ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„Аз не бих рискувал да извършвам радиохирургия на главния мозък с киберножът” – твърди Георгий Андреев

Това заявява руският медицински физик Георгий Андреев, според когото киберножът е много сложно устройство, но си остава големият въпрос доколко е оправдана тази сложност. Ще се опитаме да ви предадем по-достъпно неговите аргументи на специалист в тази област.

Според него такава процедура изисква значи­телни часове време и има някакво ниво на точност. „Но аз например не бих рискувал да извършвам радиохирургия в главния мозък с помощта на този апарат. Представете си, че се облъчи невралгия на троичния нерв, и то без фиксация на пациента…“

Поначало тази сис­тема е била създадена за премахване на метастази в черния дроб, бе­лите дробове и при рак на простатата, т.е. все подвижни органи – споделя още специалистът. „Да, наистина системата е способна да проследи чрез рентген движението на черния дроб в гръдния кош и съответно да спре или започне облъчване на вдишване-издишване – т.е. работи синхронно с паци­ента. Или при облъчване на простатата може да се измести „мишената“ на облъчване, защото пра­вото черво и пикочният мехур са различно напъл­нени в различните момен­ти“. Той уверява, че сега вече съществуват други алтернативни методи, позволяващи да се прави същото това не по-зле от киберножа – но пък те са по-простички, по-бързи и по-надеждни.

– „Друг значителен ми­нус – продължава екс­пертът – е в това, че лечебният сеанс с кибернож отнема значително повече време, отколкото линейният ускорител, който също е снабден със система за проследяване мишената на облъчване“. Той сравнява това ново устройство с гама-ножа, като подчертава, че при него се използват 201 снопчета на облъчване за отделните сфери, а при киберножа позициите за облъчване са макси­мум 50, а така дозата за облъчване на здравите тъкани е значително по- висока. Според Георгий Андреев този апарат по-скоро трябва да се използва не за хирургия, а за терапевтично лечение – т.е. фракционирано об­лъчване на засегнатите участъци.

„Основният минус, казва в заключение екс­пертът, това е крайно високата сложност на работа и обслужване на този апарат, защото системата не е много стабилна.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Дали се изисква или не CyberKnife зависи от големината на тумора, когато се установи. Големите тумори обикновено изискват CyberKnife, защото ще има малки парченца, останали след операцията на тумора. CyberKnife е нова технология, която използва робот и компютър, за да се съсредоточи на рентгенови лъчи на много точно място вътре в главата. Това фокусира радиация на толкова точно място, че CyberKnife хирургията е повече от 90% ефективна.  За повече информация, моля посетете шведския Медицински уебсайт: http://www.swedish.org/Services/Cancer-Institute/Services/Radiation-Therapy/CyberKnife-%28Stereotactic-Radiosurgery

Вижте какво представлява киберножът:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *