ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кой не трябва да яде чесън и защо?

Има заболявания и състояния, при които консумацията на чесън е строго противопоказана

чесън
Чесън се търси много през студения сезон. В края на краищата, освен факта, че придава пикантност на ястията, той помага за укрепване на имунната система, бори се с вируси и микроби. Поради това през зимата консумацията му се увеличава значително. Но не всеки може да се възползва от полезните за здравето свойства и специфичния вкус и аромат на чесъна. Кой трябва да спре да яде чесън обяснява диетоложката Анна Макарова, консултант по корекция на теглото и хранително поведение.

Анна Макарова

Чесънът има редица полезни свойства и ефекти. Заради тях той се справя с патогенната чревна микрофлора, помага за разреждането на жлъчката и предотвратява появата на камъни в жлъчката. Също така има благоприятен ефект върху нивото на холестерола в кръвта, като го намалява. Освен това чесънът действително помага за укрепване на имунната система, подчертава Анна Макарова.

„По принцип чесънът е напълно приемлив за ежедневна употреба. Но при спазване на умереност, когато се използва като добавка към ястия и в количество не повече от една скилидка на прием“, обяснява диетоложката.

Кой не бива да яде чесън?

Има обаче ситуации, когато трябва да се откажете да използвате чесън в диетата си. Тук е важно да се знае, че въпреки всички предимства на продукта, той не може да се яде нон стоп. Чесънът е доста агресивен продукт и не е панацея за 100 болести, както уверяват народните лечители.

Особено важно е, обяснява Анна Макарова, да се ограничи употребата на чесън от хора с определени заболявания:

• Чесънът е противопоказан при наличие на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Говорим за патологии като стомашна язва, хроничен панкреатит, гастрит. В същото време здрави хора, които нямат подобни проблеми, не трябва да злоупотребяват с продукта, особено на празен стомах. Това се дължи на факта, че чесънът води до активиране секрецията на стомашен сок – без последващо навлизане на храна в него, лигавицата на органа ще се увреди значително.

• Чесънът трябва да се използва много внимателно от хора, които имат възпаление на панкреаса – може да провокира обостряне на патологията и да доведе до силна болка.

Отразява се зле на черния дроб, причинява диария и гадене

Черният дроб е жизненоважен орган на нашето тяло, тъй като изпълнява различни функции като пречистване на кръвта, метаболизъм на мазнините и протеините и премахване на амоняка от тялото. Много проучвания са установили, че в чесъна има съединение, наречено алицин, което може да причини чернодробна токсичност, ако се приема в големи количества. Затова хората с чернодробни заболявания трябва да го избягват.

Освен това, консумирането на чесън на празен стомах може да причини диария. Чесънът има газообразуващи съединения като сяра, които играят важна роля в предизвикването на стомашно разстройство.

Консумацията на пресен чесън на празен стомах може да доведе до гадене и повръщане.

Честата употреба на суров чесън утежнява кървенето. Ароматната подправка е естествен разредител на кръвта, затова не трябва да се консумират големи количества чесън заедно с лекарства за разреждане на кръвта като варфарин, аспирин и др. Комбинираният ефект на лекарствата за разреждане на кръвта и чесъна е опасен и може да увеличи риска от вътрешно кървене.

Трябва да се има предвид, че прекомерната консумация на чесън може да понижи кръвното налягане и да доведе до няколко свързани симптома, като например световъртеж. Затова хипотониците трябва да го избягват.

Прекомерно изпотяване и лоша миризма

„Бих искала също така да добавя, че миризливите съединения, които са част от чесъна, влизат в кръвния поток, след това се придвижват до белите дробове и се озовават в устната кухина. Могат да бъдат освободени и през кожата, което води до появата на характерен “аромат” от нея. И това трябва да се вземе предвид, ако на човек му предстои важна среща“, заключава Анна Макарова.

Източник: www.ferra.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кой не трябва да яде чесън и защо?

  1. иван Алексиев стаменов каза:

    чеса на го упоребяван след една грип на епидемия след 1960 г. вся сутри по една че личка , до 8 9 г сири озни болестине съм имал ред косъм прекрал някоя на стинка и сега вече на 90 продъжавам по една челичка всека сутрин, като предварително я нарязвам да престой 10 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *