Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

…Голям ли е рискът за новороденото да се зарази с варицела, ако майката заболее от шарка преди раждането

Тема с продължение…

Доц. Мангъров отдели по-голямо внимание на заразяване с варицела на бременна жена и обясни какви са опасностите и за майката, и за плода. „Ако бъдещата майка се разболее от шарката, се разграничават три важни периода – казва той: – до 20-та гестационна седмица, след 20-та и около раждането. В първия период, през който се формират органите на ембриона, опасностите са най-вече за бъдещото дете.

Съществува риск от т.нар. вроден варицелен синдром“. И разясни, че този синдром се характеризира с кожни промени, очни дефекти, хипоплазия, т.е. недоразвитие на крайниците или неврологични увреждания, едно от които умстве­но изоставане. Но успокои бъдещите майки, че това се случва само при около 1-2% от болните с варицела бременни жени. След 20-та седмица от бременността, опасностите са обикновено за бременната жена. При нея тези заболява­ния протичат по-тежко и с усложнения, но не довеждат до трайно увреждане. А първичната вътреутробна инфекция може да мине с поява на херпес зостер в ранна детска възраст.

„Най-големи рискове за новороденото има, ако майката бъде застигната от шарката около раждането – казва още доцентът. – Ако жената се разболее в рамките на една до четири седми­ци преди раждането, до 50 на сто от децата се инфектират и около 25 на сто от тях развиват клинични прояви на варицела. Това се случва неза­висимо от пасивно получените майчини антитела. Най-тежко протича варицелата у новородени, когато началото на обрива при майката е в рам­ките на една седмица преди или след раждането“ – допълва още той.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *