Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сезонна депресия: 7 съвета за бързото й преодоляване

Ще се изненадате колко много хора страдат от сезонна депресия през есента и зимата

сезонна депресия

Сезонната депресия, известна още като сезонно афективно разстройство, е форма на клинична депресия, която обикновено започва през есента и продължава през зимата.

Това изобщо не е толкова необичайно явление, колкото бихте си помислили. Проучванията показват, че до 10% от хората преживяват някаква форма на депресия през тези сезони.

Тук ще научите всичко важно за сезонната депресия и как може да я преодолеете.

 

Симптоми на сезонна депресия:

 

Симптомите на състоянието до голяма степен се препокриват с тези на общата депресия:

  • Постоянна нужда от сън
  • Чувство на тъга
  • Затруднено концентриране
  • Качване на тегло
  • Чувство на умора и липса на енергия
  • По-нисък интерес към обичайните дейности

 

Каква е причината за депресия през есенно-зимните месеци?

 

„Експертите не са напълно наясно какво причинява сезонно афективно разстройство, но това отчасти е свързано с нашия циркаден ритъм”, споделя д-р Александър Корб, учен, изследващ нервната система в “UCLA”

Циркадният ритъм е като вътрешен часовник, който диктува освобождаването на хормони като мелатонин, които помагат за регулиране на съня и събуждането. Циркадната система се нулира всяка сутрин, когато очите поемат слънчева светлина, която сигнализира на тялото да намали производството на мелатонин.

Когато получаваме твърде малко слънчева светлина, това нарушава ритъма на сън и събуждане. Експертите смятат, че съсотянието на сезонна депресия може да се дължи на факта, че при някои хора се произвежда твърде много мелатонин, което води до сънливост и ниска енергия. От своя страна това пък може да рефлектира върху настроението.

Факт е, че хората, които живеят в по-северните райони на планетата, където получават по-малко слънчева светлина, много по-често страдат от това състояние.

Засегнатите от депресия през зимата също така имат по-високи нива на серотонинов транспортен протеин. Когато организмът се насити с твърде много от него, мозъкът не получава достатъчно серотонин, който е наричан още „хормона на щастието”.

„Наличието на по-големи количества серотонинов транспортен протеин със сигурност допринася за появата на депресивни състояния”, категоричен е д-р Корб.

александър корб сезонна депресия
д-р Александър Корб, учен, изследващ нервната система в “UCLA”

 

Съвети за справяне със сезонна депресия:

 

  1. Прекарвайте повече време на слънце

Дори да не е слънчево навън, до вас пак достига слънчева светлина. Тя ще помогне за регулиране на вашия циркаден ритъм и настройване на вътрешния часовник.

Препоръчително е да излизате навън за 20 до 30 минути след събуждане всяка сутрин

 

  1. Набавяйте си витамин D

Множество проучвания са доказали, че хората с ниски нива на витамин D са по-склонни към депресия през есента и зимата.Тъй като телата ни произвеждат витамин D в отговор на слънчевата светлина, това е очаквана корелация.

Приемането на добавки с витамин D може да помогне за лечение на състоянието.

 

  1. Правете физически упражнения редовно

Проучванията показват, че аеробните упражнения, като бягане или скачане, са полезни при лечение на несезонна депресия. Поради това се смята, че имат положителен ефект, ако състоянието е причинено и от сезоните.

 

  1. Спазвайте режим и хигиена на сън

„Доказано е, че подобряването на хигиената на съня спомага за симптомите на депресия”, казва д-р Александър Корб.

Това означава да си лягате приблизително по едно и също време всяка вечер, да стоите далеч от екрани, да избгвате кофеина, алкохола и обилните хранения преди лягане.

 

  1. Бъдете открити за съсотянието си и споделяйте

Когато вашето семейство и приятели се борят с нещо, обичайно е да искате да им помогнете. Някои проучвания показват, че разговорите с близки хора помагат значително за преодоляване на депресивни състояния.

 

  1. Научете се да правите нещо ново или си намерете хоби

Когато сте в депресивен епизод, създаването на ситуации за разсейване на мозъка може да бъде голям съюзник в битката с лошите мисли.

Изследванията са установили, че дейности като рисуване, научаване на нещо ново, четене и упражнения помагат на пациентите за подобряване на настроението и намаляване на тревожността и негативния поглед към света.

 

  1. Антидепресанти

Ако натуралните средства не помагат за подобряване на състоянието, може също да опитате и с антидепресанти. Но е задължително да ги взимате, само ако са предписани от специалист, който е дълбоко запознат с вашето състояние.

НИКОГА не приемайте антидепресанти, който не са ви предписани от лекар.

 

Не си мислете, че само вие страдате от сезонна депресия

 

Сезонното афективно разстройство е състояние, което засяга много хора през зимата. Не си мислете, че само вие имате този проблем и че нещо не е наред с вас.

Има много начини за борба с тъгата, влошеното настроение, негативните мисли и липсата на енергия. Изпробвайте горепосечните методи за справяне със състоянието. Ако те не ви помогнат, потърсете консултация със специалист.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Смайлин против депресия
СМАЙЛИН – прогонва лошите мисли и дава тонус на организма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *