ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8 погрешни схващания за плодовитостта

Най-важното и понякога и най-трудното, нещо, което трябва да се постигнете е да се разбиране от двойката как целият процес на забременяване работи, независимо дали естествено или по друг начин. Въпреки широко разпространеното сексуално образование и повишаването на обществената осведоменост по въпроса с безплодието, много хора все още не са наистина наясно.

Така че, ако сте решили да имате бебе, тук са някои от най-честите грешки, които хората правят. И не се притеснявайте, ако научите нещо ново, но така или иначе, вие със сигурност не сте сами.
1. 40 е новото 30
Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че през 2006 г. около 1 от 12 раждания на първородни деца са на майки на възраст от 35, в сравнение с 1 на 100 през 1970 г. С други думи, само около 1% от майките са били на 35 или по-големи през 1970 г. и този брой се е увеличил около осем пъти през 2006 г.
Същите социални и икономически сили, които са допринесли за тази реалност, също карат много жени да вярват, че плодородието продължава да трае и през 40-те. За съжаление, имаме лоши новини: Историческите данни показват, че цялостния риск от безплодие (при сексуални актове без контрацепция за повече от година) се увеличава с възрастта, от 6% между 20 и 24 до огромните 64% на възраст между 40 и 45. Нуждаете се от повече доказателства? Обърнете внимание на чакалните пред кабинетите на фертилните специалисти. Жените в 20-те години са малко, а повечето от тях са там, за да даряват яйцеклетки на жените на 40 и 50 години.
2. Има време
Проучвания на повече от 5000 двойки през 1940-те и 1950-те показва, че най-малко 85% от тях зачеват в рамките на една година. Исторически погледнато, тази една година определя безплодието и много двойки отлагат прегледа, докато не стигнат този етап.
Това е разумно правило за жени по-млади от 35, които са в иначе перфектно здраве. Но жени по-възрастни от 35 години или с гинекологични или медицински проблеми (нередовни или болезнени менструации, диабет, проблеми с щитовидната жлеза или друго), трябва да потърсят преглед от специалист. Има редица проблеми с плодовитостта, които могат да се лекуват лесно, но да е почти невъзможно да се зачене без лекарска помощ. Ключът е да бъдете информирани. Не чакайте, времето е ценно, когато става въпрос за плодородие.

3. Правим секс достатъчно често
Никога не престава да ме учудва колко нашия забързан начин на живот и графици пречат на зачеването. Има толкова много заети професионално двойки, които са изненадани, че не забременяват, въпреки че спят в едно легло, да не говорим за един и същи континент, веднъж на всеки месец или два.
Само не забравяйте: Дори и много плодовита двойка в 20те си години и в перфектно здраве, в най-добрия случай, ще имат около 25% шанс за зачеване всеки месец, дори и при перфектното време за полов акт. Този така наречен фертилен прозорец е отворен 4-5 дни преди и през овулацията и това се предполага, че имате полов акт на всеки 24 до 48 часа през този период. Статистически погледнато, този процент на успеваемост се намалява до около 10% до 15% на месец, ако не сте бременна в рамките на три месеца, и 5% и по-малко, ако не сте бременна, след една година.
Сега си представете тези същите проценти при жена на 36 с нередовен менструален цикъл. Ако тя не проверява овулацията си и не планира според него, ще и бъде много трудно да забременее при случайни сексуални отношения с партньора й (без значение колко е романтично и страстно) .

4. Трябва да съм аз
Множество исторически, културни и религиозни сили са довели много жени (и достатъчно мъже), да предположението, че проблеми с плодовитостта почти винаги възникват от женската страна. Това не е нелогично предположение. В края на краищата, репродуктивната система на жената е много по-сложна, от тази на мъжа и затова има повече компоненти, които могат да бъдат проблем.
Но реалността е, че и мъжете могат да имат много проблеми. Проблеми със сперматозоидите като нисък брой или необичайни/нездрави сперматозоиди, което е основният проблем в 25% до 35% от безплодните двойки. Някои доклади показват, че в световен мащаб, мъжки стерилитет е във възход. Причината все още не е ясна, но някои теории предполагат, че токсините в околната среда могат да имат нещо общо.
Освен това, дори и при двойки с проблеми при жената, леки дефекти със сперматозоидите често допринасят за трудното постигане на бременност, ако не и невъзможно без лекарска помощ. Поради тези причини е от решаващо значение  мъжете да участват във прегледите за безплодие от самото начало, като обикновено се започва с анализ на спермата. Ако се идентифицира сериозна аномалия, консултация с уролог или по-нататъшно тестване вероятно ще бъде необходимо.

5. Всичко, което трябва да направите, е да се отпуснете
Няма съмнение, че големия стрес е свързан с безплодието, както и, че безплодието е свързана с много стрес. Въпреки че точно как стреса влияе не е напълно изяснен, вещества като кортизол, епинефрин, мелатонин, опиати и други влияят на стреса и възпроизвеждането. Едно от последните израелски проучване на жени, подложени на ин витро оплождане (IVF) показват по-високи нива на бременност при тези, които са видели 15-минутно изпълнение на клоун след като ембрионите им са били прехвърлени.
Този така наречен „ум-тяло” подход за лечение на стерилитет е придобил огромна популярност през последните години. Но дали стреса може действително да допринесе за безплодието и по-важно дали намаляване на стреса всъщност може да помогне за забременяване, все още е спорен въпрос.
Акупунктурата е може би най-добрият пример за този спор. През 2008 г. задълбочен преглед и комбиниране на резултатите от 13 от най-добрите проучвания по акупунктура и ин витро пациенти предлага някои ползи, което накара много специалисти да включат акупунктура в препоръките за лечение. Обратното обаче се случва през 2010 г., когато бяха публикувани три нови големи проучвания, които не показват увеличение на бременностите при прилагане на акупунктура.
И все пак ако можете да направите нещо, за намаляване на стреса в живота си, докато се опитва да заченете без съмнение, това ще се отрази добре, независимо от това колко подобрява способността ви да забременеете.

6. Лекарствата за фертилност причиняват многоплодна бременност
Надя Сулеман стана пример за всичко страшно и осъдително при лечението на стерилитет, когато тя родила осемзнаци през 2009 г. Но лечение на стерилитет, не означава, че трябва купувате най-новите двойни колички и да изграждате допълнение към вашия дом.
Докато многоплодните бременности са били винаги най-големия риск при лечението на стерилитет, професионални организации за плодородието са работили за намаляване на многоплодните бременности от началото на 90- те години. Например, има указания за броя на ембрионите, което спомогна за намаляване на многоплодните бременности при ин витро с повече от 70% от края на 90-те, и намали с по-малко от 2%  ин витро бременностите през 2008 г.
Има много пациенти, които започват лечението си на безплодие изключително предпазливи към лекарства или други“неестествени“  интервенции. Един добър лекар може и ще работи заедно с вас за да избегне агресивен план за лечение, но той също ще бъда честен с вас за шансовете ви и когато е време да се опита нещо друго.

7. Не мога да си позволя ин витро
Ин витро оплождането несъмнено е скъп вариант за тези, които се борят с безплодието един курс на лечение може да струва до 5 000 лева. Но поради силното търсене и забележителните успехи на тази процедура, много застрахователни планове сега включват и Ин витро покритие. Няколко държави, дори имат търговски и застрахователни дружества, които имат законови задължения да предоставят някакво ниво на покритие на Ин витро процедурата. Освен това, някои клиники предлагат разсрочено плащане или други финансови мерки, за да помогнат за преодоляване на икономическата тежест на лечението. Дори и фармацевтични компании са започнали да предлагат специални програми, за да има по-достъпни лекарства за плодородие.

8. Известни личности забременяват с ин витро на 40 и 50 години – значи и аз мога
Въпреки, че ин витро оплождането е много успешно при по-млади жени, около 48% от тях са довели до бременност в тази възрастова група през 2008 г., в крайна сметка то не може да преодолее проблема на репродуктивното стареене. При жени на 43 и повече години, само 9% са довели до бременност през 2008 г., и повече от половината от тези бременности завършват със спонтанен аборт. Повечето ин витро клиники не предлагат лечение на жени над 45 години или по-възрастни, използвайки собствените им яйца.
Така че какво да кажем за тези известни личности в края на 40-те или 50-те години които има близнаци? Почти със сигурност това са ин витро бебета от донорски яйцеклетки. Това става когато ембрионът се произвежда от яйцеклетка дарена от анонимна млада жена и след това се имплантира за да се развива в матката на възрастна жена. Оплождането с донорска яйцеклетка е чудесна възможност за много двойки, но хората трябва да се приспособят към емоционална и психологическа реалност, че не допринасят за генетиката на бебето им.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *