ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ядки за по-силен имунитет

От незапомнени времена ядките са неизменно на трапезата на хората. В дребна Елада актьорите хапвали по няколко шепи преди представление, за да бъдат по-енергични и вдъхновени на сцената. Във Вавилон пък жреците не позволявали на простолюдието да ги яде, за да не се стига до размирици – явно силата на ядките им е била добре позната. Египетските фараони много обичали хляб с бадеми, за римляните вкусните ядки символизирали плодовитостта и те ги посипвали по главите на младоженците, за да им пожелаят щастие и много деца.

Славата на ядките не е случайна. Те съдържат фибри, белтъчини, протеини, витамини и минерали, което ги прави изключително здравословна храна с високо съдържание на ненаситени мастни киселини.

За здраво сърце
Рисковите фактори за сърдечносъдовите заболявания като повишено кръвно налягане и високи нива на холестерола могат да бъдат редуцирани чрез спазване на здравословна диета. 80-90% от мазнините в ядките са ненаситени мастни киселини, които въздействат благоприятно върху кръвоносната система. 60 г ядки седмично намаляват риска от исхемична болест на сърцето с 11%.

При диабет
Ядките имат нисък гликемичен индекс и затова осигуряват бавно покачване на нивата на глюкоза в кръвта, последвано от леко понижаване.

За отслабване
Повечето диети забраняват консумирането на всякакви мазнини, което е погрешно. Тялото се нуждае от ненаситени мастни киселини, които спомагат за усвояването на витамините и минералите. Ядките, наравно с бобените растения, са богати на такива мазнини и на протеини, поради което имат своето място в диетичното хранене.

При кърмене
Кърмещите жени трябва да се хранят балансирано и здравословно, което включва и повишена консумация на белтъчни храни, включително и ядки. С богатото си съдържание на микроелементи те са полезна храна за укрепване на костите и зъбите.

За добро зрение
Поради съдържанието си на мастни киселини Омега-3, ядките намаляват риска от увреждането на клетките на ретината и от загуба на зрението при възрастните хора.

Срещу атеросклероза
Ядките подобряват обмяната на веществата, укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, увеличават количеството на отделяната урина и стабилизират липидната обмяна. Всичко това забавя развитието на атеросклерозата.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *