Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Въпрос към експерта: Има ли пристрастяване към капките за нос?

За зависимостта от капките за нос се говори с различни нюанси

капките за нос
Някои се шегуват с капките за нос, публикувайки снимки в социалните мрежи на пълен куфар с лекарства против хрема „в случай на преместване“. Други смятат, че всичко това е глупост, и за да се откажат от използването им е достатъчно просто да поискат. Има и такива, които не се разделят със заветното шишенце нито за минута, предпочитайки да имат още няколко в резерв, за да са по-спокойни.

И така, има ли пристрастяване или не към капките за нос? Нека разберем заедно с пулмолога Олег Абакумов.

Как действат капките за нос

Повечето капки за нос са вазоконстриктори, които могат да помогнат при запушване. Те обикновено съдържат един от четирите компонента: ксилометазолин, нафазолин, оксиметазолин или фенилефрин. Капките имитират действието на адреналина, който се отделя по време на реакцията „бий се или бягай“ (когато настигаме автобус например), за да улеснят максимално дишането.

Д-р Олег Абакумов

„Хормонът адреналин наистина има голям ефект върху дишането, като действа върху рецепторите в носа. Всъщност, капките са конкуренти на естествения ни адреналин. Влизайки в тялото, те започват да работят „за себе си“ и за човека, в чието тяло са. Нервната система получава сигнал от мозъка: тялото работи с изкуствен адреналин, затова изключвам производството на естествения“, обяснява Олег Абакумов.

Бързо действие, бавно възстановяване

Облекчението от капките идва доста бързо, затова „болният“ продължава да прибягва до „животоспасяващото“ средство отново и отново. И тогава забелязва, че капките вече не дават същия ефект, както при първите приложения. Носът изглежда е запушен повече, отколкото в началото. И все по-често се налага да се накапват още капки, и още капки, да се пръска допълнително спрей и да се мажат разни мехлеми. Заради това повечето хора отиват при лекаря и казват: – Тези капки не действат, докторе, изпиши ми други, по-силни.

„След като спрем да използваме капките за нос, тялото се нуждае от време, за да стартира отново естествения механизъм на производство на хормони (включително и най-вече адреналин). Времето е нужно и за прочистване на рецепторите.

„Истината е, че в повечето случаи става въпрос за няколко трудни дни със запушен нос, които просто трябва да изминат. Колко от нас са готови да преминат през този етап и да не грабнат желаното шишенце посред нощ, тъй като нямат повече сили да спят с отворена уста? Уви, почти никой”, добавя д-р Олег Абакумов.

Не пристрастяване, а синдром на отнемане

Ако човек не може да си легне без капки в носа или си купува две-три опаковки накуп, наистина изглежда като зависимост. Още през 1976 г. учени от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) заключиха: „Поради значителната степен на назална конгестия, която възниква след локално приложение на тези лекарства, има тенденция от страна на пациентите да прилагат назални деконгестанти твърде често и твърде дълго.“

Или иначе казано: има хрема, слагат се капки за нос и хремата става по-обилна. Затова хората са склонни да прилагат хем по-голяма доза, хем да увеличат времето за прием.

Съществува един период, в който няма сополи, няма трудно дишане и всичко е както преди. Този отрязък от време е измамен. Той предполага, че изтичането на секрети от носа ще започне да се случва още по-интензивно.

Все пак зависимост е твърде силна дума

В случая на вазоконстрикторните капки за нос, които лесно се купуват от аптеката без рецепта, разбира се, не може да се говори за пристрастяване, което променя мозъка и човешкото поведение. Тук става въпрос за медикаментозен ринит като отделно състояние, провокирано от честото използване на капките за нос.

Онова нещо, което ви кара да се връщате към тях отново и отново, е синдромът на отнемане

Това също е и ефектът на отскок, за който стана дума по-горе. Синдромът на отнемане възниква, когато човек свикне с нещо толкова много, че всеки път се нуждае от по-голяма доза, и всеки път, дори и при увеличаване на дозата, резултатът става все по-малко впечатляващ. По същия начин работи и рафинираната захар, или желанието за още „нещо сладичко“. Първо е достатъчен един бонбон, след това два, после са нужни пет, а след тях може да се изяде и цяла торта, защото рецепторите свикват.

Какви са опасностите от неразумното използване на капките за нос?

В аптеките се предлагат различни видове назални капки и спрейове, вариращи от такива с физиологичен разтвор до медикаменти, които са на основата на стероиди, антихистамини и дори деконгестантни спрейове.

„Капките за нос с физиологичен разтвор обикновено се считат за безопасни, въпреки че и тяхното приложение трябва да е дозирано. Прекомерната употреба на останалите може да бъде тревожна. Те ще осигурят краткотрайно облекчение. Не се препоръчва всеки сам да си назначава какво и колко да си накапва в носа, нищо че повечето капки и назални спрейове се продават без рецепта“, съветва д-р Олег Абакумов.

„Използването им за продължителен период от време може да доведе до кървене от носа и дори главоболие. Някои могат да получат други странични ефекти като световъртеж. Честата употреба не само ще увреди назалната тъкан, но може да доведе и до възпаление в носа“, предупреждава лекарят.

Той добави: „Без значение каква е активната съставка, неразумното използване на капките за нос може да повиши кръвното налягане и пулса, заради което човек се чувства замаян. Няма как да пропуснем и симптомите на отнемане, ако се спре употребата. Може да не можете да спите добре или дори да се чувствате неспокойни целодневно.“

Голяма част от съвременните капки за нос са способни да причинят дразнене и възпаление на носа. Редовната употреба може да причини дразнене на гърлото и проблеми с кихането, което води до раздразнителност и главоболие.

Медикаментозен ринит: по-упорит от обикновената хрема

Медикаментозният ринит причинява увреждане на носните проходи, което прави употребата на капки неефективно. Активните съставки в назалните спрейове без рецепта, оксиметазолин, нафазолин, ксилометазолин и фенилеприн, работят за свиване на кръвоносните съдове в носа, отваряне на проходите и облекчаване на запушения нос. Когато човек използва капки и спрейове за нос твърде дълго, може да възникне ефект на отскок, което кара лицето да изпита бързо облекчение за около 30 минути и след това носът да стане още по-запушен.

Как да се намали риска от отскок?

За да намалите риска от зависимост и излагане на странични ефекти, използвайте най-ниската доза от лекарството за възможно най-кратък период. По-конкретно, ограничете спрейовете за отпушване на носа до 3 дни последователна употреба и не ги използвайте повече от два пъти на ден.

Когато използвате други видове назални спрейове, включително физиологичен разтвор, стероиди и антихистаминови спрейове, имайте предвид колко често ги използвате и дали това количество е необходимо.

Заключение

Като цяло спрейовете за нос са ефективен начин за облекчаване на назалната конгестия, причинена от настинки и алергии, но честотата на употреба може да варира. Най-добре е да попитате вашия лекар или фармацевт за най-ефикасния спрей за нос, с помощта на който да лекувате вашите симптоми. И в двата случая ще има указания за употреба, които стриктно трябва да спазвате.

Източник: www.bannerhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *