Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Парагрип: Защо обикновената настинка е опасна?

От три до пет: тази възраст е особено проблематична при парагрип (или наричано още параинфлуенца)

парагрип
Парагрип е състояние, при което човек боледува не от един, а от група вируси

Защо острата респираторна инфекция е опасна и кога говорим за парагрип? Как да го избегнем? Как да предпазим децата? И най-важното – как да предотвратим опасните усложнения.

Д-р Анастасия Горянова

Много родители си затварят очите за настинките при децата, смятайки ги за неизбежни спътници на детството. За някои дори не са причина да пропускат важни уроци и изпити в училище. И ако болестта не е придружена от висока температура, тогава безхаберието е в повече. Е, сополи, кашлица – нищо, ще мине. Подобна позиция на родителите определено не среща разбиране сред педиатрите, е мнението на д-р Анастасия Горянова, педиатър.

Какво е парагрип?

Парагрип най-общо се наричат по-сериозните респираторни инфекции при кърмачета и малки деца. Обикновено пациентите се възстановяват сами. Това състояние, обаче може да причини и по-тежки заболявания, като круп или пневмония.

Грипната ваксина не предпазва от инфекция с парагип

Признаците и симптомите са подобни на обикновената настинка и могат да включват:

• треска;
• хрема;
• кашлица;
• кихане;
• възпалено гърло.

Други симптоми на парагрип може да включват:

• болки в ухото;
• раздразнителност;
• намален апетит.

Може да причини по-сериозни заболявания при деца, включително:

• круп (инфекция на гласните струни (ларинкса), дихателната тръба (трахеята) и понякога на бронхите (бронхите);
• бронхит (инфекция на главните дихателни пътища, които свързват трахеята с белите дробове);
• бронхиолит (инфекция на най-малките дихателни пътища в белите дробове);
• пневмония (инфекция на белите дробове).

Симптомите на по-сериозно заболяване могат да включват:

• лаеща кашлица;
• пресипналост;
• стридор (шумен или висок звук при дишане);
• хрипове.

Защо настинките са опасни?

„Рисковете от усложнения при настинка са доста високи. Сега най-честите вирусни заболявания са парагрип (известен и като параинфлуенца), грип А и Б, казва педиатърката. – Парагрипът е най-опасен за децата от три до пет години поради възможното развитие на остър стенозиращ ларинготрахеит (популярно наричан фалшив круп). Детето в този случай започва да има продължителна кашлица и дихателна недостатъчност.

Д-р Горянова казва още, че грипният вирус при децата може да провокира пневмония, синузит и дори менингоенцефалит. Важно е тези усложнения да се диагностицират навреме и правилно, за да се действа своевременно и да се предотврати тежкото им протичане.

Как да различим грипа от тежък остър респираторен синдром (ТОРС)?

Много хора са сигурни, че всички остри заболявания, с висока температура, болки в мускулите, главоболие и други ярки симптоми, определено са грип. А при ковид трябва да има силна кашлица и загуба на обоняние или вкус (или и двете). Но не винаги е така. Вирусните заболявания могат да протичат с различни симптоми, които често са и нетипични. Затова е по-добре да не си поставяте диагноза сами, според симптомите. Ако почувствате някакъв дискомфорт, и особено при дете, трябва да се консултирате с лекар.

Има съвременни тестове за разпознаване както на вирусите на грип А и В, така и на коронавирусна инфекция. Такива тестове могат да бъдат закупени от аптеката, обяснява д-р Горянова. – Случва се и екипът на Бърза помощ разполага със средства за откриване на грипни вируси. Въпреки това, има вероятност през първия и втория ден от заболяването, дори при правилно вземане на проба от орофарингеален тампон, вирусът да не бъде идентифициран. През този период той все още не се е репликирал (умножил) достатъчно. Заради това количествените показатели са ниски. Следователно, тестоветеможе да не открият заболяването. В тази връзка педиатрите и пулмолозите в първия ден на заболяването се ръководят преди всичко от клиничната картина и познаването на епидемиологичната обстановка в страната.

Не изключвайте пневмония!

Едно от най-страшните и често срещани усложнения на настинката е пневмонията. Именно от пневмонията се страхуват родителите на деца, които имат подозрително дълго персистираща кашлица. И едно от най-честите запитвания към педиатъра е как да открием пневмония в ранен стадий.

„На първия или втория ден след началото на пневмонията заболяването не се проявява до такава степен, че не само родителите, но дори поликлиничен лекар или екип от Бърза помощ да могат да го открият“, отговаря лекарката. – Този период се нарича фаза на ексудация, когато белодробната тъкан едва започва да натрупва възпаление. При първичното образуване на възпалителен фокус лекарят не може да чуе отслабването на дишането и хриповете в белите дробове. Само опитен пулмолог, и то на втория или третия ден, ще чуе влошаване на дишането с помощта на перкусия на белите дробове. Перкусия е диагностичен метод, при който чрез леко почукване по повърхността на тялото се добива представа за състоянието на подлежащия орган. Методът на потупване върху гърдите помага да се идентифицира фокусът на възпалението.

Затова, ако детето диша тежко и кашля лошо, на третия ден от заболяването, определено трябва да се консултирате с лекар.

Висока температура: кога да я свалим?

Често може да чуете, че високата температура има защитно значение и мобилизира имунната система за борба с инфекцията. Затова поне до 38,5 не е необходимо да я сваляте. Но не винаги е така.

„Според световните препоръки решението дали да се сваля висока температура се взема индивидуално. Някои възрастни и деца понасят съвсем нормално температура от 39 градуса. Други се чувстват зле дори и при 37,5 градуса. При такива пациенти има риск от развитие на фебрилни гърчове, казва Горянова.

„Необходимо е да се намали температурата само с нестероидни противовъзпалителни средства, одобрени за употреба при деца. Дозировката трябва да бъде правилно изчислена, тъй като активните вещества във високи дози могат да бъдат токсични за черния дроб.“

Оптималният избор на антипиретик за дете е парацетамол. Аспирин не трябва да се дава на деца. Що се отнася до други лекарства и терапевтични методи (включително инхалация), всички те трябва да се използват само според указанията на лекаря.

„Самолечението може не само да не помогне, но и да навреди. Единствено специалист е в състояние да избере нужното лекарство и правилната дозировка“, предупреждава експертката.

Опасни спътници на повишената температура са гърчовете, които лесно могат да се приемат за обичайни тръпки при дете. Лаикът не е в състояние да различи едното от другото. Само педиатър или невролог може да определи от какво естество са гърчовете. Фасцикулярното потрепване на краката е един от симптомите на гърчовете. Когато се появят, трябва незабавно да се свържете с специалист.

Изисква ли се почивка на легло?

Всеки знае, че да се изкара грип на крака не е полезно нито за възрастните, нито за децата. Но често, дори при висока температура, успокояването на активното дете и вкарването му в леглото не е лесна задача.

Необходимо ли е изобщо да се прави това или може би, напротив, е по-добре да се даде възможност на децата да тичат наоколо? Все пак движението е живот!

Според д-р Горянова всичко зависи от клиничната ситуация. Ако състоянието на пациента се е стабилизирало, едва ли е разумно да се държи на легло.

„Въпреки това, дете с температура, особено при фебрилни стойности (от 38 градуса) и с температурни колебания до 40 градуса, трябва задължително да спазва почивка на легло“, казва лекарката. „Това се дължи на факта, че когато температурата се повишава при деца, съществува риск от усложнения във функционирането на сърдечната клапа. Ако децата започнат да тичат из къщата или на улицата с температура 40, тогава по време на ехокардиография можете да се види удар в перикарда и удебеляване на клапите.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *