ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гмуркането и къпането в студена вода може да доведе до сърдечен арест

Отдавна се знае, че къпането в студена вода е достъпен начин за закаляване. Възможно е, обаче и сериозно да навреди

къпането в студена вода

Къпането в студена вода не е традиционно по нашите ширини. Поне не се практикува толкова често, колкото в Скандинавието или Русия, например.

В България леденостудена вода и плуване се се съчетават в едно на Йордановден. Онези, които имат желание да се присъединят към традицията на Богоявление, трябва да запомнят няколко правила за безопасност, които ще им помогнат за поддържане на здравето. Освен това, ще е добре да са наясно с рисковете, които са налице ако неподготвен човек се гмурне да изважда кръста от някоя река или от морето.

Как гмуркането и къпането в студена вода може да увреди здравето?

Моржовете, както се наричат онези мъже и жени, които не спират да плуват и през зимата, рядко боледуват от настинки, грип или ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Това, в сравнение с другите, които предпочитат да се радват на леденостудените води само като ги гледат през прозореца или от брега. Гмуркането и къпането в ледена вода без предварителна подготовка обаче, може да ви струва скъпо. Къпането в студена вода ще доведе до свиване на кръвоносните съдове. Да, това може да намали високото кръвно налягане, но също така е възможно и да навреди на човек, който е анемичен например.

Плуването в ледено студена вода трябва да се извършва внимателно, дори и от напълно здрави хора

Преди да се хвърлите след кръста, е нужно постепенно да се съблечете: първо свалете връхните дрехи, след това обувките. Добре е човек да остане известно време на студения въздух без нищо от кръста нагоре. Постепенно се сваля всичко, което ще пречи на гмуркането или къпането, и се прави стречинг или лека загрявка. Това ще спести на тялото шока от рязката смяна на температурите.

Можете да останете в ледената вода само 1-2 минути

Рязкото потапяне в студена вода е стрес за тялото. За кратко време такъв стрес освобождава в кръвта много биологични активи. Това са антистресови вещества, комплекс от хормони, които предизвикват бърза реакция при хипотермия, което води до укрепване на имунитета. Отделя се ендорфин (хормон на щастието). Но, продължителното излагане на студена вода може да доведе до хипотермия и до това човек да се разболее или фатално да се увреди здравето.

След като излезете от водата, трябва да се разтриете с кърпа и бързо да се облечете. Идете на топло колкото е възможно по-скоро и пийте билков чай. Най-добре ще е чаят да е от билки, които растат в региона, в който живеете.

Основни опасности от плуването в ледена вода: инфаркт поради вазоспазъм, конвулсии, бързо развитие на пневмония

Кой е категорично не бива да влиза в студената вода?

– хора със сърдечно-съдови заболявания;
– бронхиални, белодробни или гинекологични заболявания;
– хронични възпалителни заболявания на назофаринкса;
– възпаление на средното ухо;
– астма;
– епилепсия;
– нефрит, цистит, простатит;
– хора с анамнеза за травматично мозъчно увреждане;
– алергична реакция към студ;
– хипертония;
– алкохолна интоксикация;
– диабет, заболявания на щитовидната жлеза, възпаление на бъбреците.

От къпането на Богоявление трябва да се въздържат тези, които имат ковид, настинка или са били болни от ТОРС през последните две седмици.

Зимното плуване е противопоказано за бременни и кърмещи жени, възрастни хора над 65 години и такива, които не са подготвени за този вид процедура.

Лекарите категорично забраняват на деца под 12 години да влизат в студената вода.

ВАЖНО! За тялото потапянето в ледената вода е толкова стресиращо, колкото да се пробягат десет километра без каквато и да е подготовка! Във всеки случай, преди да се гмуркате, консултирайте се с лекар.

Ако все пак решите, че къпането в студената вода е поносимо за вас, запомнете!

То трябва да става само на специално обособени места, където дежурят спасители и линейки.

Един час преди да влезете в студената вода може да изпиете лъжица рибено масло. По-добре е предварително да намажете кожата със зехтин или някакъв мазен крем. В никакъв случай не бива да сте потни, така че внимавайте как точно загрявате тялото.

Не се поддавайте на чувството на еуфория, което понякога възниква при тези, които плуват в ледена вода – това може да доведе до хипотермия и други сериозни последици.

За да избегнете рязък спазъм на мозъчните съдове и развитието на инсулт – НЕ СЕ ГМУРКАЙТЕ В ЛЕДЕНАТА ВОДА С ГЛАВА НАПРЕД!

ВНИМАНИЕ! За да не се превърне къпането на Йордановден в силен стрес за тялото, и за да донесе само положителни емоции, е необходимо да се подготвите за него предварително с помощта на редовно закаляване.

Алтернативно

Ако наистина искате да почувствате Богоявление като един специален зимен празник, но имате хронични заболявания или други противопоказания, тогава е по-добре да отидете на църква, да вземете по-голямо количество светена вода и да я отнесете у дома. Изчакайте да достигне стайна температура и се полейте от главата до петите.

В никакъв случай не се качвайте в дупката в нетрезво състояние – това е вредно за здравето.

По материали на nytimes.com, healthinsider.news

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *