ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5-те ключа към щастието на Карл Юнг

Според Карл Юнг, за да бъдем щастливи, трябва да можем да погледнем в себе си. Прочетете, за да откриете неговите пет ключа към щастието!

Карл Юнг

Напътствията на Карл Юнг, неговите пет ключа към щастието звучат също толкова вярно дори и десетилетия по-късно. Швейцарският психиатър и баща на аналитичната психология беше много повече от човекът, който ни остави понятия като архетипи и колективно несъзнавано. Юнг беше експерт в сложната алхимия на човешките емоции, образи, нужди и ключове към щастието.

Ние сме източникът на всяко идващо към нас зло“, каза веднъж той. Негови са и думите: „Аз не съм това, което ми се случи, аз съм това, което избрах да стана“. Юнг знаеше, че хората са способни на ужасни неща, но и на величие. Според него може да се постигне успех и благополучие само чрез индивидуация. В аналитичната психология индивидуацията е процес на психологическо разграничаване, което има за цел развитието на индивидуалната личност.

Карл Юнг

Основно, това е процес, чрез който индивидуалните същества се формират и диференцират; по-подробно, това е развитието на психологическата индивидуалност, и бидейки такава, е различна от основната, колективна психология“ – К. Юнг.

Тази интересна концепция също има силна връзка с концепцията за щастието, според Юнг. За него това е процес на психическо освобождаване.

Ще живеете без страх или безпокойство и ще станете завършен човек, без нищо в сенките. Вашето несъзнавано ще се издигне на повърхността и ще имате ясно усещане за вашите цели“ – К. Юнг.

Тази идея без съмнение е крайъгълният камък на мисленето на бащата на духовната психология. Той също така предостави един съвсем елементарен, класически списък с нещата, които според него могат да направят човека щастлив. Юнг направи това по време на серия от интервюта, събрани в книгата CG Jung Speaking (1987).

5-те ключа към щастието според Карл Юнг

Има тонове и тонове напътствия за това как да постигнем щастие. Много от тях попадат в капана на позитивността, която всъщност не стига много далеч. Позитивните напътствия не са реалистични, нито предоставят конкретна помощ. Ключовете към щастието на Карл Юнг може да звучат като клише, но има едно нещо, което ги отличава.

Бащата на аналитичната психология казва, че ако сте обсебени сляпо от тези пет неща, в крайна сметка ще постигнете обратното на тяхната цел. Това, което трябва да направите, е да имате ясни цели, но също така и да бъдете гъвкави, възприемчиви и интуитивни. Както Юнг би казал, трябва да можете да „уцелите синхрона“ , който може да донесе неочаквани чудеса в живота ви.

Без повече общи приказки, нека да разгледаме петте ключа към щастието според Карл Юнг.

1. Добро физическо и психическо здраве

Не може да имаме едното без другото. Карл Юнг вярва, че психологията всъщност е единствената наука, която може да ни спаси като човешки същества и да измери нашето здраве.

Като се има предвид това, той не смята, че единствената цел на психологията е да лекува психични разстройства и страдания. Юнг я вижда като инструмент, който ни помага да се реализираме като хора, да изясним целите си и да научим кои сме. За него това е също толкова ключ към щастието, колкото и телесното здраве.

2. Добри взаимоотношения

Качеството на нашите взаимоотношения с другите хора е основна точка, която може да се види във всеки наръчник за щастие. Не е добре да живеем живот без връзка с другите хора. Имаме нужда от обич, приятелство, сигурност и любов. Трябва да общуваме, да споделяме, да откриваме нови хоризонти, да се научим как да се грижим и да бъдем обгрижвани, както и да създаваме значими връзки.

3. Способност за възприемане на красотата в изкуството и природата

Изкуството е културен продукт, създаден от хора, който е нещо повече от елементарно естетическо творение. Всяко едно произведение на изкуството съдържа и същността на човека, който го е създал. Той е вложил своите емоции, креативност, идеализъм, новаторство и майсторство в нещо, което е започнало в ума му и в това, което Юнг нарича колективно несъзнавано.

Трябва да сме в състояние да оценим всичко, което може да ни издигне, да ни достави удоволствие и да ни направи щастливи. Това важи и за способността да ценим природата. Самите ни корени са в природата. Всяко едно същество и място на нашата планета може да ни даде мъдрост, ако знаем къде да търсим.

4. Вяра в нещо: религия или философия

За Карл Юнг няма щастие без духовност. Независимо дали човек следва религиозна доктрина или философско движение, вярата „в нещо“ може да действа като основа за благополучие.

Вярата дава на всяко изживяване контекст и произход и ни кара да се чувстваме така, сякаш в този свят има повече от онова, което сме в състояние да видим. Това ни дава усещане за смисъл и цел.

5. Пълноценна работа

Юнг говори много за това как е искал да бъде археолог, когато е бил дете. Но в крайна сметка животът го отвежда по пътя към изучаване на медицината и след това към специализация по психиатрия.

Въпреки това, все пак успя да използва страстта си към историята, антропологията и желанието да „копае“ в най-дълбоките части на човешкия ум. Карл Юнг направи това чрез аналитичната психология.

Не винаги зависи от нас дали имаме удовлетворяваща работа или не. Но ако можем да направим правилния избор относно кариерата си, с ясно усещане за целите, ще имаме по-добра възможност да намерим удовлетворяваща работа.

В крайна сметка щастието е и в това да даваме най-доброто от себе си, което се случва, когато правим нещо, в което сме добри, и в което влагаме чиста страст.

В заключение, Сократ казва, че трябва да се спуснем в най-дълбоките части на себе си, за да намерим щастието. В известен смисъл това не е толкова различно от онова, за което се застъпва Юнг. Въпросът е да се вслушваме по-често във вътрешния си глас. След като направим това, ще се почувстваме свободни и способни да оформим живота, който искам да живеем.

Източник: hackspirit.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *