Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимателно с контрацепцията!

Хапчетата против забременяване са най-употребяваното предпазно средство от съвременните жени. Но техните вторично ефекти не са за подценяване. Кои са рисковете и мерките за сигурност, които трябва да познаваме?

През 60-те години те са символ на сексуалната свобода. Днес – най-баналното средство за предпазване от нежелана бременност. Специалистите обаче не престават да алармират за техните контра индикации, свързани със сърдечно съдовата система. А световната здравна организация публикува доклади за канцерогенния ефект. Първите хапчета „анти-бебе” са два-три пъти по-силно дозирани от съвременните. През 1988г. д-р Хелан Грант, една от създателите на пред­пазния продукт, го на­рича „горчивото хапче“, имайки предвид риско­вете от сърдечно-съдови и чернодробни заболявания, които то крие.

Въпреки това по въпроса не се говори публич­но Противозачатъчните таблетки имат социално значение и са тясно свързани с женската еманци­пация. Ясно е, че този начин на контрацепция няма да изчезне, защото е най-практичен и сигу­рен, но това не бива да попречи на дискусията за неговите добри и лоши страни, в която лекарите трябва да заемат разби­раема и категорична по­зиция.

Риск за сърце­то и кръвонос­ните съдове

Противозачатъчните хапчета влияят зле на състоянието на кръвоносната система. Това е доказано, но често е омаловажавано. Някои данни говорят за удвоя­ване на рисковете от ин­фаркт и инсулт, както и от усложнения като фле­бит. При доказани сърдечно-съдови заболявания приемът на орален контрацептив е катего­рично противопоказан. Контраиндикация са високото кръвно налягане, прекарани чернодробни болести, диабетът, високото съдържание на холестерол в кръвта. При наднормено тегло и сериозна консумация на тютюн лекарите също се въздържат от предпис­ване на противозачатъч­ни.

На всеки две години жените, приемащи орален контрацептив, които нямат оплаквания, трябва да си правят изследвания за стойностите на холестерола, триглицеридите и глюкозата. В случай на проблем, макар и незначителен на пръв поглед, тези изследвания се провеждат по-често.

Какво да се прави?

  • Жените трябва да бъдат информирани за рисковете от приема на орални котрацептиви. Това се отнася и за техните партньори, които най-често въобще не подо­зират, че те могат да нарушат женското здраве.
  • Приемът на противозачатъчни трябва да е ограничен във вре­мето. Освен това е важно да се подбират тези от тях, които са най-ниско дозирани с естрогени.
  • Полезно е комбинирането на про­тивозачатъчни с хомеопатични средства, прочистващи черния дроб, както и с комплекс от ви­тамини Е, С, В6, В9, В12, магнезий, цинк, хром и селен.

Риск от ракови заболявания

Употребата на противозачатъчни се свързва главно с риск от рак на млечната жлеза. За по­следните 30 години слу­чаите на това заболяване са се увеличили със 130%, а засегнатите са на все по-млада възраст. Разби­ра се, хапчето „антибебе“ далеч не е единственият рисков фактор, но и пре­небрегването на негово­то влияние не върви в посока на качествената превенция. Всъщност оралните контрацептиви въздействат като иници­атор или акселератор на канцерогенния процес по отношение на млеч­ните жлези.

Прегледът на гърдите се извършва всяка година от специалист и поне веднъж месечно от самата жена чрез старателното им опипване.

След 35-годишна възраст ежегодните ехографии са най-подходящата пре­вантивна мярка, но те не могат да заменят мамографията, която трябва да се прави поне веднъж на две години. Гинекологичната намазка е от абсолютна необ­ходимост за ранното ди­агностициране на рака на маточната шийка. Тя се практикува веднъж годишно от гинеколога. На жените, които приемат орален контрацептив повече от седем години, се препоръчва ежегод­на ехография на черния дроб, чрез която се следи за появата на доброкачествени тумори по този орган.

Алтернативите

Съществуват различни други средства против забременяване, които не са хормонални. Сред тях са презервативът, спиралата, диафрагмата, пръстенът и други.

Обратно на разпространеното мнение, спиралата – може да се  използва не само от вече раждали жени, а и от младите момичета – в този случай те са по-малки и се предписват от гинеколог след ехография на матката, – бактериологично изследване за пикочни инфекции и гинекологична намазка. Спиралата се поставя с местна упойка и трябва да бъде сменена най-много след две години. Препоръчва се гинекологичното наблюдение при поставена спирала да е засилено – 3 прегледа годишно – и допълнително да се приема желязо по време на месечния цикъл, за да се намали силата на кръвотечението.

Да припомним и за един друг метод, който е 100% натурален – всекидневното измерване на температурата съчетано с изследване на маточен секрет. Този метод позволява точното опре­деляне на оплодителния период и, ако е приложен старателно и под контро­ла на специалист, дава много добри резултати.

Пръстенът от мека пластмаса е напоен с хормони. Той се поставя във вагината като там­пон и в продължение на 3 седмици изпуска естроген и прогестерон. След като премине месечният цикъл, се отстранява. Предназначен е за жени под 40 години, които не пушат или пушат малко. Понякога обаче пръсте­нът смущава сексуалния акт, а освен това е ефи­касен едва след първите седем дни от поставяне­то.

Лепенките  се поставят на корема, ръката или бедрото, но никога вър­ху гърдите или близо до тях. От тях през кожа­та се просмукват двата хормона прогестерон и естроген, за да преми­нат след това в кръвта. Лепенките имат едносе­дмично действие. Те са толкова ефикасни, кол­кото и хапчетата против забременяване, но имат и същите противопока­зания при сърдечно-съдови или чернодробни заболявания.

Оперативното лигиране на маточните тръби се прилага все по-рядко, защото вече е възможно окончателната контра­цепция да се постигне по неоперативен път. Това става чрез поставяне на мек имплант, изработен от никел и полиетилено­ви влакна, който прово­кира тъканна реакция в тръбите и те се запушват в срок от три месеца и завинаги. Затова е необ­ходимо жената да е абсо­лютно сигурна в желани­ето си никога повече да не забременява.

Презервативът – вечно млад!

Освен че предпазва от бременност, той представлява бариера за болестите, предавани по полов път. Неочаквано влюбване, лятна авантюра, добре полято с алкохол вечерно забавление и… изкушението ни завладява! Нищо по-практично от презерватив, предвидливо поставен в дамската чанта – не тежи, не заема много място, осво­бождава от притесненията и отваря врата за удоволст­вието. Всичко това се отнася и за женските презервати­ви, Ако сте алергични към латекса, не забравяйте, че има и полиуретанови.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Внимателно с контрацепцията!

  1. Pingback: 7те най-чести нежелани ефекта от контрацептивите | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *