ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отровите в моята чиния

Хората все повече се тревожат за храната си, защото не знаят какво точно консумират. 80% от европейците се безпокоят от наличието на пестициди в храната.

Добавени подобрители, остатъци от пестициди, химически замърсители… Днес всички се вълнуваме от присъствието на тези вещества в храната ни. Те ни плашат повече от бактериалните рискове и хранителните алергии. Всъщност в сравнение с предишните поколения ние се храним по-добре. Защо тогава безпокойството ни нараства?

По-малко бактерии, повече пестициди
Специалистите са категорични – в нашата епоха храната е по-безопасна, отколкото в миналото, защото микробиологичният риск е изчезнал и хранителните отравяния никога не са били толкова малко. Можем да забравим за листерията и другите бактерии, но как да преглътнем и в пряк, и в преносен смисъл ужасните пестициди, наричани още фитосанитарни продукти. 70% от плодовете и 41% от зеленчуците, контролирани в страните от Европейската общност през януари 2009, съдържат остатъци от пестициди. Те присъстват и в 58% от готовите храни, предлагани на пазара. За щастие допустимите граници рядко се надхвърлят и дори и да се надминат, това все още не означава, че има риск за здравето.

Риба с хормони и тежки метали
Най-често срещаните замърсители на почвата и водите са полихлорбифенилите, смущаващи дейността на ендокринните жлези, което води до последствия за нервната система и възпроизводителните способности. Те са много опасни, поради това, че са слабо разграждащи се и се натрупват в животинската мазнина. Рибата, която консумираме, е „отговорна“ за 70% от полихлорбифенилите, които поглъщаме. Останалите опасни продукти са месото, млякото и млечните продукти. Големите любители на рибни ястия имат завишени стойности на тези вещества в кръвта си. Хищните риби като тон и риба меч съдържат и живак – тежък метал, вреден за черния дроб и костите, който лишава от калций и уврежда нервната система на плода при бременните.
Силно токсичният метал кадмий се среща най-често в зърнените храни, където попада чрез наторяването.

Бисфенол А – рискът от пластмасите!
Нашата храна никога преди не е била до такава степен готова за употреба. Това не би било възможно без надеждна, най-често пластмасова опаковка. В състава на пластмасата има множество вещества, които влияят вредно на ендокринните жлези – едно от тях е бисфенол А. Можем да го открием в бебешките шишета например. Изследователите отдавна алармират общественото мнение за рисковете, които той носи. Въпреки това употребата му все още е разрешена. Според направените контролни изследвания количеството бисфенол, което се отделя, когато се затопля шишето с биберона, е в рамките на допустимото. Все пак вече се работи за подмяната му с други съставки, така че и най-малкият риск да бъде избегнат.

Децата и бременните са най-уязвими
Някои пестициди се свързват с раковите заболявания при децата като левкемия и тумор в мозъка поради това, че майките им по време на бременността са били прекомерно изложени на вредното влияние на химични продукти, използвани в селското стопанство или в домакинството (препарати против хлебарки, бълхи и др). В големи дози тези вредни вещества водят до нарушаване на плодовитостта и до по-малко тегло на новородените. Такива бебета са силно чувствителни към наличие на пестициди, полихлорбифенили и бисфенол А, както и към живак, тъй като поради по- ниското им тегло организмът им е все недостатъчно развит. Друго последствие може да бъде намаляване на интелектуалния потенциал и способността за учене, нарушаване на нервномускулните функции. Препоръчва се кърмачките и малките деца да избягват хищните диви риби като тон и калкан.

Много подозрения, малко доказателства
Какво знаят учените за влиянието на различните вредни вещества, когато действието им се комбинира в нашата чиния? Почти нищо. Наличието едновременно на тежки метали, бисфенол А и пестициди в някой хранителен продукт не се разглежда в цялост, а само по отношение на всяка отделна съставка. Освен това пестицидите са стотици видове. Поради липсата на методология и достатъчно изследвания, подозренията към здравословността на храната непрекъснато нарастват. Трябва ли да се лишаваме от продуктите, които ни изглеждат вредни? Не, защото те ни набавят основни хранителни вещества. Важното е да се стремим към актуална информация и да следим за произхода и състава на продуктите, които купуваме.

Замърсителите в храната отслабват организма
За разлика от микробите химичните продукти се натрупват в организма и никога не се проявяват самостоятелно. Затова е трудно да се определи със сигурност дали едно вещество е вредно за здравето или не. Тези замърсители не предизвикват болести, но водят до общо отслабване на организма. По този начин те ни правят по-податливи на заболявания на нервната, имунната, хормоналната и възпроизводителната система.

Ендокринната система на прицел
Вредните химични съставки се прицелват в ендокринните органи – хипофиза, щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, панкреас, яйчници и тестикули. Те коварно започват да „имитират“ действието на човешките хормони, като блокират естественото им производство.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *