ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Затлъстяването, диабетът, и сърдечните болести ускоряват развитието на слабоумие

Затлъстяването и неговите спътници – диабетът и сърдечните болести – ускоряват развитието на слабо­умие и нарушават мо­зъчната дейност. Това показва ново изследване. Повечето от факторите на метаболитния синдром повишават с 23% риска от слабоумие при жените в преклонна възраст. „Не е изклю­чено да съществуват променящи се фактори при начина на живот, които могат да влияят на риска от развитие на слабоумие и болестта на Алцхаймер в бъдеще“, твърди .Роналд Патерсън от Медицинския и научно-консултативен съвет по болестта на Алцхаймер в клиниката „Мейо“.

Кристина Иафи, професор от Универси­тета в Калифорния, за първи път открива; че факторите на метаболитния синдром пови­шават с 23% риска от слабоумие при жените в преклонна възраст.

Изследването се базира на данни за 4859 жени на възраст 66 години без признаци на нарушени умствени способности. Обаче по-късно при 7 на сто сред 497 жени с метаболитен синдром било диагностицирано слабоумие. В група­та жени без такъв синдром нивото на умствени нарушения било само 4 на сто. Във второ изследване същата група учени проучила риска от сла­боумие при мъжете, съ­бирайки данни за 3054 участници от двата пола.

Сравнявайки резултатите от тесто­вете след три, пет и осем години, учените видели, че мъжете са по-предразположени към развитие на слабо­умие. Обаче не била открита връзка на тези изме­нения със зат­лъстяването.

В трето изследване Анет Л. Фицпатрик откри­ла, че затлъс­тяването в средна въз­раст повишава риска от слабоумие. Обаче след 65 години по-вероятно е слабоумие да се развие при хора, които тежат под нормата. Т.е. затлъстяването защитава мозъка.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Затлъстяването, диабетът, и сърдечните болести ускоряват развитието на слабоумие

  1. Pingback: Начинът на живот определя умственото състояние след 70-годишна възраст | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *