ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ортодонт: Захапката влияе на цялото тяло

Всички болести идват от нерви? Оказа се, че не всички. Захапката или по-скоро зъбните аномалии, които дълго време са били игнорирани, също могат да причинят много от тях

 

Вярно ли е, че захапката (неправилното положение на зъбите) може да доведе до сериозни здравословни проблеми?

Професор д-р Людмила Полма, ортодонт, доктор на медицинските науки и преподавател в Московския държавен медицински университет обяснява каква е връзката между захапката и някои здравословни проблеми, които могат да окажат влияние както на начина, по който изглеждаме, така и на начина, по който се чувстваме.

Не всички заболявания са свързани със зъбите, според професорката, но броят патологиите в цялото тяло, предизвикани от тях е голям. Връзката на зъбите с опорно-двигателния апарат, предимно с гръбначния стълб, е записана в учебниците, които са били ползвани от много поколения студенти по медицина.

Ортопед плюс ортодонт

Лечението не само на зъбните аномалии трябва да започне в ранна възраст. Когато захапката вече е оформена (след навършване на 12 години), един ортопед или остеопат не може да се справи без помощта на ортодонт.

Професор д-р Людмила Полма
Д-р Людмила Полма

От друга страна, когато ортодонтът започне да променя позицията на челюстите на пациента, той задвижва цялата опорно-двигателна система и тогава ортопедът трябва да се включи в лечението, за да стабилизира работата му. Ортодонтът може да промени позицията на зъбите, но сам няма да коригира тежестта на аномалията и с течение на времето тя ще се върне. Иначе казано: ако детето има гръбначно изкривяване, плоски стъпала или друг проблем с позицията на тялото, трябва да се направят консултации както с ортопед, така и с ортодонт.

Не само красотата: какво друго уврежда неправилната захапка?

Близко разположените зъби при неправилна захапка водят до повишена абразия на зъбния емайл. Това нарушава височината на заапване, което не само разваля външния вид, състарява, но и заплашва със сериозни патологии.

Дългосрочното неглижиране на неправилната захапка провокира патологии на темпоромандибуларната става, което се проявява под формата на хрускане и щракане при дъвчене. Такива нарушения днес се срещат не само при възрастни хора, но дори и при бебета.

Проблемите с темпоромандибуларната става пречат на пациентите да дъвчат храната нормално, което означава, че увеличават риска от стомашно-чревни заболявания и понякога водят до хронична болка в главата, лицето, шията и увеличават риска от УНГ патологии (увреждане на слуха и дишането). Пациентите в напреднала възраст с неправилна захапка имат повишен риск от замаяност и следователно от падане и нараняване.

Неправилната захапка засяга почти цялото тяло, тъй като нарушава тонуса на мускулите. Лигаментните връзки също са подложени на претоварване. Да уточним, че лигамент е съединителна тъкан, която свързва костите. Лигаментните връзки са подобни на сухожилията.

Проверете хармонията с помощта на алгебрата

Проблемите със захапката винаги ли са очевидни?

Дори опитен лекар понякога не може да определи това на око, категорична е професор Людмила Полма. Правилната захапка е не само красива усмивка, но и синхронна работа на цялата зъбно-алвеоларна система.

Няма стандарт за перфектна усмивка

Всеки пациент се нуждае от индивидуално лечение. И при всеки резултатът е идеален. Д-р Полма споделя, че използва специална „маска за красота“ в работата си. Тя се основава на пропорциите на златното сечение, открито от Леонардо да Винчи. Тази (софтуерна) маска се комбинира със снимка на лицето на пациента, направена в профил. Благодарение на това може да се разбере дали всичко е наред с оклузията (затварянето на челюстта). Маската ще пасне идеално на лицето (ще съвпадне в правилните точки) само когато се намери правилното взаимно положение на челюстите. Колкото по-пропорционален изглежда човек, толкова по-здрав и привлекателен е той.

Да изчакаме или да поправим

Кога да започнем лечението: в детска възраст или при смяна на зъбите?

Според професорката няма еднозначен отговор. В допълнение към лечението, съобразено със състоянието на пациента, ортодонтът може да препоръча плуване, консултация с остеопат и специална ортодонтична гимнастика. Ако аномалията не е твърде сложна, може да се изчака до юношеството и тогава вече да се реши с какъв ортодонски апарат ще се проведе лечението. В повечето случаи е необходимо ранно започване на комплексно лечение. Това ще избегне развитието на гнатични аномалии (когато челюстите растат неравномерно), което ще изисква хирургично лечение.

Зъбните скоби не са единствено решение

Има много други ортодонтски апарати. Например, алайнери и меки силиконови тренажори помагат за разширяване на челюстта. Професор Полма е против поставянето на твърди, несменяеми зъбни конструкции на малки деца. Неотстранимото устройство за бързо палатинално разширяване има много тясна индикация. Носенето му в ранна възраст може да наруши формирането на гръбначния стълб и костите на черепа. По-добре е да се предпочитат леките видове лечение.

Възможно ли е да се предотврати появата на ортодонтски аномалии?

За да се случи това ортодонтът предписва специална гимнастика – упражнения за езика, както и за назално дишане. Важно е своевременно да се лекуват УНГ патологии и да се премахнат лошите навици. Ако детето диша през устата, а не през носа , ако смуче пръст или биберон, ако пъха езика си между зъбите, едва ли ще се формира нормална захапка. Известна е и връзката на зъбно-алвеоларните патологии с нервните разстройства, чиято профилактика също трябва да се започне от ранна детска възраст.

Освен това е важно, ако е необходимо, да се подложи детето на логопедична корекция. В крайна сметка логопедът „задава“ не само звуците, но и положението на езика, което означава, че помага за правилното оформяне на зъбите.

Не можете да оправите зъбите без основателна причина, дори ако изглежда, че зъбната редица трябва да бъде само леко пренаредена. В крайна сметка човешкото тяло е сравнително пластично и като правило винаги може да се намери възможност и да се поставят всички зъби на местата им. Е, ако отстраняването не може да бъде избегнато, важно е да не се бави протезирането, в противен случай цялата челюст ще „отиде“.

Има ли горен праг за ортодонтско лечение?

Според професорката проблемите на захапката, и челюстните аномалии като цяло, могат да бъдат лекувани дори и ако сте на 80 години. Между другото, днес има много възрастни пациенти, които се подлагат на такива корекции. Някой е насочен към ортопед за повишено износване на зъбите, бруксизъм (скърцане със зъби) или дисфункция на темпоромандибуларната става. Друг идва след изваждане на зъби, ако протезирането не е завършено навреме. Възрастта на пациентите, които се подлагат на корекция на захапката е също толкова различна, колкото и онова, заради което те са потърсили консултация с ортодонт.

ВАЖНО!

Захапката влошава състоянието на гръбначния стълб, карайки човек неволно да издърпва главата си напред, за да поддържа баланса на тялото. От това се измества центърът на тежестта, в резултат на което има проблеми с цервикалния гръбначен стълб и нарушения на стойката.

Случва се обаче и обратното: лоша стойка, плоски стъпала, сколиоза, изкривени тазови кости в крайна сметка могат да доведат до развитие на необичайна захапка или да влошат съществуваща. Затова консултациите, проведени навреме, и с добър специалист, са много важни.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *