Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли, че…Наричат парацетамола „Хапчето на смъртта”!

Сега е моментът да поговорим за едно от най-популярните лекар­ства против простуда – парацетамола. Не само защото сме в сезона на простудите и грипа, а защото само преди няколко дни се заговори за два смъртни случая на млади хора, на всичкото отгоре спортисти, свързани именно с предозирането на този препарат.

В Мароко почина 33-годишният футболист Закариа Зеруали, а в Англия обявиха причината за смъртта на 25-годишната инструкторка по фитнес Дона Бишоп. Те и двамата се простудили, и двамата приемали доста големи количества от това лекарство, което се продава на всеки ъгъл без рецепта – между другото, и у нас, в България, е така. В крайна сметка и на двамата им се разрушил черният дроб. Медицина­та не могла да помогне.

Особено нелепа изглежда смър­тта на жизнерадостната Дона Би­шоп. Тя си „сваляла температурата с парацетамол и допълнително приемала комплексен препарат против простуда, в чийто състав наред с другите състави пак имало парацетамол. А след това отишла вече при личния си лекар заради болките в гърлото. А той взел, че й предписал комплексен препарат, който, вече се досещате, съдържал същия този коварен парацетамол. Лекарската грешка довела до фа­талния финал.

Хората трудно се ориентират с лекарствата и ги пият с шепи: про­тив температура, против кашлица или хрема. Много често приемат и комплексни препарати наведнъж против няколко симптома – да не говорим за рекламите по телевизи­ята, които ни обещават излекуване наведнъж само с едно лекарство. Скъпи читатели, когато си купувате лекарство против хрема или болно гърло, проверявайте дали и колко парацетамол съдържа. Особено ако сте решили да го комбинирате с друго, и с трето…- които също може би съдържат парацетамол.

Само ще споменем, че така популярните колдрекс, терафлу, колдакт и още някои непременно съдържат и парацетамол. И ако -пиете няколко хапчета наведнъж нищо чудно това вещество да се натрупа в по-голяма концентрация и да превиши опасния предел. Ако се прескочи този предел, започва разрушаването на черния дроб.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Знаете ли, че…Наричат парацетамола „Хапчето на смъртта”!

  1. Pingback: Вярно-невярно за противовъзпалителните лекарства | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *