ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вярно-невярно за псориазиса

Това заболяване не може да се излекува, но кожата може да се освободи от досадните червени плаки и от сърбежите. Лечението е трудно, защото съществуват различни видове псориазис и всеки път се налага индивидуална терапия. В България от псориазис са засегнати около 2% от населението. Да проверим заедно какво знаем и какво не знаем за него.

Овлажняващият крем облекчава – Вярно
Сухотата на кожата е фактор, който утежнява псориазиса. При тази болест обновяването на кожата става прекалено бързо. Хидратирането го забавя с 50% и намалява сърбежа. Използвайте почистващи гелове без сапун и овлажняващи кремове без парфюм, които не предизвикват алергия. Вечер нанасяйте по кожата немазни балсами.

Няма значение какъв шампоан се използва – Невярно
Някои шампоани възпаляват кожата на главата. Предпочитайте тези от тях, които са меки, специално предназначени за пърхот или раздразнена кожа на главата. Хидратиращата маска за коса също има благоприятно действие.

Баните с кал от Мъртво море премахват струпеите – Вярно
Мъртво море е отлична дестинация за болните от псориазис, но не е единствената. Навсякъде морската вода и слънцето оказват лечебно въздействие върху кожата. Освен това много продукти на базата на кал от Мъртво море се продават в магазините за биокозметика на достъпни цени, което спестява далечната екскурзия. С подобен благотворен ефект могат да се използват хумата и содата бикарбонат.

Kopтикoидните кремове са безопасни – Невярно
Кортикоидите се прилагат, когато положението е спешно и се използват не по-дълго от два месеца. След това те стават неефикасни, а кожата атрофира. Най-добре е тези кремове да се употребяват на определени интервали и в силни дози, иначе съществува риск от усложняване на заболяването. Напоследък те съществуват и под практичната форма на лепенки. Във всички случаи лечението с кортикоиди трябва да бъде прекратено постепенно и да бъде последвано от третиране с друг продукт. Дериватите на витамин D могат да се използват продължително, без да доведат до неприятни последици.

Солариумите не крият рискове – Невярно
В тях не се прави облъчване с лечебни ултравиолетови лъчи, така че тези сеанси представляват риск от влошаване на заболяването. В кабинета на дерматолога обаче се прилагат прецизно дозирани ултравиолетови лъчи В, които могат да се окажат благотворни за възпалената кожа.

Пува-терапията подобрява качеството на кожата – Вярно
Това е вид химиотерапия, активирана с ултравиолетови лъчи. Тя е изключително ефикасна при начален псориазис на определени зони, както и при упорит и широкообхватен псориазис. Не бива да се надхвърлят 200 сеанса в един човешки живот, за да не се увеличи рискът от рак на кожата.

Някои плаки са неизлечими – Невярно
При упорити плаки може успешно да се използва лазерна терапия. За съжаление неприятните последици, като образуване на корички и хематоми, са често срещани след третиране с лазер.

Преминаването от помада на хапчета е рисковано – Невярно
Когато псориазисът премине към по-тежка форма, започва прилагането на специфични противовъзпалителни лекарства, които не са опасни при условие, че приемането им е под контрол. Преди това трябва да се направят изследвания за поносимостта на бъбреците и черния дроб към отделните активни съставки на хапчетата, както и измервания на нивото на мазнините в кръвта.

Софрологията е безсмислена при псориазис – Невярно
Псориазисът е кожно заболяване, но емоциите ускоряват образуването на нови плаки. Софрологията (наука за човешкото съзнание), хипнозата и психотерапията могат да помогнат за овладяването на емоционалното състояние, така че да намалеят и последствията за кожата.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *