми – артериална хипертония, дислипопротеинемия, захарен диабет с инсулинова резистентност. Комбинацията от тези заболявания е известна като метаболитен синдром и обуславя много ви­сок сърдечносъдов риск от инфаркт и инсулт.

–          Вашите съвети?

–          Храненето трябва да е балансирано, да не се лишаваме дълго време от определена храна, разнообразно. Добре е да се храним често и с малко количество нискокалорични храни. Важни са приемът на достатъчно течности и физическата активност. Когато се храните, сервирайте цялата порция на масата, за да добиете и зрителна престава за приетата храна. Не се занимавайте с други дейности – гледане на телевизия или работа пред компютъра. Яжте бавно и дъвчете добре.

Ако се чудите как да се отървете от излишните килограми – НИЕ ЗНАЕМ КАК! Харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате най-актуалните новини, диети, съвети и предложения за отслабването.

На българския пазар вече се предлага отслабващ продукт от ново поколение – FAT BURNER (ФЕТ БЪРНЪР), който събира 3 ОТСЛАБВАЩИ ПРОДУКТИ В 1 и едновременно изгаря мазнините, детоксикира и изхвърля излишните течности и потиска апетита. Поръчайте тук:

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *