ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 фактори, които влияят на действието на инсулина

Използването на инсулин
Инсулинът е животоспася- ващо лекарство, което може да поеме или да допълни ролята на естествения инсулин, който обикновено контролира кръвната захар. Въпреки това, употребата на инсулин може да бъде и трудна. Изненадващо голям брой фактори могат да повлияят на способността на лекарството да намалява кръвната захар. Ако сте на инсулин, има няколко въпроси, които трябва да се запитат, с които да си помогнете да определите въздействието на това мощно лекарство.

Каква доза прилагате?
Не е необичайно за лекарите да правят малки промени в нивата на инсулин, за да се намери дозата, която работи най-добре. Вашата възраст, тегло, хранителни навици, активност и здравето ви като цяло, всички те могат да повлияят на нужното количество. Ако сте приели твърде много, можете да получите хипогликемия (когато кръвната захар е опасно ниско), а когато приемете твърде малко това означава, че кръвната захар ще бъде прекалено висока. Тестването на нивото на кръвна захар с глюкомер може да ви помогне да разберете дали сте на точното количество.

Къде го инжектирате?
Инсулина действа най-бързо, когато се инжектира в корема, точно над или до пъпа. Инсулина попада малко по-бавно в системата ви, когато се инжектира в горната част на ръцете, дори по-бавно в краката и най-бавно в задните части. За най-добри резултати, трябва да се инжектира в една и съща област преди всяко хранене.  Уверете се, че не се бодете точно на същото място всеки път, тъй като съединителната тъкан може да се удебели и да повлияе на усвояването на инсулина.

Кога го инжектирате?
Инсулинът често се приема непосредствено преди хранене (макар че зависи от вида), тъй като той работи най-добре, когато глюкозата от храната започва да навлиза в кръвта. В зависимост от действието и продължителността на вашия инсулин, експертите препоръчват да инжектирате точно преди хранене или от 20 до 30 минути преди хранене.

Упражнявате ли се?
Упражненията могат да ви направят по- чувствителни към инсулин и може дори да намалите дозата на лекарството. Въпреки това, не е толкова просто – понякога интензивните упражнения могат да доведат до повишава не кръвната захар, което означава, че може да се нуждаете от повече инсулин. Тренировките може също да увеличат коефициента на усвояване в зависимост от това какво правите и къде се инжектирате. Ако се инжектира близо до упражнявания мускул, това ще доведе до различен вид освобождаване на инсулин. Може да отнеме няколко опита, докато разбера как упражненията влияят на нуждата ви от инсулин.

Чувствате ли се болни?
Ако сте болни, вашата кръвна захар се увеличава повече от нормалното. Също така, много хора не се чувстват гладни, когато са болни и ядат по-малко, което ги кара да си мислят, че те не се нуждаят от инсулин. Когато имате някакво заболяване, може да се нуждаете от повече инсулин. Не забравяйте да продължите приема на инсулин, освен ако вашият лекар не каже друго.

Под стрес ли сте?
Хормоните, които се отделят, когато се чувствате стресирани могат пряко да променят нивата на глюкозата в кръвта ви и да накарат тялото ви да спре да произвежда достатъчно инсулин или да го използва правилно. Всеки вид стрес върху тялото, дори и психологическия може да повиши кръвната захар на хората, така че не е необичайно, да се нуждаете от повече инсулин по време на тези периоди.

Колко е горещо?
Ако току-що излезе от горещ душ или сте използвали помощта на електрическа възглавничка за болки в мускулите, инсулинът ще влезе в системата ви по-бързо отколкото когато мускулите са в нормални температури. Някои експерти дори предлагат охлаждане на мястото на инжектиране със студени компреси или лед, за да се забави усвояването, ако е необходимо.

Пиете ли достатъчно вода?
Ако тялото ви не разполага с достатъчно вода, кръвта не се движи толкова лесно към кожата ви, така че инсулинът не може да се абсорбира бързо. Дехидратацията също води до повишаване на кръвната захар и може да предизвика временно резистентност към инсулин.

Какво ядете?
Храната няма да промени скоростта, с която се абсорбира инсулин в кръвта, но тя оказва влияние върху кръвната ви захар като цяло. Мастните храни се абсорбира бавно и инсулина могат да започне действието си преди храната да се е абсорбирала. Богатите на въглехидрати храни като бял ориз или бял хляб, които имат по-висок гликемичен индекс се абсорбират по-бързо и могат да окажат влияние върху вашата кръвна захар по-бързо.
Подобно на всички останали, хората с диабет трябва да ядът закуска, обяд и вечеря и малки хапвания между тях. Това просто е малко по-сложно за диабетиците. Съвместимостта на белтъчини и въглехидрати, както и времето на храненията са важни.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *