Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксината за рака на маточната шийка не замества профилактичния преглед!

Ракът на маточната шийка е едно от петте най-чести злока­чествени заболявания сред бъл­гарските жени. Всяка година се регистрират над 1100 нови случая. В края на 2011 г. парламентът гла­сува Здравната каса да получи от Министерството на здравеопаз­ването над 2 млн. лв. за имунизации на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка от 2012 г. Вероятно НЗОК ще плаша 50% от цената на ваксината. 100% в страни като Германия, Гьрция, Дания, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Холандия, Обединеното кралство, Португалия и Румъния. В България, Словакия, Франция и Швеция се поема от държавата частично. Австрия е единствена­та страна, в която ваксината се прилага и при двата пола.

Така България става 23-та европейска държава, предприела мерки за профилактика на рака на маточната шийка – второто по честота онкологично заболяване сред жени­те в световен мащаб.

Ваксините, които се прилагат срещу рак на маточната шийка, не са насочени срещу рака Въобще, а срещу вируса, причинител на рака. Тя намалява риска от заболяване, но не го елиминира изцяло, защото предпазва само от типовете вирус, срещу които е насочена. От проведе­ните многобройни проучвания досега е доказано, че имунитетът, който се създава след приложение на ваксина­та, трае 8 години и 4 месеца.

Ваксината срещу човешкия папи- ломен. вирус няма лечебен ефект, тя не лекува вирусна инфекция, не унищо­жава вирусите. Ваксината създава имунитет само в незаразени с вируса жени, и то само срещу типа вируси, към които е насочена.

Никой не може да бъде заразен с поставяне на тази ваксина. Тя е без­опасна за здравия човек, защото не носи генетичен материал – ДНК на ви­руса. Най-добър ефект имунизацията има при момичета, които не са водили полов живот. При жени, водили полов живот, преди да им се приложи Вакси­ната, трябва да има доказателства, че към момента на имунизацията не са носители на ЧПВ.

Това означава да се направят определени изследвания. В случая цитонамазката и биопсията не мо­гат да бъдат категорични в това отношение. Сигурност дава само изследването за вируса на ДНК.

Понастоящем ваксината е включе­на като препоръчителна в имунизационния календар сред момичета на 12 г. Прилага се преди започване на полов живот. От 2012 г. Здравната каса ще финансира имунизацията само на тази възрастова група.

Ваксинирането се състои от приложението на 3 отделни дози по 0,5 мл суспензия в предварително на­пълнена спринцовка по схема: нулева

произволно избран ден, втора доза

два месеца след приема на първата доза, и трета – шест месеца след поставянето на първата доза. Из­граждането на имунитета започва след шестия месец. Ваксината се поставя интрамускулно в ръката близо до рамото.

Няма странични ефекти! Нежела­ните реакции са болка, зачервяване и подуване на мястото на инжектира­не. Понякога може да има и повиша­ване на температурата. Ваксината обаче В никакъв случай не замества профилактичния преглед или скрининга за рак на маточната шийка!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *