Начало / Здравето от А до Я / Зъби и устна кухина / Една четвърт от младежите в България са с по 1 изваден зъб!


Една четвърт от младежите в България са с по 1 изваден зъб!

99% от хората у нас са с кариеси по зъбите. Цифрата се знае, въпреки че повече от 10 години няма официална статистика.

Още по-сериозно е състо­янието при децата – 5-6-годишните са с по 4 кари­еса, 12-годииините имат по 1-2 постоянни зъба с кариес, а всеки четвърти е с един из­ваден постоянен зъб. Личните ми наблюдения също потвърждават, че заболеваемостта от кариес у нас е твър­де висока. Това твърди в едно свое предишно интервю д-р Венцеслав Стоев – зам.-управител на Центъра за професи­онално обучение „Хипократ”. Известно е, че българите ходят на зъбо­лекар само когато имат болки и пренебрегват профилактиката.

Възрастните са не­марливи не само към собственото си здраве, но и към това на децата си -19% от нас не посе­щават зъболекар. Кам­панията за безплатно поставяне на силанти при децата върви вяло към момента. Знаем, че тя беше инициирана от министър Стефан Кон­стантинов и за нейното изпълняване са осигурени 1,3 милиона лв., които ще стигнат за 20 000 деца през 2011 г. Виждате, че дори тази напълно без­платна и изключително полезна кампания сякаш не може да ни накара да се погрижим най-после, ако не за нашите, то поне за зъбите на децата си. Няма обяснение защо родителите засега не проявяват кой знае ка­къв интерес.

Пак 19% се посочват от статистиката за тези от българите, ко­ито не си мият зъбите. Вероятно затова 25 на сто от младежите до 18 години в страната са с по един изваден зъб. А едва 10 на сто от хората над 60 години нямат стоматологични проблеми.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

2 коментара

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб