Д-р Красимир Катерински: „Резултатите от профилактичните прегледи за рак на гърдата са ужасяващи!”

  • При карцином на гърдата възрастта на новозаболелите вече падна дори под 20  години, сподели специалистът.

–          Д-р Катерински, откакто започнахте профилактичните онкологични прегледи в Онкологията – Дървеница, всички часове са запълнени. На какво се дължи този интерес, ако мога така да го нарека?

Седмица преди да започнем профилактичните прегледи, разгласихме чрез медиите за тях. Смятам, че българката вече започва да се интересува от здравето си.

–          Да, всички часове за преглед са заети, но много жени не са дошли. Това не ви ли пречи на работата?

Още сме в началото на кампанията, вероятно не са преценили свободното си време. Да, има такъв момент – всички часове са заети, липсват записалите се. Това не го разбирам. Не можеш да заемеш мястото на този, който наистина иска да се прегледа. Имам и своето обяснение – кампанията е обявена за цялата страна. Явно някои не могат да пропътуват разстоянието.

–          Защо ограничихте възрастта?

Тази профилактика не е само за жени, диагностицираме и мъже. Сложихме ограничения във възрастта – 43 г. за преглед на млечните жлези и над 50-годишни – за простатата. Това е така, защото

ЕХОГРАФСКАТА ДИАГНОСТИКА Е ЗА МЛАДИ ЖЕНИ, а не за възрастни, които трябва да бъдат пре­глеждани от мамолог. В края на февруари 2012 г. ще проведем за 600 жени мамографии и там ще включим по-възрастни жени, по списък, с пре­димство на социално слаби и здравно неосигурени, които да мина­ват безплатно. Тогава възрастта няма да е ограничена.

–         Със средства на болницата ли правите сегашната профилак­тика?

Не, предоставен ни е само за един ме­сец много модерен демоултразвуков апарат, с много високо качество. В България такъв апарат няма. Прави се ластография, каквато въобще без този апарат у нас е немислимо да се направи. Това е най-модерният вариант на това изслед­ване. В момента такова изследване е възможно само в САЩ, Германия и Франция.

–          Каква е цената на апарата?

Предоставен ни е безплатно! Ние искаме максимално да го нато­варим – все пак не е малко един месец да можем да го използваме. Мечтата ни е да разполагаме с такъв собствен апарат. Бих поел личен ангажи­мент, като кажа, че след 2-3 години ще правим все­ки ден по 10 такива пре­гледа, но финансовите възможности на нашата болница са ограничени, а Министерството на здравеопазването едва ли ще ни отпусне сред­ства за закупуване на толкова необходимия ни апарат изобщо за онко­логията.

250 ХИЛЯДИ ЛЕВА СТРУВА ТОЗИ АПАРАТ, но не са по нашите въз­можности да го закупим. Дали ни трябва още, или не, фирмата на 14-15 януари ще дойде и ще си го прибере.

–          Към кои заболява­ния се насочихте?

Правим прегледи на щитовидна жлеза при мъже и жени, млечни жлези на млади жени и на простатата при мъже над 50 години, които са рискови за развитие на карцином там.

–          Притесняват ли ви евентуални негативни резултати?

Да, притеснявам се. За 2 дни имаме вече ново­открити злокачествени тумори при млади жени. За съжаление процен­тът на заболелите е висок спрямо прегледа­ните. Някои от жените бяха дошли сами, само за чиста профилактика, без абсолютно никак­ви оплаквания. Имайте предвид, че процентът на откриваемост при скринингови мамо- и ехографии е висок. Пове­чето от резултатите досега от прегледите са ужасяващо негативни. При карцином на гърдатa възрастта на новозаболели вече падна дори под 20-годишни. Млади жени, след раждания, 24-25-годишни… Само за седмица имаме 3 мо­мичета, които и преди са имали оплаквания, но сега се установяват тумори на гърдите, и то злокачествени!

–          Как трябва да реа­гират отговорните за здравеопазването ни?

Наложителна е профилактика, много и сигурна. Трябва да се правят ехографски и клинични прегледи при младите жени и мамографски скрининг за над 43-годишни до 61 г., ка­квито са световните стандарти.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Тема с продължение…

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.