ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В случай на пристъп на мигрена

Какво да се прави?
● Водете редовен начин на живот. Страдащите от мигрена по принцип са много чувствителни към промени в ритъма. Най-обикновеното неделно излежаване или, напротив, някоя по-къса нощ могат да провокират криза. Хранете се и спете винаги в едни и същи часове.
● Слагайте студен компрес. Той свива кръвоносните съдове и локално облекчава болката. Може да се приложи като лента на челото, стояла преди това във фризера, или под формата на кубчета лед, сложени в платнена торбичка. Ментовите помади, продавани в аптеката, имат същото охлаждащо действие.
● Починете си на тъмно. Болката се усилва от шума и светлината. Изберете най-спокойното кътче вкъщи, спуснете завесите или сложете маска на очите и се отпуснете.
● Изпийте едно кафе. Когато е достатъчно силно, то може да спре започващия пристъп. Но с кафето трябва да се внимава – над три чаши дневно могат да пред извикат обpaтния ефект.

Какво да не се прави?
● Не взимайте прекалено много лекарства. Повече от 10 хапчета триптан или 15 противовъзпалителни на месец, вместо да облекчат положението, могат да доведат до хронично главоболие. Освен това приемането на големи количества медикаменти в продължение на няколко месеца поред е риск за появата на зависимост.
● Избягвайте алкохола. Заради способността си да разширява кръвоносните съдове той може да предизвика мигренозен пристъп. Така действа и сиренето, по-точно активното вещество тирамин, което се съдържа в него. За сметка на това шоколадът, често обвиняван, че отключва мигрената, е „невинен“ – научните изследвания не откриват връзка между него и пристъпите на главоболие.
● Внимавайте със секса. В някои случаи той може да задълбочи мигренозната криза.

По време на месечния цикъл
За жалост главоболието често измъчва жените в този момент от месеца. Обикновено това се случва ден-два преди началото на менструацията. Препоръчва се лечение на базата на естествени естрогени няколко дни преди очакваната дата.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *