ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да измерим и повишим нивото на колаген в организма?

На каква възраст производството на колаген намалява и ще помогне ли костният бульон да се увеличи?

колаген
На тези и други въпроси отговаря ревматологът д-р Елена Лебедева.

Колагенът е фибриларен протеин, един от най-разпространените в човешкото тяло. Колагенът е основата и градивният материал, който осигурява здравина и еластичност на всички съединителни тъкани – кости, сухожилия, хрущяли, връзки и др.

Д-р Елена Лебедева

Образуването на колаген става в клетките на съединителната тъкан с участието на специфични ензими, микро- и макроелементи, витамини (цинк, сяра, желязо, мед, аскорбинова киселина, витамин D3 и др.).

В различните тъкани преобладават различни видове колаген (днес са известни около 28 вида), в зависимост от ролята, която колагенът играе в даден орган или тъкан.

Защо производството на колаген намалява?

Метаболизмът на колагена е по-интензивен при младите хора. След 25-35 години този вид метаболизъм намалява.

В допълнение към възрастта, други фактори също влияят върху образуването и разрушаването на колагена:

• хранене;
• функционирането на ендокринната и централната нервна система;
• наличие на възпалителни процеси в тялото;
• генетична предразположеност.

Синтезът на колаген също намалява заради недохранване (лоша диета) и липсата на протеини в менюто, което допринася за разрушаването му в костната тъкан.

По-често при липса на колаген:

• овалът на лицето увисва;
• еластичността на кожата намалява;
• фините бръчки се превръщат в гънки;
• кожата става суха като „пергамент“;
• ъглите на устните се спускат надолу;
• горния клепач започва да виси над окото;
• косата става суха, безжизнена и нацепена.

Поради дисфункция на стомашно-чревния тракт се появява наднормено тегло, подвижността на ставите е ограничена, в тях се появяват болка и хрускане, увеличава се рискът от нараняване при резки движения.

Как да проверите нивото на колаген?

Диагностиката на заболявания или състояния, които отразяват метаболизма на колагена в организма, често се извършва според концентрацията на микро- и макроелементи в анализа на кръвта и урината (калций, мед, желязо, фосфор, манган, цинк).

Кръвният тест взема предвид:

• концентрацията на общия протеин и протеиновите фракции;
• нивото на алкалната фосфатаза;
• паратироиден хормон (Parathyroid hormone, PTH);
• остеокалцин;
• калцитонин;
• витамин D3;
• Beta-CrossLaps серум (β-СТх), който е продукт на разрушаването на колаген тип 1;
• P1NP – N, който е крайният пропептид на проколаген тип 1, нивото, което отразява активността на образуване на костна тъкан.

Това са все важни параметри за изследвания, които е добре да се направят, преди да започнете безразборно да приемате хранителни добавки.

При анализа на урината се определя концентрацията на DPID (дезоксипиридинолин), който се намира главно в костите, в малко количество – във връзките, съдовата стена на артериите, дентина на зъба и е индикатор за разрушаване на костите. Увеличаване концентрацията на хидроксипролин в кръвта и урината се наблюдава при заболявания, придружени от разпадане на колаген в тъканите.
В допълнение към тези показатели може да има значение нивото на хормоните на щитовидната жлеза, надбъбречните хормони, половите хормони и др. Комплексът от необходимите изследвания се предписва от лекуващия лекар.

Как да попълним нивото на колаген?

Организмът е в състояние сам да произведе необходимото количество колаген, при условие че човек се храни пълноценно и разнообразно. Това означава, че в диетата трябва да присъстват млечни, месни, рибни продукти, зеленчуци, плодове, билки, ядки и т. н. Ако човек няма сериозни заболявания, тогава не е необходимо да се взимат някакви специфични храни или витамини.

При небалансирано хранене, заболявания на стомашно-чревния тракт, ендокринната система или опорно-двигателния апарат е необходима консултация със специалист (ендокринолог, ревматолог, гастроентеролог и др.). След като се направи набор от изследвания лекарят ще даде препоръки, включително за лекарствена терапия.

Трябва да е ясно, че „сляпото“ следване на модните тенденции в храненето, употребата на хранителни добавки по съвет на приятели не винаги е от полза за здравето. Например, консумацията на костен бульон, който е наистина богат на колаген, не се препоръчва при определени състояния като подагра.

Тъй като в образуването на колаген участват различни ензими, е необходимо да се консумират храни, богати на аминокиселини, витамини от групи B, C, E, D3, микро и макро елементи. Всичко това се съдържа в рибата, особено в мазните видове, месото (говеждо, пуешко, пилешко), яйцата, зеленчуците, билките, плодовете, зърнените култури, семената, ядките, млечните продукти.

Какви лекарства се вземат?

При заболявания на ставите, които са придружени от ниски концентрации на колаген и гликозаминогликани, се използват хондропротектори. За лечение на артрит и артроза сравнително наскоро се използват колагенови компоненти (колагенови хидролизати), които съдържат набор от аминокиселини и полипептиди, чиято употреба облекчава симптомите на заболяванията.

Многобройни проучвания показват, че приемането на колагенов хидролизат при пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат води до увеличаване подвижността на ставите, намаляване на болката, намаляване на зависимостта от аналгетици, намаляване на скоростта на дегенерация на хрущялната тъкан и забавяне на развитието на остеоартрит.

Дозировката и продължителността на приема на лекарството се определят от лекуващия лекар. Но трябва да се помни, че колагеновите хидролизати и подобни препарати са просто хранителни добавки. Ролята на храненето за намаляване на развитието на заболявания на опорно-двигателния апарат е в процес на проучване.

Също така трябва да е ясно, че всички процеси в тялото, включително синтеза на протеини и колаген, са под контрола на централната нервна и ендокринна система. Само при нормалното им функциониране всички процеси в тялото протичат координирано.

Ето защо е толкова важно да:

• поддържате здравословен начин на живот;
• да не пушите;
• да не ходите на плажа в опасните часове (от 11 сутринта до 4 следобед); • да избегнете прекомерното излагане на ултравиолетова радиация и в града, като носите шапка и очила през лятото;
• да ядете по-малко рафинирани, готови храни (колбаси, бързо хранене);
• да ходите пеша;
• да плувате, да спортувате редовно;
• да избягвайте стреса;
• да се предпазвате от възпалителни заболявания или да започвате лечението им навреме.

При здравословни проблеми трябва да се свържете навреме със специалисти. Това се отнася дори и за незначителните оплаквания.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *