Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 причини за сънливост през деня

Коя е причината да ни се спи през цялото време? Защо ни е толкова трудно да станем сутрин? Има ли начин да се справим с целодневната сънливост?

сънливост
Повечето хора ще се съгласят, че усещането за сънливост през деня може да се сравни само с много тежък махмурлук.

Д-р Роман Бузунов, сомнолог, професор и доктор на медицинските науки назовава 4 причини за сънливост през деня и начините, чрез които да се справим с тях.

Д-р Роман Бузунов

Сезонна депресия

Появява се поради липса на слънчева светлина. Човекът е дневно същество. За нормалното функциониране на различни системи и структури на мозъка е необходимо светлината редовно да дразни очите, които са пряко свързани с мозъка. Много изследвания доказват, че ако няма достатъчно слънчева светлина, се произвежда по-малко серотонин, познат като „хормона на щастието“. В резултат на това има ясни симптоми, свързани с депресия:

• намалено настроение;
• работоспособност;
• памет;
• концентрация и внимание;
• апатия;
• сутрешна слабост (дори ако човек е спал достатъчно);
• сънливост през деня;
• раздразнителност.

Това важи особено за хората, които работят в офис. Може да се каже, че те живеят в нещо като офис полярна нощ. Излизат сутрин – още е тъмно, прибират се от работа вечерта – вече е тъмно. Освен това, не всеки има работно място, което е до прозорец, огрян от слънце.

Какво може да се направи?

Опитайте се да излъжете тялото. Сутрин и на обед е важно да включите ярка бяла светлина – тя се възприема от мозъка като слънчева. Може да използвате специални светлинни панели. Или да си купите очила за светлинна терапия. Те имат вградени LED крушки със зеленикаво-синкав спектър, които възбужда мозъчната дейност. 1-1,5 часа такова излагане на очите ще активира всички метаболитни процеси в мозъка, ще подобри производството на хормони, по-специално серотонин, и депресията ще премине.

Ранно ставане сутрин

Когато има малко светлина сутрин, мелатонинът, хормон на съня, продължава да се произвежда. Заради това се появява сънливост и нежелание за събуждане.

Какво да се направи?

Могат да се използват светлинни аларми. Това всъщност е лампа, която симулира зората. Да кажем, че трябва да станете в 7 сутринта. Настройвате будилника за 6:30 и лампата започва постепенно да увеличава осветеността – от червеникаво до ярко жълто. Фотоните от светлина дори през затворените очи влизат в мозъка. Той издава команда – щом слънцето изгрява, може да се спре производството на мелатонин и да се събудите. След като станете, включете ярко бяло осветление.

Между другото, сега има „умни“ крушки, които се управляват от смартфона и регулират спектъра на светлината. Сутрин и на обяд е добре да сме на ярка светлина. Вечер, час или два преди лягане, е желателно да се включи червеникав или жълтеникав спектър, който не възбужда мозъка.

Социален джетлаг като причина за сънливост

Това е характерно за жителите на големите градове. Jet lag (от английски) е несъвпадение на биоритъма на човек с дневния ритъм, заради нощни смени или смяна на часовия пояс. Или иначе казано, биологичният часовник не съвпада с астрономическия. Възниква, когато хората спят повече през уикенда. Това важи особено за „совите“ – онези, които спят до късно през деня и будуват вечер.

През седмицата човек си ляга късно и става рано за работа. Така се натрупва се дефицит на сън. В събота и неделя спи до обяд – всъщност измества вътрешния си часовник с 4-5, дори с 6-7 часа. Сутрин едва отваря очи, през деня ходи полузаспал, а вечер отново не може да заспи до късно. Обикновено отнема няколко дни, за да се върнете към обичайния работен ритъм.

Какво може да се направи?

Важно е да поддържате стабилен график за сън и събуждане. През почивните дни може да спите плюс 2 часа, в сравнение с работните дни. Още по-добре ще е тази разлика да не е повече от час.

Липса на витамини и микроелементи

Особено през зимата, най-изразена е липсва витамин D, тъй като има малко слънце. Недостигът на витамин D може да причини лош, неосвежаващ сън, умора и сънливост през деня. Например 30 нанограма витамин D на милилитър кръв е граничен. По-добре е да поддържате ниво 40-50.

Липсата на витамини от група В и магнезий също може да причини възбудимост на нервната система, лошо състояние сутрин и да влоши заспиването.

Какво да се направи?

В идеалния случай е препоръчително да се направят няколко изследвания, за ​​да разберете точно кои витамини и колко липсват, и след това да започнете да ги взимате по препоръка на лекар. По-добре е да изберете мултивитаминни комплекси, в които има широка гама от витамини и микроелементи.

Питателната и разнообразна диета също е важна. Всъщност през зимата човек по принцип консумира по-малко витамини и микроелементи, защото няма сезонни плодове и плодове. По-специално се препоръчва да се консумират най-малко 300-500 г зеленчуци и плодове на ден.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *