Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инфекционист обяснява какво да очакваме от новия грип Б

Според СЗО грип А вече е заменен от грип Б. Как се различават двата вида грип и какво означава това за нас?

Страхът от грип А все още не е преминал, и все още има много болни. Грипът протича тежко и води след себе си пълен набор от усложнения. Въпреки това ситуацията започна малко по малко да се променя. След Нова година заболеваемостта изглежда е спаднала, но експертите обясняват, че това е очаквано: заради празниците и почивните дни, а след тях трябва да има ново покачване. И в едно с този растеж се появи и нов щам – грипен вирус Б. Какво да очакваме от него? Ще има ли нов поток от пациенти с пневмонии след грипа?

По какво се различават грип A и грип Б?

Това обяснява доцент д-р Иван Коновалов, инфекционист, кандидат на медицинските науки.

Обикновено протичането на грип Б е по-спокойно. Но клинично (по симптоми) е трудно да се разграничи грип Б от грип А. Двете заболявания протичат като остри инфекции на дихателните пътища, без специфични разлики.

Вирусът на грип тип Б също е в състояние да причини тежки клинични форми. Особено при хора от рисковите групи – бебета, хора с наднормено тегло, имунокомпрометирани (които имат проблеми с имунитета) и такива в старческа възраст. При тях заболяването може да протече с пневмония, дихателна недостатъчност и сърдечно-съдови усложнения. Въпреки това, при млади и здрави хора тежкото протичане с увреждане на долните дихателни пътища е по-рядко, отколкото при грип тип А.

Имунитетът е деликатен въпрос

„Вирусът на грип В е по-стабилен от тип А и е по-малко склонен към ефективни мутации“, казва д-р Коновалов. „Затова имунитетът след инфекция е по-устойчив и ваксината предпазва по-добре от този тип вирус, отколкото срещу вирусите на грип А.

Но има и някои проблеми. Факт е, че през последните десетилетия в северното полукълбо едновременно циркулират паралелно две генетични линии на вируса на грип В – Ямагата и Виктория. Тривалентната противогрипна ваксина включва набор от антигени само от един от тях. В случай, че циркулира друг вариант на грип В, ​​защитата на ваксинираните ще бъде по-малко ефективна. Новите четиривалентни ваксини имат антигени за защита срещу двата щама на вируса на грип В. Те блокират почти напълно възможността човек да се разболее.

Грипът Б е по-малко заразен

„За разлика от грип А, кривата на епидемичния растеж при Б-варианта обикновено е по-равна“, обяснява експертът. – Включително и поради факта, че е по-малко заразен от грипа тип А. За да се заразим с втория вариант е необходим по-близък и по-дълъг контакт с източника на инфекцията.

Трябва да е ясно, че ако преди това сте имали така наречения „свински“ грип (AH1N1pdm09), тогава вие абсолютно не сте защитени от грип B. В крайна сметка имунитетът, който се формира след заболяването, е типоспецифичен. Той защитава само от варианта, който сте срещнали, но е неефективен срещу други варианти на вируса. А свинският грип причинява вируса на грип А. Затова 1-2 седмици след грип или друга остра инфекция може и трябва да се ваксинирате с противогрипна ваксина, за да не се заразите с грип Б или варианта H3N2. По-добре е да изберете четиривалентна ваксина, тъй като тя предпазва и от двата варианта – грип А и Б. Ваксината не е имитация на болестта, не съдържа вируси, така че няма нищо лошо в това, че компонентите ѝ може да съответстват на прекаран преди това вариант на грип.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *