ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Господин Рентген, толкова ли сте опасен!

Всяка доза рентгеново облъчване, дори минималната, е удар по opганизма, макар че е дозиран така, че да можем да преодолеем неговите последствия. Ако защитните ни механизми работят без сривове, минава бързо. Затова е толкова важно да поддържаме имунитета си, да се храним пълноценно, да водим здравословен начин на живот. Впрочем разпространеното мнение, че облъчването поражда онкологична заболявания, не е съвсем вярно. Истината е, че обикновено страдат най-уязвимият орган или система на организма.

Вярно ли е, че получаваме 3-4 пъти по-голяма доза рентгеново облъчване от другите европейци?
Да. Средното натоварване на дозата съставлява 0,3-0,6 милисиверта (мСв) на година. А в България то е 1,3-3,5 мСв. Причинита за това е в старото оборудване на рентгеновите кабинети, доза на облъчване. Съвременните цифрови диагностични апарати дават няколко пъти по-малка доза на облъчване.

Изводът е само един – трябва да се изследваме в съвременни, добре оборудвани медицински центрове.

Как да избегнем неоправданите рентгенови изследвания?
Разбира се, ако ви боли зъб или ръката ви е счупена, без рентген няма да минете. При някои проблеми лекарят може да предложи други методи на диагностика. Така при подозрение за язва на стомаха често прилагат ендоскопия. За диагностика на проблеми с гръбначния стълб при децата съществува методът на оптичната томография – това е абсолютно безвредно изследване, основано на използването на обикновения лъч светлина.

Ако лекарят все пак ви е изпратил на рентген, той трябва да ви обясни защо е необходимо това изследване, какво ще се случи, ако се откажете от него, и защо не са възможни алтернативни методи. Например, ако има симптоми на пневмония, рентгенът е единствената възможност да се потвърди диагнозата и така да бъде спасен животът на пациента.

Каква е безопасната годишна доза облъчване?
Максимално допустимата доза за година е 150 мСв. Нея я получават хора, които се нуждаят от системен рентгенологичен контрол или внезапно пострадали (авария, тежка травма, вътрешно кръвотечение). Ако се правят само обичайните диагностични изследвания – флуорография, мамография, рентген при стоматолога – годишно могат да се съберат около 15 мСв. Така че да се избягват те поради страх от облъчване е несериозно. Още повече, че над 70% от първичните диагнози се установяват с помощта на рентген.

Аритметика за пациента
(1 милисиверт = 114 милирентгена)
•    Флуорограма (1 проекция) 0,6-0,8 мСв
•    Цифрова флуорограма (1 проекция) 0,03-0,05 мСв
•    Мамограма 0,2-0,3 м38
•    Дентален (зъбен) рентген 0,15-0,35 мСв
•    Определяне на пълния зъбен статус (10 снимки) 1,1-1,8 мСв
•    Ортопантомограма (панорамна снимка на двете челюсти) 0,006-0 02 мСв
•    Снимка на тазобедрена става 0,03-0,05 мСв

продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Господин Рентген, толкова ли сте опасен!

  1. Ценето каза:

    „За диагностика на проблеми с гръбначния стълб при децата съществува методът на оптичната томография – това е абсолютно безвредно изследване, основано на използването на обикновения лъч светлина.“ Моля дайте координати къде точно се използва този метод – медицински център, болница? Дъщеря ми има гръбначно изкривяване и доктора иска да се прави рентгенова снимка на целия гръбначен стълб. Да не говорим, че след лечение пак трябва да се правят такива снимки, за да се види как е повлияло то. Ще съм ви изключително благодарна, ако ми дадете повече инфо къде можем да отидем на такава оптична томография за гръбначни изкривявания. В нета видях само очни клиники, където го ползват.

  2. Деси каза:

    И как за един зъб облъчването е 0,15-0,35 мСв, а за панорамна снимка на двете челюсти е 0,006 – 0,002 мСв? Дори човек с няколко висши образования не може да направи такива сложни изчисленя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *