Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Надежда Стайкова: Остеопорозата поразява и млади жени !

Костта е жива тъкан, която трябва постоянно да се обновява.

Преди 10 години за първи път медиците oтбелязват, че фрактурите на бедрената шийка най-вероятно се дължат на възрастово намаление на костната маса или на качеството на костта. По­нятието „остеопороза“ е въведено в медицината през 19-и век във Франция и Германия, като хистологично описание на старческа кост. Впоследствие терминът започва да се използва за разграничаване на това състояние, от рахита.

Днес така се обозначава намаленото количество костна маса при нор­мална костна минерализация, според дефиницията на Световната здравна организация. През 2011 г. повече от 200 нейни дружества от над 180 страни в света посвещават дейността си на ограничаване на разпространението на „тихата“ епидемия акцентират върху превенцията на заболяването с темата: „Необходими са три прости стъпки“. Мотото обръща внимание на значението на съвместните усилия на хората, на здравната администрация, на специалистите, на близките и приятелите на страдащите от остеопороза да направят заедно три прости стъпки: подходяща двигателна програма, диета, богата на калций и съобразен със състоянието прием на витамин D, които са насочени към ефективна превенция на заболяването.

От Асоциация „Жени без остеопороза“ призоваваха всички да се присъ­единят към инициативата „Заедно за здрави кости“, като се хванат за ръце и направят трите стъпки, символизиращи превенцията на остеопорозата. Случаите на болни от остеопороза в България не спират да се разрастват. Основна причина за това е липсата на двигателна активност. Златната терапия за вече заболелите е ходене пеш, излагане на слънце и засилена консумация на млечни храни. Това ще предотврати фрактурите.

„Черна“ е статистиката за остеопоразата в световен мащаб. Лекарите я определят като една от главните „болести на века“. Остеопорозата е сис­темно обменно заболяване на костта, характеризиращо се с намаляване на костната маса. Води до повишена чупливост на костите и повишен риск от счупване дори и при незначителна травма. Това е едно от най-често сре­щаните заболявания – засяга всяка трета жена над 50 г, като с напредване на възрастта честотата се повишава. Мъжкият пол е потърпевш в много по- малка степен. Първичната остеопороза е пряко възрастово провокирана и се среща предимно при жени. Роля за появата й имат и начинът на хранене, особено в детската възраст, когато костта натрупва костна маса, движение, тютюнопушене, употреба на алкохол, прекаляването с кафе. Вторичната остеопороза се появява в хода на налични други заболявания.

Най-честата причина са проблеми с щитовидната жлеза, захарен диабет, стомашно-чревни заболявания, свързани с нарушено всмукване на хранителните вещества, тежки чернодробни заболявания. Този тип остеопороза засяга и пациенти в по-млада възраст. Тя се среща в еднаква честота при мъже и жени. Немалко медикаменти могат при продължителна употреба да доведат до лекарствено предизвикана остеопороза. Това са кортизоновите препарати, медикаменти за разреждане на кръвта, при­емани от множество пациенти със сърдечносъдови заболявания, някои антидепресанти и антиконвулсивни медикаменти, твърди д-р Надежда Стайкова, акушер-гинеколог, управител на МУ „Елпида-2003″, член на Асоциацията за жени без остеопороза и на рационалното сдружение на остеодензитометрите в България.

Вижте интервюто с доктор Надежда Стайкова…

– Д-р Стайкова, ос­теопорозата болест на възрастните хора ли е?

Добре е, че вече се говори на висок глас за това заболяване. Всеоб­що е впечатлението, че остеопорозата е болест на съвремието. Това е така, защото успехите на медицината увеличиха значително продължи­телността и качество­то на живот на хората. Днес те доживяват до по-напреднала възраст и повечето от тях са болни от остеопороза. Започнаха да се изнасят статистики за високата честота и тежки последствия – инвалидизация и смърт, предизвикани от остеопорозните счупвания, особено бедрените.

– Кои са рисковите фактори, отговорни за това заболяване?

– Човек трупа костна маса до 35-годишна въз­раст, после в годините тя започва да намалява. След 35-годишна възраст всякакви обстоятелства могат да повлияят, но един здрав организъм наваксва липсите и въз­становява костната си маса.

В РИСКОВАТА ГРУПА СА МЛАДИ ЖЕНИ в ранна менопауза (пре­ди 45-годишна възраст) преживели оперативно отстраняване на поло­вите органи, хора с ендо­кринни заболявания, хора, приемащи кортикостероиди като продължително лечение на ревматоиден артрит и бронхиална астма.

Основен рисков мо­мент е периодът на менопаузата при жените.Нивото на женските хор­мони естрогени рязко намалява, а те са основен помощник за калциево- фосфорната обмяна. По­грешно е мнението, че хората могат да синте­зират витамин D чрез UV- лъчите на слънцето през целия си живот. Най-нови- те проучвания доказаха, че синтезът на витамин D зависи пряко от нали­чието на полови хормони, т.е. при липса на полови хормони при жените след 50-годишна възраст не се образува витамин D в кожата, колкото и да се излагат на слънце. Зато­ва не бива да се съветват възрастните хора да се пекат на слънце.

– Защо има толкова много неясноти около това заболяване и кои са основните заблуди около него?

Причината е, че това заболяване не е изуча­вано преди 1995 г. в медицинските факултети защото едва през 1994 г. е признато за хронично заболяване. А най-голяма­та заблуда е, че остеопо­розата не се лекува. Това че не се знае достатъчно за нея, не означава, че е нелечима. На световния пазар, както и в България, има много лекарствени средства за лечение. Вече е голям броят на пациентите, които в резултат на проведеното лечение имат нормална за възрас­тта костна маса.

Как можем да се предпазим от остеопороза?

– С оптимално съчета­ние на подходящ храните­лен и двигателен режим. Колкото по-голяма кост­на минерална плътност се натрупа в детските и юношеските години, тол­кова повече субстрат ще има в бъдеще в костта.

СПОРТЪТ СЪЩО ДОПРИ­НАСЯ за увеличаване на костна­та минерална плътност. И, естествено, ежеднев­ният прием на калций и витаминно с храната. Препоръчителната днев­на доза калций е 1 г, а на витамин D – около 400 еди­ници. Затова на пациен­тите, при които е установено състояние на остеопения, се препоръчва допълва ща терапия с калций и витамин D. Освен медикаментите, които съдържат тези необходими дневни дози, в момента на пазара има ре­дица хранителни добавки, а някои храни специално са обогатени с калций.

– Коя е първата проява на заболяването?

– Остеопорозата за­почва с появата на бол­ки в определени зони на тялото – най-често в гръбначния стълб и около тазобедрената става. Тези болки се дължат на микрофрактури, или счуп­вания на микроструктурни елементи на костта – т. нар. костни гредички. Натрупванията на тези микросчупвания водят до изразени счупвания на костите най-често в областта на гръбнака. Тогава пациентите съ­общават за намаляване на ръста си – белег за настъпили прешленни фрактури. Друга проя­ва на остеопорозата са счупванията в областта на тазобедрената ста­ва, на бедрената шийка, в областта на китка­та. Затова на пациентки (особено след 50-годишна възраст), които се оплак­ват от болки в областта на гръдния кош и гръбнака, се назначава рентгенова снимка и остеоденситометрия. Препоръчително е след настъпване на ме­нопауза

ЕЖЕГОДНО ДА СЕ ПРАВИ профилактична остеоденситометрия по някой от модерните методи – ДЕКСА (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия) костно сканиране в областта на та­зобедрената става или гръбнака.

И ако се установи остеопения, да се започне с поддържаща терапия.

– Как може да се намали степента на риска?

-На практика остеопорозата е естествен процес, т.е. ние можем да я забавим, но не можем да я спрем. По-скоро пациентите трябва да съобразят начина си на живот с настъпилата или настъпващата остеопороза.

Да избягват натоварванията, да не вдигат тежки предмети, да не се навеждат рязко. Понякога при напреднали случаи на остеопороза се препоръчва използване на помощни средства като бастун, обезопасяване на жилищата – избягване на прагове и дебели килими, в които те могат да се спънат.

В какви рамки се движат като цени лекарствата за остеопороза?

– Препаратите, които действително лекуват, са между 60 и 100 лв. на месец. Като към това трябва да се добави и медикаментът, който внася калций и витамин D, и сумите стават сериозни. Да не говорим, че при възрастните хора има много съпътстващи заболявания – диабет, високо артериално налягане, които също налагат медикаменти, и лечението става непосилно. Лекуването на остеопорозата трябва да е не по-малко от година, иначе няма да е ефективно. Затова е най-добре да се вземат мерки да не се стига до това заболяване.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Д-р Надежда Стайкова: Остеопорозата поразява и млади жени !

  1. Pingback: Когато костите станат чупливи | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *