ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е първата помощ при инсулт?

Ако близък или познат получи инсулт, не губете нито минута.  Докато дойде линейката, окажете първа помощ.

  1. Сложете болния на високи възглавници, пъхнете ги под раменете, плещите и главата, така че тя да е повдигната спрямо леглото под ъгъл от 30 градуса.
  2. Отворете прозореца за чист въздух, разхлабете яката на ризата, махнете тесните дрехи. И нещо много важно: махнете подвижните протези!
  3. Измерете кръвното налягане. Ако е повишено над 140/90 дайте хапче за сваляне на кръвното, както болният обикновено взема. Ако кръвното не спада, помолете болния да поема дълбоко въздух и да го задържи по-дълго в дробовете. Следете кръвното налягане, трябва да го свалите с 10-15 мм. При по-рязко снижаване е възможно кръвоизливът в мозъка /ако инсултът е хеморагичен/ да се увеличи и да порази по-големи участъци.
  4. Макар да се препоръчва, даването на аспирин е рисковано. Той може да помогне, ако инсултът е исхемичен /”бял”/, но ъвеличава рисковете при хеморагичен инсулт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *