Стволовите клетки – илюзии и реалност 1

Стволовите клетки – ЕЛИКСИР на младостта и ВЪЗМОЖНОСТ за отглеждане на човешки органи или… основата на ракови тумори

Още една модерна тема, която между другото също е атакувана от религиозните организации. В резултат на това Китай, Англия и Сингапур станаха лидери в областта на клетъчната технология.След това и други страни се заеха с изследвания в тази област и доказаха, че ембрионалните стволови клетки са мощни, но те могат да бъдат хвърлени от организма на болния като всеки друг донорски материал.

В човешкото тяло има различни стволови клетки – кръвни, нервни, кожни, на костите… Но най-мощни са ембрионал­ните – тези от 5-6-дневен зародиш. Те са абсолютно универсални, от тях се развиват всички известни досега 220 типа клетки в човешкия организъм. Именно в ембрионалните клетки изследователите най-напред са видели сред­ство за подмладяване и лекарство против много болести. Дори вече са разработени технологии за „превръщането“ на ембрионалните стволови клетки в чернодробни, в лимфоцити, в неврони, клетки на имунната система – специално тях планират да ги използ­ват в изготвянето на противотуморни ваксини. Руски учени „отгледаха“ от ембрионални стволови клетки зародиш на око. Но… тук започнаха труд­ностите.

Един от основните въпроси, касаещи ембрио­налните стволови клетки,  как да бъдат получени. Засега основен източник е т.нар. екетракорпорал- но оплождане. (Б.р. – Тази тема е доста гореща тези дни и у нас, в Бълга­рия.) Но сега научаваме, че ежегодно в света се унищожават 100-200 хиля­ди оплодени яйцеклетки и точно те, с информира­ното съгласие на жените, попадат в експериментите. Изследователите обаче смятат това коли­чество за прекалено мал­ко и посочват още един проблем – ембрионалните стволови клетки могат да бъдат отхвърлени от организма на болния като всеки друг донорски ма­териал. По тази причина още 6 началото на 2000 г. учените си задали Въ­проса: след като всички наши клетки някога са се развили от ембрионални­те, дали не е възможен и обратен процес – т.е. „да се изтрие паметта“ на една обикновена клетка и тя да се върне в състоя­ние, близко до ембрионалното? И наистина през 2006 г. японският генетик Шино Яманако успял да репрограмира клетки от мишки в ембрионално със­тояние, нарекли ги ипс-клетки, а година по-късно успели да получат такава клетка и от възрастен човек. В днешно време в САЩ се провеждат 4 кли­нични изпитвания на ипс-клетките. Ако се окажат сполучливи, с помощта на тези клетки ще бъ­дат лекувани генетични заболявания, както и ще се прави тестиране на нови фармакологични пре­парати.

ТЕЗИ КЛЕТКИ МОГАТ ДА ПРОВОКИРАТ ВЪЗНИКВАНЕТО НА РАКОВИ ТУМОРИ

Ипс-клеткитеса като стихия: те не търпят па­узи и започват спонтанно да се делят и диференцират. Дори и да бъдат строго насочени, само 85% от тях се развиват в нужната насока, а 15% излизат извън контрол. Всички клетки в нашия организъм, освен ракови те, живеят в съдружие и „приятелство“. Всяка от тях има нужда от определено клетъчно обкръжение, т.нар. ниша, и само в нея клетката функционира нормално. Ако тя се помести в несъответстваща ниша, може „да полудее“ и опитвайки се да оцелее, да започне да се държи непредсказуемо. Не е изключено днес тя да се държи по един начин, утре – по друг, а вдругиден да се изроди в тумор. Този проблем така и не можа да бъде решен. Вероятно някой ден учените, медиците и изследователите ще се научат да предотвратяват тази опасност и тогава вече ще може да се очаква истински разцвет на клетъчните технологии.

ВНИМАНИЕ!

Между другото, стволовите клетки както могат да се изродят в ракови, така могат да послужат и за оръжие против рака. Вече повече от 30 години именно с тях лекуват онкологични заболявания. Само в Европа през 2009 г. са били извършени 20 000 трантлантации на стволови клетки от костен мозък и пъпна връв.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.