ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

През зимата се увеличават случаите с болестта на мръсните ръце

Хепатит А е известен като болестта на мръсните ръце. Всъщност това е истина, но най-вероятно съществува и друга причина, пониженият имунитет, което често се случва по това време на годината.
Очакваме увеличаване на болните с хепатит А в Плевен и областта, казва д-р Бонев, директор на дирекция Противоепидемичен контрол в РЗИ. Той посочва, че само през последните две седмици са регистрирани нови 22 случая в областта. Д-р Бонев пояснява, че става въпрос най-вече за населени места, където е концентрирано ромско население. „Предприели сме необходимите мерки за ограничаване на заболяването. – казва д-р Бонев. – Издирени са всички контактни, насочени са към личните лекари за изследване и профилактика с гама-глобулин за лицата до 17-годишна възраст“ – допълва той. И, разбира се, препоръчва най-вече да се спазва висока лична хигиена и поддържане на добро санитарно- хигиенно състояние на домовете. Напомня плодовете и зеленчуците преди употреба да се измиват обилно. Д-р Бонев съветва при съмнение за заболяване незабавно да се потърси специалист за преглед, изследване и своевременно лечение.
Само през ноември в Хасково и областта са регистрирани 96 болни – за сравнение, предишният месец са били 77 – съобщават от областната РЗИ. Болните в този регион на страната са съсредоточени в две възрастови групи – от 5-9 и 10-14 г. и са предимно в Хасково, Харманли, Свиленград и Любимец. От инспекцията предупреждават, че заболеваемостта бавно нараства и напомнят за миналата година, когато имаше епидемия в областта – по 200-300 души на месец. Бумът на болестта тогава е тръгнал от Свиленград. „Повечето хора, научавайки, че са имали контакт със заразен, отиват да се изследват, но това е излишно, защото инкубационният период е дълъг“, казват още от РЗИ и препоръчват първото изследване да се направи 15 дни след контакта със заразен, а второто – след 30-40 дни.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *