Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Като шамандура: Какво е кортизолов корем?

Кортизолов корем – защо се появява, опасно ли е, как се премахва и можем ли да се предпазим о натрупването на мазнини в областта на талията?

кортизолов корем

Кортизолов корем е видимо влошено състояние на здравето. Не се повлиява от упражнения и диета, а по-скоро от корекция на емоционалното състояние.

Размерът на талията е параметър, който трябва да се следи. Често е невъзможно да се отървете от коремните мазнини дори с помощта на диета и упражнения. Това се случва, ако човек има кортизол в стомаха.

Д-р Ирина Мансурова

Плоският корем понякога се превръща в недостижим идеал. И нищо не помага: нито диета, нито физическо натоварване. В такава ситуация експертите отбелязват, че причината може да се крие в кортизола, който се натрупва в стомаха. Какво е това и как да се справим с подобно явление, обяснява д-р Ирина Мансурова, диетолог и психотерапевт.

Една от причините за натрупване на мазнини около корема, според специалистката е нивото на хормона кортизол (известен още като хормон на стреса). Под негово влияние се образуват висцерални мазнини – най-опасните, които не само се събират под кожата, но могат и да обвият органите. Най-често се натрупват дълбоко под кожата, в средната част на тялото.

Какво трябва да знаете за кортизола

Производството на хормона кортизол е прерогатив на надбъбречните жлези. Той е отговорен за отговора на човешкото тяло по време на стресови ситуации. Излишъкът често е причина за така наречената надбъбречна умора.

„Без кортизол човек не може да оцелее по време на силен емоционален шок. Ако преживяванията станат хронични, нивата на хормона трябва да се следят внимателно“, предупреждава д-р Мансурова.

Под въздействието на хормоните по време на стрес нивата на захарта и инсулина започват да скачат, кръвното налягане се повишава. Когато ситуацията се нормализира, показателите също влизат в граници. Но ако стресът е постоянен, тогава тялото постоянно е в излишък.

Дългосрочното повишаване на кортизола е изпълнено не само с появата на постоянни мазнини в корема, но и с диабет, отслабен имунитет, хронична умора, депресия, проблеми със съня и неизправности на сърцето и кръвоносните съдове.

Можете да разпознаете излишъка на кортизол, казва д- Мансурова, по признаци като:

• увеличаване обема на корема;
• тънки крайници;
• образуване на израстък от мастна тъкан в горната част на гърба (вдовишка гърбица);
• стрии по корема;
• микрохематоми и хематоми;
• влошаване на когнитивните функции.

За да проверите подозренията си, достатъчно е просто да направите кръвен тест.

Защо стомахът реагира?

„Мастните клетки в корема са чувствителни към нивата на кортизол. Ако се увеличи, тогава първите промени ще бъдат забележими в областта на талията. Поради стреса клетките не абсорбират глюкозата, тя се харчи в борбата на тялото срещу неблагоприятните фактори. И кръгът се затваря – на фона на повишени нива на глюкозата нараства и желанието за висококалорични храни и сладко“, казва лекарката.

Натрупването на мазнини пречи на работата на вътрешните органи. И в това се крие основната опасност.

„Връзката между нивата на кортизола и затлъстяването в областта на корема е изследвана и доказана от учените в Йейлския университет и наречена „кортизолов корем“, обяснява д-р Ирина Мансурова.

Кортизолов корем: как да се справим?

Известно е, че кортизоловият корем се държи по различен начин от другите видове натрупани мазнини – той не се влияе от упражненията и диетата, или промените са незначителни. Има редица препоръки, които ще ви помогнат да се справите с този тип „натрупване“.

Първо, и най-важното, трябва да спрете да се тревожите

„Стресът е този, който предизвиква появата на коремче. Ако се тревожите през цялото време, никакви други мерки няма да помогнат. Затова си струва да преразгледате живота си и да помислите какво да промените. Ако не може да се справите сами, използвайте услугите на специалист – психолог или дори психотерапевт. В някои случаи може да се наложи и медикаментозно лечение“, обяснява д-р Мансурова.

Също така, за да разрешите проблема, трябва да спортувате и то редовно. Възможно е това да се случва както у дома, така и в залата, като се обърне внимание коремната преса, нейното укрепване и възможно моделиране. Спортът помага за нормализиране нивата на хормона, а също така има положителен ефект върху състоянието на човешката психика – човек става по-весел и по-щастлив.

Храненето също трябва да се коригира

„Яжте бавно, на малки порции. Дъвчете храната старателно, за да не преядете. Вече е доказано, че чувството за ситост се усеща 12 минути след като човек е започнал да се храни“, казва специалистката.

Освен това трябва да се борите с навика да не пиете достатъчно вода

Стресът е психологически глад, а не физически, и объркването на двете лесно може да доведе до хранителни разстройства.

„В мозъка центърът на глада и жаждата са близо един до друг и често бъркаме чувството на жажда с чувството на глад. Затова една древна мъдрост гласи: Ако искаш да ядеш, пий вода и най-вероятно гладът ще отшуми, съветва д-р Мансурова.

Храните с висок гликемичен индекс трябва да се изключат от диетата

Днес не е толкова трудно да се намери информация кои са те. Обичайно са изброени в напътствията за хората с диабет.

По-малко, но и по-качествено кафе

„Струва си да намалите кафето в диетата. Най-добре е да го пиете само в първата половина на деня. Тази напитка може да стимулира производството на кортизол, затова не се препоръчва на хора, подложени на стрес. Освен това, кофеинът влияе върху процесите на сън и бодърстване“, казва д-р Ирина Мансурова.

Трябва да се откажете от алкохола – повечето от силните напитки са с високо съдържание на калории, което означава, че допринасят за наддаване на тегло.

Зеленчуци, плодове и омега-3

Менюто трябва да включва изобилие от зеленчуци, салати, зелени подправки и зеленолистни зеленчуци, плодове, боб, пълнозърнести храни и хляб. Омега-3 храните, като ленено семе, рибено масло, орехи, морска риба, ще бъдат отлично допълнение.

Здравословно хранене без диета

„По-добре е да избягвате диетите, тъй като водят до глад и повишават кортизола. Предпочитание трябва да се дава на три хранения на ден с обилна протеинова закуска, по-малко обилен обяд и много лека и безмесна вечеря“, препоръчва експертката.

Особено внимание трябва да се обърне на съня. Трябва да си лягате рано, за да спите достатъчно. Препоръката за 8 часа сън не е празна фраза. Ако има проблеми в тази област, струва си да се свържете със сомнолог, препоръчва психотерапевтката Мансурова. Сами можете да повлияете на съня с помощта на дихателни упражнения, разходки на чист въздух и добре уредена спалня. Това включва помещение добре проветрено, без излишък на мебели, затъмнени прозорци и никакви телефони, телевизори и екрани от всякакво естество.

Можете и трябва да се борите с кортизоловия стомах. В крайна сметка наднорменото тегло и натрупването на мазнини в областта на талията е изпълнено със сериозни заболявания и влошено качеството на живот. Основното нещо е да сте последователни, да не се отказвате и да превърнете грижата за здравето в рутина.

Източник: ayzdorov.ru

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *