ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Излишък от кофеин: какво се случва с тялото

Излишъкът от кофеин може да навреди на организма. Kолко чаши кафе на ден може да изпиете без последствия? Нека разберем

кофеин

Ако сте пристрастени към кафето, вероятно се чудите какво се случва с тялото ви, когато предозирате с кофеин. Има ли възможност за развитие на пристрастяване към него?

Кофеинът е най-разпространеният и използван легален наркотик в света . Това е психоактивно лекарство, широко обсъждано в научните и правни среди. Някои виждат кафето като полза за здравето, други казват, че е хранителна добавка, която не носи никаква полза.

Кофеинът обаче не се съдържа само в кафето. Това вещество може да се намери например в стимулиращи напитки и много други продукти. Има дори лекарствени комбинации, в които е свързван с аналгетици за лечение на мигрена или главоболие .

Затова нека да разгледаме какво се случва с тялото, когато прекаляваме с кофеина. Ще се опитаме да разберем каква е максималната препоръчителна дневна доза от това вещество и също така да помислим дали е правилно да говорим за наркомания в този контекст.

Излишък от кофеин – колко?

Има максимална безопасна дневна доза кофеин. Определена е от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Според тази правителствена организация консумацията на 400 милиграма от това вещество на ден е безопасна за възрастен и не трябва да бъде придружена от странични ефекти. Можем да кажем, че това се равнява на около 5 чаши кафе на ден.

Има и по-ниска безопасна граница, еквивалентна на 250 милиграма кофеин, което е 2 до 3 чаши на ден. В този диапазон повечето здрави възрастни не съобщават за нежелани реакции.

Според FDA предозирането с кофеин се счита за повече от 1200 милиграма на ден, а 600 милиграма на ден се считат за излишък. Въпреки че изглежда невъзможно да се изпие толкова много кафе, трябва да помислите и за употребата на хранителни добавки, съдържащи това вещество.

Много спортисти консумират кофеин като енергийна добавка

Международното дружество по спортно хранене дори трябваше да се противопостави, поради широкото използване на кофеин сред спортистите и риска от предозиране.

Излишък на кофеин в организма и неговите симптоми

Трябва да е ясно, че спазването на препоръчителната доза кофеин, за която говорихме по-рано, ви позволява да избегнете някои доста неприятни симптоми. Вярно е, че чаша кафе дава енергия, повишава концентрацията и намалява времето за реакция.

Въпреки това, при злоупотреба с кофеин, могат да се появят негативни симптоми:

• Нервност;
• Безсъние;
• Проблеми със стомашно-чревния тракт, киселини и гадене;
• Проблеми с говора;
• Тахикардия или повишен сърдечен ритъм;
• Кожен обрив или зачервяване на лицето.

Появата на тревожност е важен симптом. Някои хора смятат, че кафето ги прави нервни и възбудени без видима причина.

Кофеин и сърдечно-съдово здраве

Що се отнася до сърдечно-съдовите прояви, вече е известна връзката между излишъка на кофеин в организма и тахикардията. Най-големият риск е развитието на аритмии в резултат на опасно ускоряване на сърдечния ритъм. Според проучване от 2017 г. тази ситуация може да възникне поради повишена нервност, водеща до състояние на възбуда с повишени нива на циркулиращ адреналин.

Също така по отношение на сърдечно-съдовото здраве трябва да се вземе предвид, че кофеинът има краткотраен ефект върху кръвното налягане. С други думи, чаша кафе може моментално да повиши показанията на кръвното налягане. За повечето хора това не е проблем, но може да бъде опасно за пациенти с доказана хипертония .

Ето защо се препоръчва да регулирате приема на кофеин и да внимавате за признаците на излишъка му в организма.

Излишък от кофеин в организма и пристрастяване

Кофеинът не е лекарство според международните медицински протоколи. Въпреки това Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства (DSM) потвърждава съществуването на пристрастяване към кофеина.

Веществото достига максимална концентрация в организма един час след консумация, но ефектът може да продължи до 6 часа.

Синдром на отнемане

Излишъкът от кофеин в тялото може да доведе до симптоми на отнемане. Това се случва, когато тялото е свикнало с определена концентрация на дадено вещество и се появяват неприятни симптоми, когато приемът намалее или спре.

Кофеиновото отнемане може да се развие до 24 часа след спиране на приема.

Най-забележителните признаци са следните:

• Слабост и астения;
• Безпокойство и раздразнителност;
• Трудности с концентрацията;
• Главоболие;
• Тремор.

Как да намалим негативните ефекти на кофеина върху тялото

Някои мерки могат да помогнат за борба със симптомите на абстиненция или за намаляване на отрицателните ефекти от евентуална кофеинова интоксикация. Тук не става въпрос за медицинско лечение, а за елементарни начини за премахване на нежеланите реакции:

• Прилагайте техники за релаксация.
• Постепенно започнете да пиете по-малко кафе.
• За преодоляването на желанието да си набавите допълнително кофеин ще помогне дълбоко дишане, йога или просто разходка на чист въздух.
• Избягвайте кофеина. Не препоръчваме да прибягвате до кофеин за облекчаване на тревожност или тахикардия. Освен това се опитайте да не приемате други напитки и храни, които също са богати на това вещество.
• Не забравяйте да останете хидратирани. Пиенето на много вода ще компенсира загубата, причинена от увеличения обем на урината.

Можете да пиете кафе, но внимавайте с дозата

Разбира се, няма нищо лошо в пиенето на кафе. Но това трябва да се прави разумно, като се стремите да не надвишавате дозата от 400 милиграма на ден. Освен това следете общото благосъстояние и стойностите на кръвното налягане.

Ако използвате добавки с кофеин, за да поддържате форма, препоръчително е да го правите под наблюдението на професионален диетолог. Не забравяйте, че те трябва да се консумират като част от разнообразна и балансирана диета.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *