Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни ли са ефервесцентните таблетки?

Появиха се доказателства, че ефервесцентните таблетки съдържат голямо количество натрий и следователно допринасят за повишаване на кръвното налягане


Ефервесцентните таблетки също така не се препоръчват на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Игор Соколски е доктор на фармацевтичните науки и специалист по фитохимия. Той обяснява на достъпен език интересна информация за ефервесцентните таблетки.

Д-р Игор Соколски

Не е случайна популярността на разтворимите хапчета. И това е въпреки факта, че процесът на тяхното производство е по-сложен от това на класическите лекарствени препарати.

Основното им положително свойство е бързата абсорбация. Това се дължи на факта, че содата тонизира стомашната лигавица, поради което таблетката се абсорбира по-бързо. Например, класическият коктейл с джин и тоник започва да действа върху мозъка само за 10 секунди, докато обикновеният джин се усвоява много по-бавно.

Затова ефектът от инстантния аспирин идва почти мигновено

Единственият нежелан ефект от всички ефервесцентни таблетки е, че в големи количества те дразнят стомашната лигавица. В същото време количеството вода, необходимо за разтварянето им е толкова малко, че те могат да бъдат противопоказани за пациенти с обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Освен това трябва да е ясно, че тази форма на освобождаване не е универсална. Тя се използва по-често за витамини, антипиретични и аналгетични лекарства, предназначени за домашна употреба. В болниците ефервесцентните таблетки практически не се използват.

Защо са вредни ефервесцентните таблетки?

Разтворимите болкоуспокояващи, използвани от милиони хора по света, могат да представляват риск за здравето. Вина за това има високото съдържание на сол (натрий), предупреждават британски изследователи.

Някои ефервесцентни таблетки, приемани в максимална доза, превишават препоръчителния дневен прием на натрий за възрастен. Този прием идва с потенциално опасни последици, казват авторите на изследването.

Тяхната работа, публикувана в BMJ (медицинско списание със свободен онлайн достъп) разглежда резултатите от 1,2 милиона пациенти в Обединеното кралство.

Това е помогнало да се установи връзка между ефервесцентните таблетки и такива животозастрашаващи състояния като инфаркт и инсулт.

Всички лекарства, които съдържат най-малко 1 mmol (или 23 mg) натрий във всяка доза, трябва да декларират върху етикета си, че продуктът съдържа натрий.

Придружаващата листовка предоставя информация за количеството натрий. Освен това включва и предупреждение към пациентите на диета с ниско съдържание на сол да вземат предвид количеството натрий в лекарството.

В сравнение с пациентите, приемащи същите лекарства без натрий, тези, които редовно взимат ефервесцентни или разтворими лекарства, увеличават риска от инфаркт, инсулт или смърт от съдова причина с една пета.

Те също така са седем пъти по-склонни да развият високо кръвно налягане или хипертония, което според учените е в основата на проблема.

Проф. д-р Джейкъб Джордж

Водещият изследовател д-р Джейкъб Джордж от университета в Дънди каза: „Знаем, че високото съдържание на сол причинява хипертония и че хипертонията води до инсулт.“

Скрита сол в ефервесцентните таблетки

Ефервесцентните лекарства съдържат вещество, наречено бикарбонат, което им помага да шумят и да се разтворят, и то често се комбинира с натрий.

Проучването на английските специалисти разглежда 24 различни предписани ефервесцентни лекарства, включително обикновени болкоуспокояващи, които съдържат парацетамол и аспирин, както и други добавки.

Но д-р Джордж каза, че много повече хора са закупили тези видове медикаменти от аптеките без рецепта.

Той уточни, че хората трябва да са наясно с рисковете.

А производителите на лекарства – да намалят съдържанието на сол в ефервесцентните таблетки.

В проучването нивата на натрий в таблетките варират от 3 mmol до 18 mmol – приблизително една пета от чаена лъжичка.

Препоръчителният прием на натрий за възрастен е 104 mmol на ден.

Човек, който приема максималната дневна доза от осем таблетки разтворим ацетизал, например, би погълнал 148,8 mmol натрий, което надвишава дневната доза сол.

Ако след това вземете под внимание диетичната сол, която човек вероятно ще си набави от храната, която яде, общият прием на сол може да бъде опасно висок, каза д-р Джордж.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство (MHRA) заяви, че щателно проверява безопасността на всички лицензирани лекарства.

„Ще прегледаме внимателно резултатите от това ново изследване“, каза говорител на агенцията.

„Препоръчваме на хората с въпроси относно техния прием на сол да прочетат листовката с информация за пациента и да говорят с личния си лекар“, казаха от MHRA.

Умерен прием

Трябва да е ясно, че в една ефервесцентна таблетка количеството натрий е толкова малко, че може да бъде пренебрегнато. Една доза аспирин определено няма да навреди на никого. Хипотетична възможност може да възникне при продължителна употреба на шумящи таблетки. Ако говорим за употребата на витамини, може би има смисъл да мислим за лекарства в обичайната им, класическа лекарствена форма – таблетки и капсули.

Източници: www.bbc.com, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *