ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са разликите между настинките и грипа?

Доц. Майда Тихолова д.м., завеждаща Катедра по инфекциозни болести, паразитология, тропическа медицина и епидемиология, МФ София

Какво представляват острите респираторни заболявания?

Характерна особеност на най-разпространените заразни заболявания е тяхното сезонно преобладаване. Причинителите им циркулират целогодишно, но някои атмосферни условия благоприятстват разпространението им в опре­делени месеци от годината. Това касае острите респираторни заболявания (ОРЗ) и грипа, чиято заболеваемост рязко нараства през студените месеци от годината. Близкият контакт между хората в затворени помещения е изключително благоприятен за ефективно осъществяване на механизма им на предаване – въздушно капков, а студовият фактор и намалените неспецифични фактори на защита на организма усилват възприемчивостта на хората към тях.

Каква е разликата между ОРЗ и грипа?

ОРЗ, или популярните термини „настинка“ или „простуда“, обозначават леко протичащи забо­лявания под формата на катарални промени от страна на горните дихателни пътища (ГДП). Те са сред най-често разпространените заболява­ния в нашата географска ширина. По време на индивидуалния си живот всеки човек прекарва по няколко епизода от вирусни респираторни инфекции. ОРЗ се причиняват от хетерогенна група вируси, наречени респираторни вируси. Заболяванията протичат доброкачествено и оздравяват спонтанно. При имунокомпетентни лица медицинското им значение се ограничава до леки оплаквания от страна на засегнатите органи на горните дихателни пътища, известно неразположение и частично намалена работо­способност.

Поради повишената сезонна заболеваемост през студените месеци на годината, наличието на интоксикационни и катарални признаци, в повечето случаи се налага разграничаването им с грип. Характерно за грипа е внезапното нача­ло с тежко изразен и водещ токсикоинфекциозен синдром, предшестващ катаралните прояви. При ОРЗ интоксикационните прояви са по-слабо застъпени и началото им не е така остро. Катаралният синдром при грип се появява 24 до 48 часа по-късно и е по-слабо изразен. Грипът се среща целогодишно със сезонно преобладаване, дока­то ОРЗ се откриват само през студените месеци и са по-слабо заразни. При някои хора, които са в рискова ситуация, като такива в крайните въз­растови групи, болни с хронични белодробни или сърдечно-съдови заболявания, диабетици или с имунодефицитни състояния, грипната ин­фекция е свързана със сериозни и потенциално опасни усложнения.

Какво е лечението?

За ОРЗ няма ефективни специфични средства за лечение и профилактика. За разлика от това чо­вечеството, чрез усилията на екипи от изтъкнати специалисти, е разработило и разполага с вак­сини за специфична профилактика и ефективни средства за лечение на грип.

Римантадинът е въведен през 60-те години на XX в. за лечение и профилактика на грип. От то­гава, въпреки появата на нови противовирусни средства, приложението му в лечението на за­боляванията, причинени от грипен вирус тип А, продължава да бъде ефективно. Назначен в първите 24 до 48 ч, от началото той води до по-леко протичане на заболяването, скъсяване продължителността на симптомите, намаляване честотата на усложненията и времетраенето на излъчване на вируса. Препаратът е показан и за профилактика на грипа при неимунизирани болни по време на епидемия от грип или когато е доказано, че в населението циркулира вирусен щам, който не е включен в състава на грипните ваксини.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *