ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Ангел Кунчев сподели кога се очаква пикът на грипната епидемия

Главният здравен инспектор даде прогноза за грипната епидемия пред БНТ

грипната епидемия

 

Грипните епидемии са нещо, с което се срещаме всяка година, без последните две. Това се дължи на мерките против Ковид-19, който ограничиха разпространението на всички респираторни вируси. Конкуренцията между вирусите също е фактор, но този период приключи. Сега се очаква завръщане на грипа. Това каза пред БНТ доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор.

„Имаше признаци, че тази епидемия ще е малко по-интензивна, които идваха от Южното полукълбо. В Съединените Щати съобщават за една идея по-рано начало на епидемията, но към този момент не виждам нещо по-необичайно или по-тежко протичане на заболяването. Вероятно това ще бъде една нормална грипна епидемия”, обясни доцентът.

Доц, Ангел Кунчев за грипната епидемия
Доц. Ангел Кунчев – главен здравен инспектор

Какви са прогнозите за грипната епидемия в България?

 

По думите на доц. Ангел Кунчев у нас вече са засечени първите случаи на грип, но през минали години е имало повече заболели. Засега вируса не се разпространява толкова интензивно, но като всички други респираторни вируси, той се предава много лесно. Това вещае процеса на разпространение да се ускори. Пикът на епидемията се очаква да дойде в края на януари и началото на февруари месец.

Кунчев напомня, че и сега може и е желателно да се имунизираме срещу грип.

Очакванията за Ковид-19 се оправдават поне засега. Появиха се 4-5 нови щама на Омикрон, като всичките се разпространяват много лесно, но не предизвикват тежко боледуване и висок процент смърни случаи. Коронавируса започва да прилича все повече на нормалните респираторни вируси, които се срещат всяка зима, пояснява доц. Ангел Кунчев.

За имунизация срещу SARS-CoV2, пунктовете, които са изградени по време на пандемията в регионалните здравни инспекции и по-големите болници, продължават да работят.

Източници: https://www.actualno.com; https://telegraph.bg; https://zovnews.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *