ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Деян Милчев: Хламидиозата е най-сложното от всички венерически заболявания!

Д-р Деян МИЛЧЕВ е завършил Медицинска академия в София през 1985 г. Специалист е по урология. Работи в урологично отделение МБАЛ-Хасково. Посещава научни симпозиуми и семинари във Франция и Англия.

Днес на вашите въпросите отговаря доктор Милчев.
Хламидиозата е инфекциозно заболяване предаващо се предимно по полов път, което днес учените смятат за най-разпространената болест в света. В половината от случаите болестта се съчетава с гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, микоплазмоза и т.н общо с всеки от известните бактериални причинители, предаващи се по полов път.
Причинителите на хламидийната инфекция са особените ми кроорганизми – хламидии, но именно хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis) води до урогениталната хламидиоза при човека.
Нейната полувирусна, полубактериална природа е причина за трудното й диагностициране и лечение. Диагностиката се усложнява и от това, че повечето пациенти, болни от хламидиоза, нямат изразени симптоми. Тъй като хламидия трахоматис може да живее само вътре в другите клетки тя се предава чрез преките контакти на гениталиите със спермата или чрез вагиналните секрети.
Вагиналният полов акт е най-разпространеният път за заразяване с хламидии, но заразяването може да стане и чрез спермата, вагиналните секрети на вече заразено лице, ако те влязат в контакт е лигавиците. Хламидиазата може да засегне и очите – когато заразен секрет попадне в очите по време на сексуален контакт или замърсени ръце.
Инфектиране с хламидии не може да настъпи при ръкостискане или сядане върху тоалетната седалка. Дори и след излекуване човек отново може да се инфектира при повторно излагане на хламидии.
Хламидиозата е най-сложното от всички венерически заболявания. Тя може да се предаде още при първия полов контакт, въпреки че има и изключения.
При мъжете негонококови уретритни хламидии се откриват в 40% от случаите. Инфекцията често има инкубационен период от 5-7 до 30 дни.
Колко дълго даден човек може да предава инфекцията на други, е трудно да се определи, тъй като много от пациентите са асимптоматични. Все пак по презумпция човек е инфекциозен от момента на инфектиране до момента на приключва¬не на антибиотичното лечение.
Заболяването може да предизвика различна патология. При мъжете първоначално се поразява пикочният канал, а след това простатата, скротумът.
Нелекуваната хламидиоза при мъжете може да доведе до:
•    npocmamum – възпаление на простатната жлеза;
•    увреждания на уретрата;
•    безплодие;
•    епидидимит – възпаление на надсеменника.
Хламидният уретрит при мъжете понякога протича много остро. В повечето случаи заболяването се придружава от неприятни усещания, сърбеж в пикочния канал, секрети от уретрата. При едновременно увреждане на други органи болните се оплакват от болки в скротума, перинеума, в областта на кръста, седалищния нерв и в долните крайници.
При мъжа често срещаните симптоми на хламидия могат да включват:
•    често уриниране, понякога придружено от слузесто гнойно болезнено секретиране;
•    сутрешни появи на стъклен секрет от уретрата, като първата урина може да бъде много мътна;
•    хламидийният уретрит е съпроводен с незначителна болка и сърбеж в пикочния канал;
•    хламидийният npocmamum, когато хламидия прониква в простатата, може да предизвика сърбеж и парене при уриниране;
•    поява на кръв в урината или при еякулация;
•    болка, трудности при уриниране, ниска потентност, висока температура.
Хламидиите от пикочния канал са способни да проникнат в пикочния мехур и да предизвикат цистит и цистоуретрит. Хламидиозата, както и другите венерически болести е неприятна и опасна със своите последствия. Затова при поява на подозрения незабавно се обърнете съм специалист: венеролог, уролог или гинеколог.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *