ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Чавдар Ботев: Постоковид може да отключи автоимунните процеси

Какви са последствията, кога ще ги усетим и колко сериозни са усложненията, които причинява постковид?

постковид
На тези и други въпроси даде отговор хематологът проф. д-р Чавдар Ботев от Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“. В интервю за програма „Точно днес“, която се излъчва по Българското Национално Радио, специалистът обясни защо постковид трябва да се приема сериозно, както от преболедувалите, така и от лекарите.

Вече се знае, че лекият или умерен COVID-19 продължава около две седмици за повечето хора. Но при повечето преболедували някои дългосрочните ефекти на ковид могат да причинят продължителни здравословни проблеми и да сеят хаос в продължение на месеци.

Постковид, или познат сред медицинските среди и като „дълъг ковид, е състояние, което не бива да се подценява. В много случаи той е не по-малко страшен и опасен от самия вирус, заради последствията, които причинява. Въпросите, които журналистката Елена Крушкова зададе на проф. д-р Чавдар Ботев засегнаха и такива интересни теми като може ли да се лекува постковид и каква профилактика да се направи, за да го избегнем? Как се грижат другите държави за пациенти с постковид? Какви изследвания са необходими, за да се диагностицира?

„Още когато говорихме за ковид, ние говорихме също и за тези последствия, които ще настъпят вследствие на това заболяване, а те са доста сериозни. Но има и хубави страни, това са, че се отварят нови възможности медицината да направи един много голям скок особено за срани като България. Имам предвид, че специално микробиологичната диагностика в България е доста изостанала. В целия свят тя се опира на базата на ПСР методи, които са малко по-различни“, обясни професора.

Приема на прекалено много антибиотици е първият голям и истински сериозен проблем при постковид

Проф. д-р Чавдар Ботев

Допреди месец в България антибиотик можеше да се закупи без рецепта в почти всяка аптека. Употреба им с повод и без повод е изпълнена с много усложнения и проблеми за здравето. Антибиотиците са едно от големите постижения в медицината. Но прекомерното им предписване (както самолечението) е довело до появата на резистентни бактерии (бактерии, които са по-трудни за лечение).

Mикроби, които някога са били чувствителни към антибиотиците, са станали все по-устойчиви. Това може да причини по-сериозни инфекции, като пневмококови инфекции (пневмония , ушни инфекции, инфекции на синусите и менингит), кожни инфекции и туберкулоза.

Заради това, че се използват много антибиотици има много голям процент на хора с дисбактериоза в гастроинтестинален тракт.

Според проф. д-р Чавдар Ботев ако се постави правилната диагноза много хора ще се излекуват, без да е необходимо да се пият два или повече антибиотика

Постоковид може да отключи и автоимунни процеси

“ Тук нещата са най-сложни, защото във всеки може да дреме някакво имунно заболяване. Отделно, при самото заболяване от ковид, имаме запушване на малките съдове и това означава, че всеки един орган може да пострада и след това, когато в този орган има разрушаване и ако има и вирус в него, могат да се развият автоимунни заболявания, които на практика могат да бъдат срещу всяка една част на нашето тяло“, разясни д-р Ботев.

Автоимунитетът, предизвикан от COVID-19, има значение както за лечението на острата инфекция, така и при хора с продължителен ковид. При последните самонасочените антитела се очертават като ключова характеристика.

По време на тежка инфекция с COVID-19 имунната система саботира сама себе си, като генерира голямо разнообразие от автоантитела: протеини, които обикновено са инструменти за защита, но в тази ситуация атакуват собствените тъкани на тялото.

В състояние на остра инфекция имунната система на пациентите с COVID-19 прилича на тази на хора със заболявания като лупус или ревматоиден артрит, при които автоантителата допринасят за симптоми като умора, кожни обриви и болки в ставите. Въпреки това, след преминаването на бурята, имунната дисрегулация се овладява антителата се отстраняват предимно от тялото с течение на времето.

Източник: bnr.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *