ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Миризмата на тялото като симптом: как миришат болестите?

Тялото на всеки човек, независимо дали е здрав или болен, има уникална миризма

миризмата

Миризмата се образува в резултат на метаболитни процеси и отделяне на пот върху кожата. Мирисът идва от секрети и умиращ епител, от бактерии или от гъбички, част от опортюнистичната флора. Това, в общи линии, образува миризмата на пот, която може да бъде едва доловима – в нормата, и силно изразена – при някои заболявания.

Още древните лекари са можели да поставят диагнози по миризмата на кожата. Днес се използват по-модерни и точни методи, но промяната в аромата на тялото често насочва мнението на лекаря към определена диагноза. И така, на какво миришат болестите?

Откъде идва миризмата на пот?

При нормални условия човешкото тяло няма изразена миризма на пот или други секрети. Това важи при условие, че се спазват всички правила за хигиена. Често неприятната миризма на пот се появява при хиперхидроза (повишена активност на потните жлези), хигиенни проблеми, различни инфекции, соматични заболявания или метаболитни нарушения.

Така изглежда под микроскоп появата на миризмата при изпотяване

Носът почти не улавя специфичния аромат на тялото и миризмата на пот, ако човек е здрав, мие се редовно и навреме. Но на подсъзнателно ниво човешкият мозък възприема определени миризми, излъчвани от тялото – феромони. В зависимост от нивото им хората избират най-подходящите партньори за себе си, по отношение на генетичните характеристики. Но тези вещества се улавят благодарение на специални клетки в носа, а и феромоните нямат нищо общо с миризмата на пот. Ако изпотяването е повишено, кожата е лепкава и миризмата на пот буквално ви поваля с остротата си, има кисел, гнилостен или сладко-кисел, а понякога и химически аромат, можем да говорим за наличието на сериозно заболяване.

Как миришат болестите?

Лекарите казват, че понякога, въз основа на миризмата, която идва от тялото, може да се подозира, че са налице определени заболявания. Например диабет, особено ако е в декомпенсиран стадий. Но не само тази патология е възможно да бъде разпозната благодарение на обонянието. И много други са разпознаваеми, стига да са свързани със значителни смущения в метаболитните процеси.

Например, постоянната миризма на ацетон, излъчвана от тялото, ще бъде причина да се изключат ендокринни заболявания, както и проблеми с храносмилането. В допълнение, подобните на амбра аромати може да издават бъбречни или чернодробни заболявания, както и наличието на някои патогенни бактерии, вирусни инфекции и гъбични патологии.

При наличие на определено заболяване възникват неуспехи в метаболитните процеси и се образуват междинни метаболитни продукти. По-конкретно, ако има миризма на ацетон, са налице кетонови тела. Обикновено те се произвеждат по време на разграждането на липидите. Те, заедно с потта, излизат на повърхността на тялото, изпаряват се и миришат. При наличие на диабет, увеличаването на този аромат сигнализира за заплаха от кетоацидотична кома, която може да изисква незабавна медицинска помощ.

Тялото мирише силно: какво общо имат бъбреците и щитовидната жлеза?

Често тялото мирише на ацетон или урина при наличие на бъбречни патологии. Това се дължи на нарушено пълно отделяне на метаболитните продукти от тези органи – кетонови тела, урея и амоняк. Те се натрупват в кръвната плазма и заедно с потта избиват върху повърхността на кожата. В този случай, когато водата се изпари, ароматните молекули придават на тялото характерната и силна миризма. На фона на такъв телесен аромат симптоми като хипертония, подуване на краката и лицето, проблеми с уринирането и болки в гърба, нарушения на апетита и гадене също ще говорят в полза на проблеми с бъбреците .

Ако тялото мирише на ацетон, има рязка загуба на тегло и раздразнителност, а сънят и апетитът създават проблеми, струва си да проверите състоянието на щитовидната жлеза.

Миризмата идва от бактерии

Ако кожата на човек мирише непоносимо на котки, но той няма пухкаво животнче у дома, струва си да се изключи наличието на опасни бактерии в тялото му. Такива аромати могат да бъдат произведени от туберкулозни бактерии или ако са налице някакви храносмилателни патологии. Понякога възпалението на бъбреците, причинено от опортюнистични бактерии, попаднали там от червата, също дава подобна миризма.

Ако човек мирише на оцет, за това са виновни други бактерии, провокиращи гнойно-възпалителни процеси в бронхите и белите дробове. Оцетната миризма е факт и при недостиг на витамини, както и ако жените имат проблеми с гърдите.

Кога и на какво може да мирише кожата?

Има различни миризми, които кожата може да излъчва при определени патологии. Те са толкова специфични, че могат да бъдат един от диагностичните критерии.

Ако кожата мирише на гнила риба, е необходимо да се изключат гъбични и микробни инфекции, както и метаболитни патологии, свързани с протеина.

Сладка или гнила миризма от кожата и от устата е типична при дифтерия, а ароматът на сероводород често се среща при пептични язви или диспептични разстройства.

В случай, че надбъбречните жлези не работят добре за производството на хормони, кожата може да излъчва аромат на мокра овча вълна.

Специфичният аромат на старост често ще бъде доказателство за проблеми с щитовидната и хипофизна жлеза.

Неприятната миризма на гнило месо може да се появи при пациенти с рак поради процесите на разпадане на тъканите.

Такива миризми обикновено са устойчиви. Те трудно се елиминират с душ и дезодорант. Не само подмишниците и областите с висока степен на изпотяване миришат, но и цялата повърхност на кожата вони. Подобен проблем трябва да се решава не у дома под душа, с помощта на народни средства и сапун, а в кабинета на лекаря. Необходимо е да се снеме анамнеза и да се идентифицират провокиращите фактори, както и да се направят изследвания и тестове за идентифициране на метаболитни нарушения и патологии, които водят до появата на такива миризми. Често след първоначалния преглед терапевтът или дерматологът изпраща пациента за допълнителни консултации с различни специалисти – невролози, ендокринолози или специалисти по инфекциозни заболявания.

Миризма при наднормено тегло

Особен проблем е телесната миризма при хората с наднормено тегло. Дебелите хора са склонни към прекомерно изпотяване и появата на неприятна миризма поради проблеми с метаболизма. Но не само миризмата на тялото е проблем. На фона на затлъстяването почти винаги има и диабет или други нарушения на щитовидната жлеза. Могат да се развие йоден дефицит или бъбречно заболяване, хипертония или различни инфекции. Следователно, не само лошата телесна миризма при наличие на наднормено тегло е причина за посещение на лекар и назначаване на различен набор от изследвания.

Доказано от науката е, че промяната в миризмата на пот може да сигнализира за някои здравословни проблеми

Да уточним още веднъж кратко, точно и ясно:
⠀⁣⠀
• миризма на ацетон – захарен диабет;⁣⠀

• на гнило (развалени яйца, сероводород) – проблеми със стомаха и червата;⁣⁣⠀

• кисела (оцетна) миризма – дефицит на витамин D, туберкулоза;⁣⁣⠀

• миризма на амоняк (котешка миризма) – патология на бъбреците или Helicobacter pylori в стомаха;
⁣⁣⠀
• на риба или хлор – проблеми с черния дроб;⁣⁣

• миризма на мишка, „мирис на старост“ – фенилкетонурия, метаболитни нарушения;⁣⁣⠀

• на пресечено мляко или суроватка – алармира за подагра

В допълнение към самата миризма на пот, си струва да се обърне внимание и на нейното количество

Прекомерното изпотяване, или хиперхидроза, се появява при високо кръвно налягане, хипертиреоидизъм, менопауза. ⁣⁣⠀

Също така никотинът, кофеинът, алкохолът и стресът стимулират хиперхидрозата.

Причините за промяната в миризмата и количеството на потта могат да бъдат и физиологични

Например, пубертета и бременността. Хранителните предпочитания също ароматизират тялото.

Подправки, люти чушки, къри, чесън, лук, горчица, хрян, боб, брюкселско зеле, броколи могат да причинят неприятна миризма на потта.

Друга причина: носенето на синтетика блокира въздушния поток и естественото изпаряване на потта от повърхността на тялото

Това създава благоприятна среда за растеж на бактерии и появата на неприятна миризма. Също така причина може да бъде употребата на лекарства, като антидепресанти, антихистамини, антибиотици, антихипертензивни средства – те причиняват промяна в миризмата на потта. Не бива да забравяме и лошите навици, особено прекомерната консумация на алкохол. Алкохолната зависимост вреди вътрешно и външно, разболява онзи, който пие, но съсипва животите и на хората около него.

Източници: www.health.harvard.edu, www.mentoday.ru, sensitiv-eysk.ru, tengrinews.kz

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

⁣⁣⠀ ⁣⁣⠀

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *