Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се случва, ако не лекувате зъбите? 5 най-неочаквани здравословни проблеми

Състоянието на зъбите пряко влияе върху благосъстоянието на човек. Например, нелекуваният кариес може да доведе до възпаление на сърдечния мускул

зъбите

Болката в главата, гърба и дори изкривяването на позата е възможно да са причинени от състоянието на зъбно-алвеоларната система.

Много хора са убедени, че най-лошото нещо, което може да се случи, ако не излекуват зъб навреме, е да похарчат след това много пари. Или да инвестират време. Е, плюс всичко това да изтърпят и дискомфорта, заради ходенето на зъболекар. Възможните проблеми обаче са много повече. Трудно е дори да се подозира връзката на някои заболявания с нелекуваните кариеси.

Д-р Андрей Жуков, зъболекар-ортодонт, кандидат на медицинските науки, обяснява какво може да причини отложеното посещение при зъболекаря.

Д-р Андрей Жуков

„Кариесът трябва да се лекува, и то възможно най-рано. Той няма да изчезне от само себе си. Проблемът ще се задълбочава, решаването му ще става по-трудно, по-болезнено, по-скъпо, по-дълго, казва експертът. – Също така не пренебрегвайте корекцията на захапката. Ако зъбите са разположени неправилно, тогава натоварването върху зъбно-алвеоларната система се разпределя неравномерно – натискът върху някои зъби може да бъде по-голям, отколкото върху други. Резултатът е разрушаване на едни, изместване на други, прекомерно мускулно напрежение, деформация на челюстната става и др.

Но още по-лошо е, че както нелекуваният зъб, така и неправилната захапка могат да станат източник на доста сериозни проблеми от органи, разположени далеч извън устната кухина. И това е, с което може да се сблъскате, ако пренебрегнете хигиената, навременното лечение на зъбите и венците, както и корекцията на захапката.

Деменция

Броят на пациентите с болестта на Алцхаймер – най-честата форма на деменция – нараства всяка година. Точната причина за заболяването все още не е известна, но учените са склонни да смятат, че това е мултифакторно заболяване. Както генетиката, така и външните причини допринасят за появата на Алцхаймер.

Сред другите рискови фактори е и неправилната захапка: поради него се нарушава кръвоснабдяването на определени области на мозъка, което увеличава шансовете за развитие на деменция.

И въпреки че все още няма лек за Алцхаймер, е напълно възможно да се опитате да направите поне нещо, за да не се сблъскате с това заболяване. Например, да коригирате захапката, което може да се осъществи дори и в зряла възраст.

Импотентност

Сигурно си мислите – къде са зъбите, къде са слабините. Но все пак има връзка. Всеки нелекуван зъб е източник на трайна инфекция. Колкото повече прогресира кариесът, толкова по-голяма опасност за целия организъм представлява болният зъб. Развитието на кариозния процес е придружено от увеличаване броя на стрептококите в устната кухина. Тези бактерии винаги ги има там, но при кариес броят им драстично нараства. Ако този процес не се забави, тогава бактериите ще навлязат в кръвния поток и могат да започнат да се разпространяват в тялото, достигайки по този начин до простатната жлеза. Последицата от това е бактериален простатит, възпалително заболяване на простатата. Като следствие от него може да се появи импотентност.

Друг сценарий, водещ до еректилна дисфункция, е психологическият. Неправилно подредени зъби, влошаване на външния вид на усмивката и дикцията, лош дъх – всичко това може да предизвика чувство на съмнение в себе си. Има немалко случаи, когато хората с лоши зъби са били толкова засрамени от себе си, че са имали интимни проблеми на този фон.

Мигрена

Въпреки че през последните години имаше големи пробиви в лечението на мигренозната болка, учените и лекарите все още не са решили какво точно кара някои хора да страдат от мигрена, а други не. Както при деменцията, проблемът най-вероятно е причинен от няколко фактора едновременно.

Малоклузията също допринася. Малоклузия е нарушение на нормалното положение на зъбните редици една спрямо друга. Палисадата на зъбите в устата води до деформация на челюстната става, а това от своя страна до притискане на нервни окончания и кръвоносни съдове, които се намират наоколо. В резултат на това мозъкът получава по-малко обогатена с кислород кръв, а прищипаните нервни окончания причиняват силно главоболие. Не е странно, че има случаи, когато корекцията на захапката води до облекчаване на състоянието на пациенти с хронично главоболие.

Сърдечен и мозъчен удар

Това са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания в света. И се оказва, че лошите зъби също могат да допринесат за появата им. Обвинявайте преди всичко зъбния камък. Обикновено се натрупва в областта на шийката на зъба и причинява възпаление на венците, което от своя страна е свързано с нарушения в работата на сърцето и кръвоносните съдове. Японско проучване установи наскоро, че хората, които рядко мият зъбите си (и следователно са по-склонни да развият отлагания на зъбен камък), е по-вероятно да получат инсулт или инфаркт, отколкото онези, които отделят достатъчно време и внимание на хигиената.

Безсъние

Проблемите със съня водят не само до факта, че човек се чувства претоварен и уморен. Последствията от безсънието са много по-сериозни: теглото расте, имунитетът намалява, психичните заболявания дебютират и се влошават. Самото безсъние често се развива на фона на „зъбни“ проблеми. Неправилната захапка засяга дишането: насън човек започва да диша не през носа, а през устата. Това води до факта, че мозъкът получава по-малко кислород, което води до нарушения на съня.

„Никога не е късно да се коригира захапката и ако има такъв проблем, той трябва да бъде решен“, казва Андрей Жуков. „Що се отнася до лечението на кариеса, в никакъв случай не отлагайте посещението при зъболекар, а също така не пренебрегвайте и профилактичните посещения – това ще помогне да се открие проблемът на ранен етап.“

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *