ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои хранителни добавки са полезни за сърцето и кои не?

Нов анализ дава отговор на този въпрос. Оказва се, че някои хранителни добавки настина са полезни, а някои може да навредят

хранителни добавки
Омега-3 мастните киселини са изключително полезни за сърцето

Нов анализ на близо 900 клинични изпитания установи, че някои хранителни добавки наистина носят полза за здравето на сърцето. Също така се оказва, че някои не само не са полезни, но и вредят.

Анализът разглежда опити с 27 вида микроелементи и категоризира добавките според техния ефект върху сърцето. Той е публикуван в журнала на „Американския колеж по кардиология” на 5 декември.

Учените са идентифицирали 3 добавки, за които има доказателства, че имат положително действие върху сърдечно-съдовата система.

 

Кои добавки са полезни, а кои са вредни?

 

Според откритията тези 3 добавки имат доказано положителен ефекти върху здравето на сърцето:

  • Омега-3 мастни киселини, познати още като рибено масло. Анализите показват, че тази добавка намалява смъртността от сърдечни заболявания.
  • Фолиевата киселина намалява риска от инсулт
  • Антиоксидантът коензим Q10 намалява риска от смърт от сърдечни проблеми

Aнализът установява също и една добавка, която има вредни последици за здравето. Това е бета-каротин. Той се превръща във витамин A в тялото и увеличава вероятността за заболявания на сърдечно-съдовата система.

Констатациите са в съответствие с насоките на “US Preventive Services Task Focre” да не се приемат добавки с витамин A без консултация с лекар. Предозирането с този витамин носи риск от токсичност и може да доведе до болки в мускулите, гадене, загуба на коса и сърдечни проблеми.

Витамини C, D, E и микроелементът селен нямат ефект върху сърцето или риска от диабет.

д-р Симин Лиу, епидемиолог от “Brown University” и автор на изследването, казва, че констатациите могат да бъда използвани за информиране на бъдещи клинични изпитания, изучаващи влиянието на микроелементите върху сърцето.

Проучването показва, че определени добавки са полезни за сърцето, но са необходими повече изследвания за това как точно работят.

„Определянето на оптималната смес от микроелементи е много важно, тъй като не имат положителен ефект, а някои дори могат да навредят на здравето”, доплъва Лиу.

д-р Симин Лиу, епидемиолог и автор на проучването

 

С какво са полезни гореспоменатите добавки и какво съветват специалистите?

 

Последни проучвания показват, че омега-3 намалява лошия холестерол и значително намалява риска от инфакрт и инсулт.

Фолиевата киселина намалява риска от инсулт, а от „Националния здравен институт” в САЩ препоръчват на жените, които искат да забременеят, да приемат фолиева киселина. За вече бременните също е полезно да взимат фолиева киселина, тъй като е доказано, че добавката намалява вродените дефекти.

Коензим Q10 помага при сърдечни заболявания, тъй като подобрява производството на енергия в клетките, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и е мощен антиоксидант.

Все пак, ако решите да приемате добавки, уведомете вашия кардиолог. От “Американската кардиологична асоциасия” съветват пациентите и лекарите да говорят помежду си за хранителните добавки.

Източници: https://www.insider.com; https://www.mountsinai.org; https://pixabay.com/

аргинин
АРГИНИН – ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *